Marcel Ciolacu: PNL insistă cu anticipatele ca să nu mărească pensiile de la 1 septembrie

Marcel Ciolacu a afirmat, marţi, că PNL insistă cu declanşarea alegerilor anticipate, pentru a bloca majorarea pensiilor de la 1 septembrie, aşa cum liberalii au contestat pe ascuns proiectul PSD privind majorarea cu 20% a salariilor pentru mai multe categorii, deoarece nu voiau această creştere.

543 afișări
Imaginea articolului Marcel Ciolacu: PNL insistă cu anticipatele ca să nu mărească pensiile de la 1 septembrie

Marcel Ciolacu: PNL insistă cu anticipatele ca să nu mărească pensiile de la 1 septembrie

„S-au jurat că nu taie salarii, dar exact asta fac! PNL este incapabil să guverneze şi contestă la CCR chiar şi proiectul votat - tot de ei! - cu câteva săptămâni înainte. După tăierile de la profesori, acum iau la rând toate categoriile. Pe 1 ianuarie, câteva mii de români aşteptau să li se facă dreptate şi să le crească salariile conform unui proiect al PSD pe care toţi liberalii, inclusiv şapte actuali miniştri, l-au votat în decembrie 2019 (personalul din cadrul ANSVSA, Biblioteca Naţională a României, Biblioteca Academiei Române etc). De Revelion, PNL şi-a dat seama că nu mai vrea să crească salariile acestor oameni şi a contestat pe ascuns legea la CCR. Pură ticăloşie! De aici şi insistenţa cu anticipatele: să nu mărească nici pensiile de la 1 septembrie!”, a scris Marcel Ciolacu, pe Facebook.

Curtea Constituţională va dezbate, pe 5 februarie, sesizarea Guvernului privind majorarea cu 20% a salariilor de bază pentru angajaţii Bibliotecii Naţionale, Bibliotecii Academiei Române şi a sporurilor pentru personalul ANSVSA.

În sesizare, Executivul argumentează că legea, adoptată de Camera Deputaţilor decizional pe 4 decembrie, încalcă prevederile Constituţiei, respectiv articolul 138 alineatul (5) şi articolul 111 alineatul 1.

Legea fundamentală prevede ca Parlamentul să fie în mod obligatoriu de Guvern sau alte instituţii ale administraţiei publice înaintea adoptării unei iniţiative legislative cu impact asupra bugetului de stat.

„Guvernul şi celelalte organe ale administraţiei publice, în cadrul controlului parlamentar al activităţii lor, sunt obligate să prezinte informaţiile şi documentele cerute de Camera Deputaţilor, de Senat sau de comisiile parlamentare, prin intermediul preşedinţilor acestora. În cazul în care o iniţiativă legislativă implică modificarea prevederilor bugetului de stat sau a bugetului asigurărilor sociale de stat, solicitarea informării este obligatorie”, arată alineatul 1 al articolului 111 din Constituţie.

De asemenea, nici o cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanţare, potrivit prevederilor alineatului 5 al articolului 138 din Legea fundamentală.

„Legea supusă controlului de constituţionalitate modifică şi completează dispoziţii ale Legii nr. 153/2017, majorând cuantumul brut al salariilor pentru Biblioteca Naţională a României, Biblioteca Academiei Române, muzee de importanţă naţională şi alte muzee, Institutul pentru studierea problemelor minorităţilor naţionale şi, totodată, acordă anumite sporuri personalului ANSVSA şi unităţilor din subordinea acesteia. Prin aceste reglementări se generează noi cheltuieli de fonduri publice necesare plăţii salariilor majorate prin prevederile prezentei legi”, arată Guvernul, în textul sesizării depuse la CCR.

Pe 4 decembrie, Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, creşterea cu 20% a salariilor de bază pentru angajaţii din Biblioteca Naţională şi din Biblioteca Academiei Române. Proiectul prevede că salariile personalului din Institutul pentru studierea problemelor minorităţilor naţionale vor fi majorate cu 100%.

„Începând cu drepturile salariale aferente lunii ianuarie 2020, se majorează cu 20% cuantumul brut al salariilor de bază de care beneficiază personalul din cadrul Bibliotecii Naţionale a României şi a Bibliotecii Academiei Române, cu respectarea prevederilor art.38 alin.(6) din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice(...). Începând cu drepturile salariale aferente lunii ianuarie 2020, cuantumul brut al salariilor de bază de care beneficiază personalul din cadrul Institutului pentru studierea problemelor minorităţilor naţionale se majorează cu 100%, cu respectarea prevederilor art.38 alin.(6) din Legea nr.153/2017”, potrivit proiectul de lege adoptat de Cameră.

Un alt amendament în iniţiativa legislativă adoptată de Parlament prevede sporuri pentru personalul ANSVSA.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici