Marian Cucşa (Comisia SRI): Dacă ne uităm la raport ne putem gândi că Iohannis va semna rechemarea lui Maior

Vicepreşedintele Comisiei SRI Marian Cucşa a declarat că nu ştie ce va face preşedintele Klaus Iohannis, însă dacă va lua în considerare raportul Comisiei atunci acest lucru ne-ar duce cu gândul că şeful statului va semna decretul pentru rechemarea ambasadorului României în SUA, George Maior.

321 afișări
Imaginea articolului Marian Cucşa (Comisia SRI): Dacă ne uităm la raport ne putem gândi că Iohannis va semna rechemarea lui Maior

Marian Cucşa: Dacă ne uităm la raport ne putem gândi că Iohannis va semna rechemarea lui Maior

„Nu ştiu dacă va semna sau nu preşedintele. Dacă ne uităm în raport putem să mergem cu gândul că Klaus Iohannis va semna rechemarea lui George Maior, dar nu vreau să mă antepronunţ în ceea ce va face preşedintele. Pot să vă spun că e un lucru foarte bun că Maior a fost rechemat în ţară, pentru că nu a reprezentat deloc interesele României. A făcut lobby şi cu cei cu care a mai lucrat în perioada cât a fost director al SRI. Din raport puteţi să vedeţi clar cum a folosit George Maior SRI, cât şi colaborarea cu ANI, pentru a scoate din viaţa politică anumite persoane publice sau pentru a folosi unele persoane”, a afirmat Marian Cucşa, miercuri, la Antena 3.

Reacţia deputatului ALDE vine după ce ministrul de Externe Teodor Meleşcanu a anunţat, miercuri, că a transmis către Cotroceni cererea de rechemare a lui George Maior din funcţia de ambasador al României în SUA precum şi propunerea numirii unui nou ambasador la Washington.

George Maior a fost audiat în Comisia de Control SRI în anul 2018, cu privire la protocoalele secrete încheiate de Serviciul Secret de Informaţii în perioada în care a condus această instituţie, dar şi cu privire la relaţia pe care o avea acu Horia Georgescu şi cum a influenţat, prin SRI, dosarele pe integritate.

Raportul Comisiei de control, privind colaborarea dintre SRI şi ANI, arată că faptele fostului şef al Serviciului, George Maior, ”se circumscriu unor acţiuni de poliţie politică, menite să afecteze grav procese democratice, pentru a obţine influenţă politică nelegitimă”. Mai exact, Maior ar fi folosit instituţia şi relaţia cu ANI pentru a-şi crea oportunitatea să devină premier, dacă Victor Ponta ajungea preşedinte.

Ministrul de Externe mai avea pe masă, din toamna anului trecut, o solicitare de rechemare a ambasadorului George Maior, formulată de Comisia de Politică Externă din Senat.

Maior a fost numit ambasador al României în SUA în iunie 2015. Anterior a deţinut funcţia de director al SRI timp de peste opt ani, devenind cel de-al patrulea director al Serviciului Român de Informaţii la data de 4 octombrie 2006. Până la acea dată, a fost senator PSD şi preşedinte al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională din Senat.

Ultimul cuvânt privind rechemarea îl va avea preşedintele Klaus Iohannis.

Art 91 din Constituţie prevede: „Preşedintele, la propunerea Guvernului, acreditează şi recheamă reprezentanţii diplomatici ai României şi aprobă înfiinţarea, desfiinţarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici