Marin: Nu există intenţii declarate de prelungire a memorandumului cu Irakul

Şeful statului major Gheorghe Marin a declarat, luni, întrebat în legătură cu prelungirea memorandumului privind trupele româneşti în Irak că forţele române nu pot să acţioneze decât dacă sunt solicitate în acest sens iar până în prezent nu există o intenţie declarată.

20 afișări
Imaginea articolului Marin: Nu există intenţii declarate de prelungire a memorandumului cu Irakul

Marin: Nu există intenţii declarate de prelungire a memorandumului cu Irakul (Imagine: Mediafax Foto)

Şeful Statului Major Întrunit al Armatei Irakiene generalul Babakir Baderkhan Shawkt Zibari a declarat, la rândul său, că partea irakiană este recunoscătoare României pentru eforturile făcute în Irak.

"Armata română a făcut destule pentru armata irakiană şi mai face în continuare gesturi nobile", a spus generalul Zibari.

Întrebat în legătură cu posibilitatea de a prelungi memorandumul româno-irakian privind trupele româneşti în Irak, după data de 31 iulie 2009, generalul Zibari a spus: "Noi nu putem ajunge să declarăm un termen. Dacă există prelungire sau nu, aceasta va fi doar sub umbrela NATO şi o înţelegere între noi şi România".

"Trupele româneşti au împlinit toate obiectivele pentru care au fost trimise acolo, au ajutat la construirea armatei irakiene şi a poliţiei", a mai spus generalul Zibari, apreciind că forţele irakiene pot apăra singure acum interesele irakienilor şi ale poporului irakian.

"Încă avem nevoie de sprijinul României pentru modernizarea armatei şi vă spun, şi repet, România este o ţară dragă, o ţară prietenă, care a făcut multe gesturi nobile pentru poporul irakian", a spus Zibari.

Generalul irakian a adăugat că nu numai pe plan militar trebuie să existe cooperare între cele două părţi. "Noi dorim să existe şi pe plan economic pentru refacerea infrastructurii irakiene care a fost distrusă".

La rândul său, şeful Statului Major General amiralul Gheorghe Marin s-a limitat la a spune: "Răspunsul meu l-a dat domnul general (generalul Zibari - n.r.) fiindcă noi nu putem să acţionăm decât dacă vom fi solicitaţi în acest sens. Până acum aţi auzit şi dumneavoastră că nu există o intenţie declarată".

Generalul Gheorhe Marin s-a referit în timpul declaraţiilor de presă susţinute la finalul întâlnirii cu omologul său irakian la principalele puncte de pe agenda discuţiei dintre cele două părţi.

"De pe agenda convorbirilor nu au lipsit subiectele legate de prezenţa militarilor români în teatrul de operaţiuni din Irak", a mai spus Gheorghe Marin, precizând că atât el cât şi omologul său şi-au prezentat aşteptările faţă de noile misiuni ale detaşamentului românesc de asigurare a asistenţei medicale şi umanitare precum şi de instruire militară şi consiliere a forţelor de securitate din Irak.

Citeşte şi:

România şi Irakul au semnat acordul privind menţinerea trupelor româneşti

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici