După condamnarea pentru delapidare care ar putea să o împiedice legal să candideze, Le Pen este tot mai marginalizată în propriul partid. Deși afirmă public că va încerca să candideze pentru a patra oară la președinția Franței, popularitatea în creștere a lui Bardella o pune într-o poziție defensivă.
Sondajele recente publicate de IFOP arată că ambii lideri ai RN sunt la egalitate, cu 31% din intențiile de vot în primul tur al alegerilor prezidențiale. Totuși, ceea ce atrage atenția este deschiderea electoratului față de o posibilă tranziție de la Le Pen la Bardella — o situație inedită pentru un partid cunoscut pentru ierarhia sa rigidă, modelată de Jean-Marie Le Pen, scrie Politico.
Jordan Bardella, în vârstă de 29 de ani și actual președinte al RN, era inițial destinat rolului de prim-ministru într-un tandem politic cu Le Pen, însă condamnarea acesteia i-a oferit oportunitatea de a deveni figura centrală a partidului.
Deși oficialii RN susțin că nu există conflicte interne, tensiunile au devenit vizibile în urma unui sondaj sponsorizat de miliardarul conservator Pierre-Edouard Stérin, cunoscut pentru preferințele sale față de candidați economici mai liberali decât Le Pen. Acest sondaj a inclus inițial doar numele lui Bardella ca reprezentant al RN, generând nemulțumiri în tabăra loialistă a lui Le Pen.
Într-o mișcare de contraatac, grupul Les Horaces – consilieri și funcționari loiali Marinei Le Pen – a organizat prima conferință de presă publică, un gest văzut ca încercare de recâștigare a relevanței politice. Totuși, întrebările jurnaliștilor au arătat clar că atenția se îndreaptă tot mai mult spre Bardella.
Cu toate că Marine Le Pen încearcă să mențină controlul asupra narativului, sondajele, sprijinul financiar din afară și dinamica internă a RN sugerează că Jordan Bardella ar putea deveni figura dominantă a partidului în 2027.