Marko: Cea mai importantă realizare a UDMR în ultimii 20 de ani este însăşi Uniunea

Preşedintele UDMR, Marko Bela, consideră că realizarea cea mai mare pentru Uniune, în cei 20 de ani de la înfiinţare, este însăşi UDMR, dar şi faptul că s-a reuşit crearea unui cadru juridic important privind drepturile minorităţii maghiare.

33 afișări
Imaginea articolului Marko: Cea mai importantă realizare a UDMR în ultimii 20 de ani este însăşi Uniunea

Marko: Cea mai importantă realizare a UDMR în ultimii 20 de ani este însăşi Uniunea (Imagine: Szavuj Attila/Mediafax Foto)

Marko a declarat, sâmbătă, la finalul Consiliului Permanent al Uniunii, că, faţă de anul 1989, "când maghiarii erau suprimaţi din aproape toate punctele de vedere, nu aveau învăţământ în limba maternă şi nu puteau utiliza limba în mod public", s-a creat un cadru juridic important privind aceste drepturi.

"Aceasta nu înseamnă că am rezolvat toate problemele şi trebuie să mergem mai departe, dar diferenţa este vizibilă şi extrem de mare. Cel mai important rezultat este păstrarea acelei uniuni pe care în acest moment o sărbătorim, păstrarea şi dăinuirea ideii de unitate politică şi de reprezentare comună a intereselor maghiarilor din România. Cea mai importantă realizare este însăşi UDMR", a afirmat Marko Bela.

Acesta a precizat că la spectacolul de gală al UDMR care va avea loc, sâmbătă seară, la Opera Maghiară din Cluj-Napoca, vor susţine discursuri, din partea partidelor româneşti, deputatul Ioan Oltean, vicepreşedinte al PDL, şi Cristian Diaconescu, vicepreşedinte PSD.

UDMR a invitat la spectacolul de gală de la Cluj-Napoca, la aniversarea a 20 de ani de la înfiinţarea Uniunii, liderii unor partide parlamentare din Ungaria, ai partidelor maghiare din Slovacia, Ucraina, Serbia şi Croaţia, dar şi liderii partidelor parlamentare româneşti.

De asemenea, au fost transmise invitaţii liderilor partidelor parlamentare din România, Emil Boc - PDL, Mircea Geoană - PSD şi Crin Antonescu - PNL.

Spectacolul de gală va avea loc, sâmbătă, de la ora 17.00, la Opera Maghiară din Cluj-Napoca, în program fiind incluse momente artistice şi discursuri, iar la eveniment sunt aşteptaţi peste 700 de invitaţi din ţară şi străinătate.

Astfel, potrivit organizatorilor manifestării, actriţa Skovrán Tünde de la Teatrul Maghiar din Cluj-Napoca va recita, în deschiderea spectacolului, poezia "Vallomás" de Tompa László, moment urmat de proiecţia scurtmetrajului "20 de ani în imagini" şi de discursul preşedintelui UDMR, Markó Béla.

În program este cuprins şi discursul lui Kántor Lajos, membru fondator al UDMR, urmat de un moment artistic susţinut de violonistul Márkos Albert jr. Ulterior, actorul Hatházi András, tot de la Teatrul Maghiar, va recita poezia "Tornyot raktam" de Horváth István, după care este programată decernarea premiilor aniversare.

Spectacolul se va încheia cu un moment folcloric.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici