Marko despre autonomie: Dacă vom fi uniţi, "niciodată" va însemna în maghiară "în curând"

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a afirmat, duminică, la Cristuru Secuiesc, făcând referire la declaraţia "unui politician român" potrivit căruia "niciodată nu va fi autonomie teritorială", că, dacă maghiarii vor fi uniţi, cuvântul românesc "niciodată" va însemna în maghiară "în curând".

42 afișări
Imaginea articolului Marko despre autonomie: Dacă vom fi uniţi, "niciodată" va însemna în maghiară "în curând"

Preşedintele UDMR, Marko Bela (Imagine: Lorand Vakarcs/Mediafax Foto)

"Ni s-a spus că niciodată nu se va reamplasa din nou Statuia Libertăţii în Arad. Şi ea există astăzi. Mai ieri, am auzit un politican român spunând că niciodată nu va fi autonomie teritorială. La care putem răspunde, de asemenea, doar cu: să aşteptăm până la capăt. Dacă vom fi uniţi, cuvântul românesc niciodată va însemna în maghiară în curând", a afirmat liderul UDMR la manifestările prilejuite de Ziua Maghiarilor de pretutindeni.

Marko a mai spus că, dacă în urmă cu 19 ani, în Ardeal s-a încercat interzicerea drapelului roşu, alb, verde şi imnul naţional secuiesc, dacă maghiarii au fost nevooiţi să disimuleze ca psalm bisericesc acel "Binecuvântează-l, Doamne, pe maghiar", astăzi maghiarii pot să sărbători liber.

La începutul discursului său, preşedintele UDMR a spus că Trianonul a împins milioane de maghiari în minoritate, dar, cu toate acestea, maghiarii au rămas o singură naţiune, după cum au fost şi în urmă cu 161 de ani, în 1848. Liderul UDMR a vorbit foarte mult despre uniunea maghiarilor şi despre faptul că ei trebuie să aibă o singură voinţă.

"Dacă în momentele grele suntem capabili să punem deoparte frustrările, ofensele, divergenţele, supărările şi vanităţile şi suntem în stare să ne unim atunci suntem cu adevărat o singură naţiune", a spus Marko Bela.

El a adăugat că, dacă nu demult UDMR şi Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania erau separate, acum au căzut de acord să prezinte o listă comună sub simbolul lalelei, "lista solidarităţii maghiare".

La manifestările de la Cristuru Secuiesc, la care sunt prezenţi, printre alţii, Marko Bela, senatorul Verestoy Attila, mai mulţi senatori şi deputaţi din judeţul Harghita, subprefectul judetului susţinut de UDMR, Ladanyi Laszlo Jsolt, şi reprezentanţi ai oraşelor înfrăţite cu Cristuru Secuiesc, un elev a citit, în limba maghiară, mesajul transmis de preşedintele Traian Băsescu de ziua maghiarilor de pretutindeni.

Preşedintele Traian Băsescu declara, în februarie, la finalul unor discuţii cu omologul său ungar, László Sólyom, că în România nu va exista niciodată autonomie teritorială, iar preşedintele Ungariei declara că ţara sa va continua să susţină această aspiraţie a minorităţii maghiare din România.

Citeşte şi:

Băsescu: În România nu va exista niciodată autonomie teritorială

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici