Marko: În general aş lua în considerare şi eu introducerea impozitării progresive

Preşedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că el ar lua în considerare ideea introducerii cotei de impozitare progresivă a veniturilor din 2011, precizând că, de altfel, renunţarea la cota unică a mai fost analizată în coaliţie.

8 afișări
Imaginea articolului Marko: În general aş lua în considerare şi eu introducerea impozitării progresive

Marko: În general aş lua în considerare şi eu introducerea impozitării progresive (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În general aş lua în considerare şi eu introducerea impozitării progresive. Nu avem o decizie în acest sens, dar putem discuta şi, eventual, putem ajunge la o astfel de concluzie fiindcă, la fel ca şi ideea de impozitare a averilor mari, cu care sunt de acord, sau impozitarea imobilelor cu o sumă mai mare dacă cineva are mai multe imobilelor", a spus el, întrebat despre declaraţia ministrului de Finanţe, Sebastian Vlădescu.

El a arătat că este de acord cu această idee, pentru că, mai ales în astfel de situaţii de criză, este nevoie de solidaritate în societate, el adăugând că aceia care au acumulat bani mai mulţi trebuie să contribuie mai consistent la problemele societăţii.

"Dacă impozitarea progresivă ar fi un instrument eficient, dacă ar ajuta la o anumită mişcare, trebuie să analizăm acest lucru, dar eu nu aş respinge nicicum această idee privind anul 2011. Anul acesta am luat măsurile necesare, acum trebuie să lăsăm ca ele să se pună în aplicare şi să funcţioneze şi să căutăm măsurile de reformă", a spus Marko.

Întrebat dacă în coaliţie s-a discutat despre renunţarea la cota unică, preşedintele UDMR a răspuns afirmativ.

"La început am avut astfel de discuţie, atunci când s-a ajuns la ideea de reducere a salariilor şi pensiilor, după aceea s-a revenit în legătură cu pensiile şi s-a luat măsura referitoare la TVA. Am avut discuţii inclusiv în legătură cu posibilitatea impozitării progresive şi am ajuns la concluzia că anul acesta nu ne gândim la o astfel de alternativă", a explicat el.

România ar trebui să treacă de la 1 ianuarie 2011, după şase ani de cotă unică, la un sistem de impozitare progresivă a veniturilor, inclusiv a tuturor pensiilor, concomitent cu scăderea TVA, susţine ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu.

După ce a administrat regimul de cotă unică şi în precedentul mandat de ministru, în guvernul liberal Tăriceanu, Vlădescu afirmă acum că trebuie considerată încheiată epoca sistemului de cotă unică, având în vedere noua conjunctură economică şi nevoile de dezvoltare ale României, scrie "Ziarul Financiar" în ediţia de marţi.

Vlădescu spune că opţiunea pentru impozitarea progresivă este susţinută de toate expertizele tehnice care arată că la actuala stare a economiei, cu recesiune mai mare de 1,5% în 2010 şi perspective foarte rezervate pentru 2011, cota de 16% nu mai poate susţine bugetul astfel încât să fie finanţate în continuare educaţia, sănătarea sau pensiile.

"Pentru fiecare lucru există o anumită perioadă de viaţă. Cota unică a fost o epocă, dar acum s-a încheiat şi nu o spun ca să lansez o discuţie politică, pentru că proiectul meu de impozit progresiv pe venitul global nu este nici împotriva PD-L (care a iniţiat cota unică şi o susţine în continuare - n.r.), nici în favoarea PSD (susţinător tradiţional al impozitării progresive - n.r.). Este o opţiune strict profesională, bazată pe calcule ale experţilor din minister", a declarat Vlădescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici