Marko: Sunt mai mulţi în UDMR care pot face faţă funcţiei de preşedinte al Uniunii

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, sâmbătă, că el crede că sunt mai multe personalităţi în Uniune care pot face faţă funcţiei de preşedinte al formaţiunii, apreciind că noul lider va trebui să fie "un politician care este capabil să ţină împreună toate curentele şi platformele din UDMR".

24 afișări
Imaginea articolului Marko: Sunt mai mulţi în UDMR care pot face faţă funcţiei de preşedinte al Uniunii

Marko: Sunt mai mulţi în UDMR care pot face faţă funcţiei de preşedinte al Uniunii (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

Preşedintele UDMR a declarat presei că Uniunea nu reprezintă un partid politic, iar din această cauză noul preşedinte va trebui să fie capabil să construiască un echilibru între diversele orientări existente în cadrul formaţiunii.

"Eu cred că sunt mai mulţi în UDMR care pot face faţă. Un lucru e important: noi nu suntem un partid politic şi din acest punct de vedere e nevoie de lideri care sunt capabili tot timpul să construiască un echilibru între diferitele curente ale acestei formaţiuni, care să aibă empatia necesară şi toleranţa necesară de a înţelege şi de a asculta toate părerile, la urma urmei, timp de 20 de ani noi am reuşit să avem o formaţiune de reprezentare a maghiarilor din România care a fost singură şi astfel foarte puternică, inclusiv în Parlamentul României, şi sunt convins că trebuie să continuăm în aceeaşi direcţie", a spus el.

El a adăugat că aceia din afara UDMR care înfiinţează noi partide dau dovadă de iresponsabilitate, întrucât "calea" este Uniunea.

"În acest moment, nu există pericolul scindării în UDMR, cândva la începutul anilor '90, într-adevăr, a existat un astfel de pericol şi eu consider că pentru mine a fost un rezultat important că la vremea respectivă am contribuit la unitatea acestei formaţiuni. În acest moment, există intenţii de a înfiinţa noi partide din partea acelor curente care şi în acest moment sunt în afara UDMR. În legătură cu această intenţie, am afirmat că de fapt este vorba de o iresponsabilitate, fiindcă UDMR în continuare încearcă să ofere un cadru inclusiv acestor grupări sau păreri. Deci calea ar fi UDMR, şi anume să mergem împreună în această Uniune", a arătat Marko Bela.

El a menţionat că, pe lângă Eckstein Kovacs Peter şi Kelemen Hunor, despre care ştia că vor candida, îşi vor mai exprima probabil această dorinţă şi alţii, lucru firesc, pentru că "trebuie să existe o competiţie".

El s-a ferit să spună care ar fi preferinţa sa, dar a conturat portretul celui care să devină preşedinte al Uniunii.

"Probabil sau eventual vor fi şi alţi candidaţi. Dar acest lucru e firesc, trebuie să existe o competiţie. (E nevoie de) un anumit tip de politician, în UDMR dintr-un anumit punct de vedere e nevoie de un altfel de lider decât într-un partid politic. Deci o personalitate, un politician care este capabil să ţină împreună toate curentele şi platformele din UDMR", a spus el.

Întrebat dacă va rămâne preşedinte onorific al UDMR, Marko Bela a spus că nu s-a pus această problemă, că deocamdată are funcţii şi în Parlament şi în Guvern şi că probabil va mai fi nevoie de opinia sa şi după Congresul din februarie al UDMR, când îi încetează mandatul în fruntea Uniunii.

"Nu s-a pus această problemă, eu rămân senator, deocamdată rămân în Guvern, deci nu e vorba să mă retrag din aceste funcţii şi probabil că şi în UDMR va fi nevoie să-mi mai dau cu părerea şi după februarie, pentru că - hai să clarificăm - ceea ce vorbim se va întâmpla la sfârşitul lunii februarie, deocamdată sunt preşedintele acestei Uniuni", a subliniat Marko Bela.

La şedinţa Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) al UDMR, care s-a desfăşurat, sâmbătă, la Palatul Culturii din Târgu Mureş, Marko Bela a anunţat că nu va mai candida pentru un nou mandat la şefia Uniunii. În schimb, consilierul prezidenţial Eckstein Kovacs Peter şi ministrul Culturii, Kelemen Hunor, şi-au anunţat candidaturile pentru preşedinţia UDMR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici