Marko: UDMR se va alia doar cu cei care ştiu să asigure drepturile maghiarilor

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, vineri, că reprezentanţii Uniunii se vor alia doar cu "aceia care ştiu că aici maghiarilor trebuie să li se asigure drepturile maximale, inclusiv diferite forme de autonomie şi autonomia teritorială în Ţinutul Secuiesc".

14 afișări
Imaginea articolului Marko: UDMR se va alia doar cu cei care ştiu să asigure drepturile maghiarilor

Marko: UDMR se va alia doar cu cei care ştiu să asigure drepturile maghiarilor (Imagine: Mediafax Foto)

Marko a făcut această afirmaţie la Miercurea Ciuc, la lansarea oficială a lui Kelemen Hunor în campania pentru alegerile prezidenţiale.

"Îi vom spriji pe aceia care ne sprijină pe noi, care vor democraţie, vom fi lângă aceia care ştiu că aici maghiarilor trebuie să li se asigure drepturile maximale, inclusiv diferite forme de autonomie şi autonomia teritorială în Ţinutul Secuiesc", a spus liderul UDMR.

Marko Bela a adăugat că, în ultima vreme, este întrebat tot mai des de ce Uniunea are un candidat la Preşedinţie sau de ce a "făcut să pice Guvernul?".

Potrivit lui Marko, UDMR are un candidat la Preşedinţie "deoarece Kelemen Hunor este omul cel mai adecvat să fie preşedintele României".

"Suntem întrebaţi dacă nu ştim să numărăm, pentru că indiferent cum se adună, nu facem decât 7 la sută. Tocmai de aceea ne lansăm, pentru că ştim să numărăm. Am spus, la Miercurea Ciuc, că ar trebui să terminăm cu ideea că românii sunt proprietarii acestei ţări şi maghiarii sunt un fel de chiriaşi care, din bunăvoinţa majorităţii, vor primi anumite drepturi. Trebuie să schimbăm această mentalitate şi toată lumea să accepte că noi cu toţii suntem proprietarii acestei ţări, ca într-o mare societate pe acţiuni, dar nu cu răspundere limitată, ci nelimitată", a declarat Marko Bela.

"Maghiarii din Transilvania au 7 la sută din această ţară, iar în Transilvania noi suntem majoritari, pentru că deţinem peste 80 la sută. Noi, în această ţară, în acest stat suntem împreună de 90 ani, de când s-a format statul român şi dacă ştim să numărăm, mereu am fost conduşi de români, preşedinte, premier, în timp ce şi noi avem 7 la sută din această ţară. Acum e rândul nostru să dăm un preşedinte", a spus preşedintele UDMR.

Răspunzând la cea de-a doua întrebare, Marko a afirmat că UDMR a contribuit la căderea Guvernului "pentru că a fost slab".

"L-am picat pentru că am ajuns la concluzia că avem nevoie de alţi lideri şi l-am făcut să pice pentru că astăzi UDMR, comunitatea maghiară din România, din Transilvania, are dreptul de a interveni în treburile ţării (...) şi dacă ajunge la concluzia că Guvernul trebuie să plece, trebuie să contribuie la plecarea lui", a afirmat Marko Bela.

În opinia acestuia, faptul că majoritatea din Parlament a ajuns să accepte un premier german reprezintă o mare schimbare.

"Dar nu este suficient. După 6 decembrie noi trebuie să mergem mai departe, cu un premier german şi cu un preşedinte maghiar. Să fim uniţi şi nu e imposibil, sã fim solidari şi să mergem mai departe, ca şi până acum, şi nimic nu este imposibil", a conchis Marko Bela.

La lansarea oficială a candidatului UDMR la Preşedinţie, Kelemen Hunor, în debutul căreia a luat cuvântul preşedintele UDMR, Marko Bela, au participat peste 1.500 de persoane, care au putut urmări alocuţiunile şi filmele de prezentare ale candidatului pe două ecrane uriaşe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici