Marko: UDMR şi PNL au convenit să îşi coreleze mişcările

UDMR şi PNL au convenit să îşi coreleze mişcările şi să se consulte cât mai des în ceea ce priveşte eventualele majorităţi în care ar putea intra, a declarat, pentru MEDIAFAX, preşedintele UDMR, Marko Bela, care a menţionat că acest lucru nu înseamnă că Uniunea şi PNL au făcut o alianţă.

9 afișări
Imaginea articolului Marko: UDMR şi PNL au convenit să îşi coreleze mişcările

Marko: UDMR şi PNL au convenit să îşi coreleze mişcările

"În ultimele zile am avut discuţii cu colegii de la PNL. Am zis sa încercăm să ne corelăm mişcările şi să ne consultăm cât mai des", a precizat el.

Întrebat despre partidul către care Uniunea ar înclina în ceea ce priveşte politica de alianţe viitoare, Marko a răspuns că cel mai "aproape"” este PNL, împreună cu care Uniunea face parte, în prezent, din Guvern.

"În ultimii ani am colaborat zilnic cu colegii noştri din PNL. Nu pot să spun că nu am avut litigii cu colegii liberali, dar, în general, ne-am înţeles bine", a adăugat liderul UDMR.

Pe de altă parte, Marko a spus că Uniunea a avut, de-a lungul timpului, divergenţe cu PSD şi PDL şi că, în relaţia cu acestea, au existat controverse.

"PNL şi UDMR nu ar putea să facă singuri un Guvern în acest moment", a menţionat liderul Uniunii, care a mai spus că "ori cu PDL ori cu PSD ar fi posibilă o majoritate guvernamentală".

"Atunci când Uniunea va avea negocieri propriu-zise, ceea ce nu a existat până acum, noi am pleca de la programe, să vedem dacă reuşim să avem un program comun de guvernare", a afirmat Marko.

El a menţionat printre dezideratele prioritare ale Uniunii realizarea unui proces de descentralizare real şi profund, prin transferul unor instituţii din subordinea guvernului în cea a administraţiei judeţene şi locale, precum şi prin transferul unor atribuţii la comunităţile locale.

Un eventual program de guvernare la care ar adera Uniunea ar trebui să prevadă, în opinia liderului UDMR, o strategie de dezvoltare a infrastructurii coerentă, inclusiv în Ardeal, unde, potrivit lui Marko, sunt "probleme foarte mari" din acest punct de vedere.

Un alt deziderat al UDMR îl reprezintă, potrivit lui Marko Bela, continuarea reformei în învăţământ şi sănătate.

În ceea ce priveşte drepturile minorităţilor, Marko Bela a spus că primul pas ar trebui să fie dezbaterea problemei legii privind Statutul minorităţilor naţionale.

"Cu această lege a fost de acord unul dintre aceste partide, dar după aceea (n.r. legea) a eşuat", a adăugat Marko.

Întrebat despre faptul că, în general, PDL s-a arătat mai puţin dispus să facă unele concesii în privinţa drepturilor minorităţilor, Marko Bela a răspuns că i se pare "interesant" faptul că Uniunea s-a "corelat" iniţial cu PD în privinţa acestei legi, când cele două formaţiuni erau la guvernare. "Apoi s-au îndepărtat de noi şi de legea minorităţilor", a mai arătat preşedintele UDMR.

Citeşte şi

Tăriceanu: PNL va avea cu UDMR o poziţie de parteneriat

PD-L va avea cele mai multe mandate de parlamentar

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici