Medic: Victor Ponta nu are voie să meargă la Guvern trei săptămâni

Medicul Ion Codorean, care l-a însoţit pe Victor Ponta în Turcia, la operaţie, a relatat pentru Gândul cum a decurs intervenţia, spunând că premierul nu va avea voie să calce şi să se sprijine pe picior minimum trei săptămâni şi că i-a recomandat ca în acest interval să nu meargă la guvern.

986 afișări
Imaginea articolului Medic: Victor Ponta nu are voie să meargă la Guvern trei săptămâni

Victor Ponta (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)

Ion Bogdan Codorean este specialist în traumatologie sportivă la Spitalul Militar Central din Bucureşti, fiind cel care l-a consultat pe premier şi i-a stabilit diagnosticul: ruptură veche de ligament încrucişat anterior, ceea ce a determinat o ruptură de menisc intern şi leziuni foarte mari de cartilaj.

”Dânsul a fost la mine la consultaţie săptămâna trecută şi atunci am stabilit diagnosticul ăsta şi i-am spus că trebuie să se opereze”, a spus Ion Bogdan Codorean, într-un interviu pentru Gândul.

Potrivit medicului, după consultaţie, Victor Ponta era hotărât să se opereze în ţară, însă peste o săptămână a luat o altă decizie: ”La dânsul alegerea a fost, din ce am înţeles eu, numai din prisma izolării de acolo, să fie mai liniştit, să nu fie presiunea presei”.

Ortopedul susţine că operaţia în sine este una complicată şi că în România sunt câţiva medici care pot face o astfel de intervenţie chirurgicală. Ion Bogdan Codorean este unul dintre aceşti medici, făcând frecvent astfel de operaţii.

”A fost discuţia asta, că se va hotărî dacă se operează aici (n.r. - Spitalul Militar). A fost hotărât să se opereze aici, a zis că nu are încredere decât în noi. A spus că din acest motiv a venit la noi, la Spitalul Militar, că are foarte mare încredere în medicii de aici, dar probabil că... nu ştiu eu care au fost deciziile lui, dar din cauza asta m-a şi rugat să-l însoţesc. A zis că are încredere numai dacă o să fiu şi eu de faţă, să comunicăm, să facem planul operaţiei cu cei de acolo”, explică medicul Codorean.

Despre intervenţia chirurgicală la care premierul a fost supus, medicul Codorean spune că a durat două ore, timp în care o echipă formată din trei medici turci au reparat tot ce "era stricat în genunchi". Medicul român nu a participat efectiv la operaţie, pentru că sistemul medical din Turcia permite participarea la operaţie doar cu aprobarea Ministerului Sănătăţii şi Colegiului Medicilor din Turcia.

”Ca să particip efectiv la o astfel de operaţie trebuie aprobare de la Colegiul Medicilor. Şi în România, dacă vine cineva din străinătate n-are voie în spital. Spre exemplu, eu nu am voie nici dacă mă duc în alt spital din România. La Spitalul Foişor, de exemplu, eu nu am voie să operez pentru că aşa sunt contractele făcute. Trebuie să iau aprobare de la Colegiul Medicilor”, a explicat medicul.

El spune că nu a făcut demersurile pentru a participa la operaţia din Turcia, pe de o parte pentru că timpul era scurt, iar pe de altă parte pentru că nici medicii de la clinica turcească nu ar fi fost prea încântaţi de acest lucru.

”Nu ştiu care sunt regulile astea, dar nici lor nu le-ar fi convenit. O operaţie din asta o face un doctor. Poţi să asişti la o astfel de operaţie, să te sfătuieşti, dar operaţia în sine o face un singur medic, chiar dacă în sală sunt mai mulţi”, a spus Codorean.

În aceste condiţii, medicul român a intrat în sala de operaţie odată cu Victor Ponta. ”Am făcut planingul operaţiei şi am stabilit ce să i să facă. Am fost la operaţie şi mi-am spus părerea, le-am dat sfaturi acolo unde am considerat că trebuie făcut ceva, dar eu n-am participat efectiv, n-am fost îmbrăcat steril pentru că nu ai voie să faci operaţie. Am intrat şi am ieşit odată cu el din sala de operaţii”, a mai dezvăluit medicul.

Operaţia la care a fost supus Victor Ponta a fost una complicată, "cu multe lucruri de reparat", precizează el.

”A fost o operaţie foarte complicată. Am citit şi eu acum că zic unii că nu ştiu cine ar face nu ştiu câte operaţii din astea, dar în România nu sunt foarte mulţi care pot să facă operaţii ca asta. Dânsul a avut o ruptură veche de ligament încrucişat anterior, fapt ce a determinat o ruptură de menisc intern şi leziuni foarte mari de cartilaj. Şi atunci a trebuit să se scoată porţiuni din meninsc, alte porţiuni s-au suturat, s-a făcut reconstrucţie de ligament înscrucişat anterior şi sutură de menisc”, a spus Ion Bogdan Codorean.

În privinţa tratamentului post-operator, specialistul în traumatologie sportivă arată că recuperarea contează foarte mult pentru ca rezultatul să fie foarte bun, precizând că după o astfel de intervenţie pacientul nu are voie să calce şi să se sprijine pe picior timp de cel puţin trei săptămâni.

”Dânsul mişcă deja piciorul, piciorul se mişcă încă de a doua zi de după operaţie, dar n-o să calce pe picior, nu are voie să se sprijine pe picior deloc. E o perioadă de minimum trei săptămâni în care atunci când laşi piciorul jos vine sânge în picior, se mişcă genunchiul şi doare. Una este să fie numai ligament încrucişat şi restul să fie bine, şi alta este să fie distruse toate în genunchi. Pentru că dacă e rupt numai ligamentul încrucişat, de a doua zi ai voie să calci pe picior. Dar complicaţia dânsului e mult mai rău decât în mod normal”, a precizat Ion Bogdan Codorean.

Întrebat dacă Victor Ponta poate să meargă la şedintele de guvern sau să se ocupe de activităţile de zi cu zi, medicul a răspuns: ”Eu i-am recomandat să nu. Nu poate pentru că el trebuie să stea tot timpul cu piciorul sus, trebuie să stea cu piciorul mai sus decât nivelul inimii, ca să nu-i vină mult sânge în picior, ca să nu se umfle. Apar dureri şi pot apărea complicaţii. Deci, el dacă lasă piciorul în jos pot să apară complicaţii măricele”.

Ion Bogdan Codorean a mai spus că vorbeşte cu Victor Ponta zilnic despre mersul post-operator, dar în perioada în care se află în Turcia Victor Ponta este sub stricta supraveghere a medicilor turci. Medicul susţine că Victor Ponta se află la cea mai bună clinică din Turcia, care are cei mai buni doctori.

”A zis doar că o să mă contacteze când se întoarce în ţară, noi mai vorbim aşa să vedem cum merg lucrurile, dar acum, cât timp e acolo se ocupă cei de acolo”, a conchis medicul.

În România, o astfel de operaţie este gratuită în sistemul medical de stat, costurile fiind suportate de la bugetul statului. Într-un spital privat, costul unei astfel de intervenţii chirurgicale ajunge la aproximativ 10.000 de lei, dar poate varia în funcţie de spital şi de medic.

Marţi dimineaţă, Victor Ponta a postat un mesaj pe Facebook în care afirma că operaţia făcută în Turcia a fost mult mai complicată decât se anticipa şi că este convins că, până în luna decembrie, va putea face sport din nou, susţinând că are totală încredere în medicii români, dar în ţară era imposibil să aibă linişte şi odihnă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici