Meleşcanu: Nu am avut a face reproşuri reprezentanţilor MAE legat de votarea din străinătate

Preşedintele Comisiei pentru Apărare din Senat, Teodor Meleşcanu, a declarat marţi, după audierea reprezentanţilor MAE, că nu a avut să facă niciun reproş acestora în legătură cu desfăşurarea procesului electoral din străinătate.

44 afișări
Imaginea articolului Meleşcanu: Nu am avut a face reproşuri reprezentanţilor MAE legat de votarea din străinătate

Meleşcanu: Nu am avut a face reproşuri reprezentanţilor MAE legat de votarea din străinătate (Imagine: Mediafax Foto)

Întrebat, după audierile lui Tomac şi Cazanciuc, dacă cei din Comisie au avut de făcut reproşuri reprezentanţilor MAE, Meleşcanu a răspuns: "Pe zona lor, nu (am avut să le reproşăm nimic - n.r.). Dacă s-a întâmplat ceva, nu a fost în curtea MAE, a fost în zona Biroului electoral. Din punctul meu de vedere, lucrul acesta este foarte clar", a declarat Teodor Meleşcanu.

El a ţinut să aprecieze "modul exemplar" în care s-a prezentat la audieri echipa MAE. "Am apreciat ca extrem de serios, extrem de documentat şi foarte deschis, referindu-se şi la vulnerabilităţile şi la dificultăţile care există în ceea ce priveşte votul în străinătate", a adăugat Meleşcanu.

Preşedintele Comisiei de apărare din Senat a arătat că este nevoie de o stabilire foarte clară a atribuţiilor şi a împărţirii atribuţiilor între MAE şi Biroul Electoral pentru votul în străinătate, întrucât, potrivit legii, MAE se ocupă doar de sprijinul logistic pentru oragnizarea alegerilor.

"Tot procesul electoral la secţiile din străinătate este sub autoritatea Biroului electoral care se ocupă de secţiile din străinătate. (…) Una din principalele probleme pe care le avem este cea a exercitării dreptului la vot a românilor din străinătate. Există dificultăţi, un număr foarte mare de oameni care nu pot vota. Se votează în condiţii improprii. Am discutat despre votul de la Paris. A fost evident pentru toată lumea că nu s-a putut vota într-un număr atât de mare cu respectarea tuturor dispoziţiilor legale, respectiv completarea declaraţiei pe proprie răspundere în faţa comisiei din secţia de votare", a mai spus Meleşcanu.

El a mai susţinut că este nevoie şi de un sistem de comunicaţii, inclusiv de camere web, pentru a preveni votul multiplu la secţiile de votare din străinătate.

"Este nevoie pentru secţiile din străinătate să avem o finanţare suficientă, care să permită desfăşurarea în bune condiţii şi care să ofere tuturor posibilitatea de a se exprima în mod liber şi corect. Este evident că în perioada următoare va trebui să adoptăm, la nivelul Parlamentului, o lege care să se refere la înregistrarea românilor din străinătate la ambasade şi pentru a-şi putea exercita dreptul de vot pentru a estima cât de cât cu o certitudine mare numărul de buletine de vot care sunt necesare", a mai spus Teodor Meleşcanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici