Meleşcanu: Programul de achiziţii a fost realizat în proporţie de 97%

Ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, a declarat, marţi, după şedinţa de bilanţ a MAp, în care preşedintele Traian Băsescu a criticat întârzierile în programele de achiziţii ale Armatei, că, în 2007, programul de achiziţii a fost realizat în proporţie de 97%.

14 afișări
Imaginea articolului Meleşcanu: Programul de achiziţii a fost realizat în proporţie de 97%

Meleşcanu: Programul de achiziţii a fost realizat în proporţie de 97% (Imagine: Mediafax Foto)

Meleşcanu a spus că Ministerul Apărării a cheltuit în 2007 toţi banii care i-au fost alocaţi şi, pentru că nu a fost deschisă linia de credit, a acumulat datorii care au fost achitate la începutul acestui an.

Ministrul nu s-a referit însă la programele de înzestrare strategică, ci la programele de achiziţii din bugetul propriu, menţionând în acest sens achiziţionarea de avioane scurt mediu curier.

Întrebat care sunt principalele programe afectate de reducerea bugetară, Meleşcanu a menţionat achitarea ratelor şi procesul de modernizare a avioanelor model IAR 99 şi Şoimul.

În ceea ce priveşte programele majore de înzestrare strategică, ministrul a menţionat, în prezentarea bilanţului, că MAp a iniţiat în 2007 procesele care vizează achiziţionarea avioanelor multirol (48 bucăţi), a sistemelor de rachete cu bătaie mare, patru Corvete şi patru vânătoare de mine pentru nave.

Referindu-se la forţele terestre, el a spus că s-au iniţiat procese de înzestrare nu în cadrul programelor strategice, ci din bugetul MAp, menţionând în acest sens iniţierea procedurii de achiziţionare de autoturisme blindate.

Pe de altă parte, Teodor Meleşcanu a declarat că Ministerul Apărării a trimis Guvernului o notă care prevede elaborarea unui plan pe zece ani privind distrugerea muniţiilor învechite, care ar presupune costuri de 28,5 milioane de lei anual.

Preşedintele Traian Băsescu a cerut, marţi, MAp şi Statului Major General să depună "un efort major" pentru îndeplinirea programelor de achiziţii pentru armată, apreciind că nerealizarea acestora este "un element îngrijorător".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici