Mignon: APCE, dispusă să colaboreze cu Legislativul român la amendarea Statutului parlamentarilor

Preşedintele APCE, Jean-Claude Mignon, a declarat, luni, că organismul pe care îl conduce are disponibilitatea să colaboreze cu Legislativul român pentru amendarea Statutului parlamentarilor şi "împrăştierea oricăror dubii" privind "sancţionarea incompatibilităţii".

161 afișări
Imaginea articolului Mignon: APCE, dispusă să colaboreze cu Legislativul român la amendarea Statutului parlamentarilor

Mignon: APCE, dispusă să colaboreze cu Legislativul român la amendarea Statutului parlamentarilor (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Ştiu că lucraţi la Statutul parlamentarilor, iar Adunarea noastră a lucrat la acelaşi subiect şi mai ales pe declaraţia referitoare la anumite conflicte de interese. Am confirmat acest lucru şi am confirmat de asemenea disponibilitatea Adunării noastre de a coopera cu dumneavoastră în legătură cu elaborarea unor amendamente pentru a împrăştia orice dubii care ar putea să existe în legătură cu sancţionarea incompatibilităţii", a afirmat Mignon, în discursul susţinut în plenul reunit al Camerelor Parlamentului.

Preşedintele APCE a subliniat că orice persoană condamnată trebuie să renunţe imediat la mandat, însă imunitatea trebuie să asigure parlamentarului şi să îşi exercite mandatul fără a fi supus la presiuni.

"Orice persoană care este condamnată trebuie să renunţe imediat la mandat. Imunitatea parlamentară trebuie să permită însă exercitarea mandatului fără niciun fel de presiuni. Este vorba despre credibilitatea actorilor politici în democraţie", a mai spus oficialul european.

Curtea Constituţională dezbate în 27 februarie sesizarea PDL şi PPDD de neconstituţionalitate a modificărilor aduse Statutului parlamentarilor referitoare la majorarea de la 15 la 45 de zile a termenului în care un ales poate contesta un raport al ANI în cazul unei decizii de incompatibilitate.

PDL şi PPDD au depus la Curtea Constituţională, în 14 februarie, sesizarea privind proiectul de modificare a Statutului parlamentarilor, adoptat de plenul comun al celor două Camere.

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a adoptat, în 13 februarie, cu 298 de voturi "pentru", 101 voturi "împotrivă" şi 36 de abţineri, Raportul privind cererea transmisă de preşedintele Traian Băsescu de reexaminare a Statutului parlamentarilor, în ultima formă a acestuia, stabilită de Comisia de statut.

Comisia parlamentară pentru statutul senatorilor şi deputaţilor a operat modificările propuse la raportul iniţial asupra Statutului parlamentarilor, fiind majorat termenul în care un ales poate contesta un raport al ANI în cazul unei decizii de incompatibilitate, de la 15 la 45 de zile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici