Mihai Chirica: Zilele Iaşului se ţin fără concerte. Pelerinajul de Sfânta Parascheva va avea loc

Sărbătorile Iaşului vor avea loc, anul acesta, sub amprenta pandemiei de COVID-19, fără concerte, a declarat, joi, primarul Mihai Chirica. Întrebat dacă la Pelerinajul de Sfânta Parascheva se vor închina doar ieşenii, primarul Iaşului a spus că ar fi propund neconstituţional.

1176 afișări
Imaginea articolului Mihai Chirica: Zilele Iaşului se ţin fără concerte. Pelerinajul de Sfânta Parascheva va avea loc

Mihai Chirica: Zilele Iaşului se ţin fără concerte. Pelerinajul de Sfânta Parascheva va avea loc

Primarul Iaşului, Mihai Chirica, a spus, joi, că Sărbătorile Iaşului vor avea loc, anul acesta, sub aceeaşi amprentă a pandemiei de COVID-19.

„De la zi la zi, o parte din aceste evenimente cad unele după altele, pentru că trecerea de la un scenariu la altul ne va obliga să abordăm într-o altă manieră aceste sărbători. Astăzi (joi - n.r.) intrăm în scenariu roşu şi începem numărătoarea de 14 zile. Asta înseamnă că data de 14 octombrie ne prinde exact la sfârşitul perioade de scenariu roşu, fără a putea concretiza dacă mai putem gândi şi un alt scenariu mai pozitiv decât cel pe care îl avem în momentul de faţă. Deci e clar că nu putem da înapoi având în vedere infectările zilnice care sunt raportate, nu putem, din păcate, să mergem decât spre scenariu de peste 4 la mie”, a declarat Chirica.

Primarul a spus că în acest scenariu, e nevoie de mare atenţie la evenimentele organizate, astfel că nu vor fi concerte.

„Nu va mai fi concert pentru că nu vom putea organiza concert în care să încorsetăm doar 1.000 de spectatori într-un concert public. Automat nici nu putem să creăm o bază de selecţie atât de restrictivă încât să sortăm cetăţenii Iaşului până la limita de 1.000 pentru toţi merită să se bucure de sărbătorile Iaşului. Deci nu va fi concert. Probabil vor pica şi o parte din târgurile pe care noi le-am propus în desfăşurarea acestui eveniment. Ne vom concentra în special spre evitarea pandemiei prin asigurarea măsurilor de protecţie pentru cei care vor dori să participe la evenimentul religios care va fi mult mai judicios organizat pe spaţii despărţite unele de altele, cu panouri video pe care vrem să le punem la dispoziţie, cu fluxuri de circulaţie, fără să intre în contact un flux cu celălalt şi altele, astfel încât sărbătorile să nu treacă cum au trecut anul trecut”, a mai spus Chirica.

Întrebat de jurnalişti dacă la Hramul Sfintei Parascheva vor putea participa doar cei care au buletin de Iaşi, Mihai Chirica a spus că ceea ce s-a întâmplat a fost un abuz,

„Nu ştiu, dar nu cred, pentru că toate măsurile impuse de prezenţa unei localităţi în diferite scenarii nu vizează apartenenţa. Din punctul meu de vedere dacă vreţi să mă credeţi, ca şi om al statului român, între a da o restricţie cu caracter general care vizează orice cetăţean al acelui stat - pentru noi, România - şi a da restricţii cu caracter local prin care spui că numai ieşenii au voie să se închine la Cuvioasa Parascheva, dacă ar fi să mă întrebaţi pe mine, ca inginer, a fost abuziv. Nu poţi să dai o restricţie cu un caracter local într-un stat democratic. Ori dai una cu caracter general şi atunci nimeni şi toţi o respectă, ori laşi ca lucrurile să decurgă de la sine şi nu cred că se va mai ajunge acolo, pentru că este total din perspectiva mea neconstituţional”, a răspuns primarul Iaşului.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici