Mihai Răzvan Ungureanu: Lăsaţi intelectualii să facă politică

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a declarat, miercuri, la aniversarea Academiei Române, că el crede că politica românească are profundă nevoie de intelectuali, apelul său fiind "Lăsaţi intelectualii să facă politică".

770 afișări
Imaginea articolului Mihai Răzvan Ungureanu: Lăsaţi intelectualii să facă politică

Mihai Răzvan Ungureanu: Lăsaţi intelectualii să facă politică (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax foto)

Premierul a participat, miercuri, la Adunarea generală a Academiei Române, organizată cu ocazia sărbătoririi a 146 de ani de la înfiinţarea forului cultural şi ştiinţific, şi a fost invitat de preşedintele Academiei, Ionel Haiduc, să ia cuvântul în cadrul adunării.

Ungureanu a spus că aniversarea Academiei arată că "în cultura naţională există perenitate, există tradiţie, există valori, pe care nici vremurile, nici regimurile nu le-au schimbat".

"Cred în valoarea intelectualului în politică şi mă bucur că pot spune acest lucru astăzi, în ambianţa Academiei Române. (...) Cred că este nevoie să recunoaştem că politica românească are profundă nevoie de intelectuali, pentru că acolo unde sunt ei, unde se implică, bolile democraţiei capătă soluţie (...). Educaţia este democratică, educaţia se adresează tuturor. Cunoaşterea este, însă, prin natura ei, nedemocratică: unii cunosc, alţii, nu. Şi cred că intelectualii au tot dreptul să vină spre politică, transformând-o în cea mai nobilă artă a vieţii", a spus premierul.

Ungureanu a concluzionat cu un apel: "Lăsaţi intelectualii să facă politică. Lăsaţi-i să critice. Critica lor va fi întotdeauna o critică blândă, lipsită de patimă, lipsită de invective. Lăsaţi intelectualii să vorbească, lăsaţi-i să vorbească despre politică (...). La capătul fiecărei fraze se ascunde, de fapt, un înţeles. Şi poate că acest înţeles reprezintă o soluţie. Lăsaţi-i să vină spre administraţia centrală şi locală".

Academia Română sărbătoreşte, miercuri, 146 de ani de la înfiinţare, printr-o Adunare generală solemnă, aflată în curs.

Programul aniversar continuă la ora 12.00, în sala "Theodor Pallady" a Bibliotecii Academiei Române, când se va deschide expoziţia de documente istorice "Din tezaurul cancelariilor voievodale româneşti". Amfitrionul expoziţiei va fi academicianul Dan Berindei, vicepreşedinte al Academiei Române. Expoziţia cuprinde o parte din documentele reţinute de Arhivele Naţionale şi recuperate pe parcursul anului 2011 de Biblioteca Academiei Române. Între documentele recuperate se regăsesc 610 peceţi domneşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici