Mihalache: Să nu ne autoflagelăm legat de cât de slabă şi neimaginativă e politica noastră externă. Riscăm să părem mai proşti decât suntem

Consilierul prezidenţial Dan Mihalache a declarat luni, la o dezbatere despre România în contextul euroatlantic regional, că nu trebuie ''să ne autoflagelăm şi să ne explicăm între noi fără să ne întrebe nimeni cât de slabă şi lipsită de imaginaţie'' este politica externă a ţării noastre.

1667 afișări
Imaginea articolului Mihalache: Să nu ne autoflagelăm legat de cât de slabă şi neimaginativă e politica noastră externă. Riscăm să părem mai proşti decât suntem

Mihalache: Să nu ne autoflagelăm legat de cât de slabă şi neimaginativă e politica noastră externă. Riscăm să părem mai proşti decât suntem (Imagine: Andreea Alexandru/ Arhiva Mediafax Foto)

Mihalache a făcut un bilanţ al ultimului an în materie de politică externă, spunând că România a reuşit să menţină atenţia pe flancul estic al NATO, să dezvolte o relaţie "funcţională şi de solidaritate" cu Ucraina, să reconstruiască o relaţie funcţională cu Polonia, să facă un summit NATO al şefilor de stat şi de guvern din Europa Centrală şi de Est la Bucureşti şi să menţină atenţia partenerilor asupra Mării Negre.

"Dacă e uităm la ultimul an (...) nu cred că România nu a făcut mutările cele mai bune şi cele mai inspirate şi nu a câştigat, inclusiv în rândul partenerilor transatlantici şi europeni ideea, imaginea unei ţări pe care se poate conta", a concluzionat el.

"Nu cred că trebuie să ne autoflagelăm şi să ne explicăm între noi fără să ne întrebe nimeni cât de slabă şi lipsită de imaginaţie e politica externă a României pentru că există şi asemenea tentaţii a unor actori politici, a unor analişti politici sau a unor comentatori. Până la urmă, riscăm să părem noi înşine, iertaţi-mi cuvântul neacademic, mai proşti decât suntem", a susţinut Dan Mihalache.

Afirmaţiile sale au venit după ce consilierul premierului Dacian Cioloş pe politică externă, Cătălin Ungur, prezent la dezbatere, a afirmat că România este mult prea puţin prezentă în dezbaterile publice europene, transatlantice sau la Washington. De asemenea, el a subliniat că în cadrul NATO România trebuie să fie mai hotărâtă.

"Ştim exact ce vrem de la summitul NATO de la Varşovia, ştim în ce măsură putem să avansăm parteneriatele strategice, dar, din punctul meu de vedere, nu este suficient. Este doar o componentă care ne asigură o poziţionare pe o anumită dimensiune astfel încât să fim cât mai puţin surprinşi dacă cineva face o mişcare. Cred că trebuie să adăugăm la această componentă o componentă de prosperitate, de dezvoltare economică", a explicat Ungur.

El a mai spus că este necesar un pion central care să-şi asume responsabilitatea soluţiilor. "Important este să putem să împingem lucrurile mai departe şi este important să putem să avem capacitatea să anticipăm unde vrem să fim peste cinci ani", a conchis Ungur.

În discursul său, Mihalache a mai subliniat că trebuie să menţinem echilibrul unei abordări unitare în materie de politică externă şi consensul din ultimii 20 de ani în ceea ce priveşte orientările majore în plan diplomatic.

"România poate să fie un pivot la Marea Neagră, un pivot de stabilitate şi un stat care proiectează stabilitate şi securitate în regiune, aşa că eu cred că e nevoie de foarte multă înţelepciune şi de a nu strica din motive politicianiste, de campanie electorală internă lucruri care au funcţionat în sistemul politic din România, indiferent cine a fost la putere", a avertizat consilierul prezidenţial.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici