Ministerul Dezvoltării a elaborat un singur cod legislativ pentru construcţii, urbanism şi teritoriu

Ministerul Dezvoltării a elaborat un singur cod legislativ pentru construcţii, urbanism şi amenajarea teritoriului, care va înlocui cele 10 legi în vigoare, vechi de 30 de ani, modificate substanţial în ultimii ani – a anunţat la conferinţa de presă de miercuri ministrul dezvoltării, Cseke Attila.

3893 afișări
Imaginea articolului Ministerul Dezvoltării a elaborat un singur cod legislativ pentru construcţii, urbanism şi teritoriu

Ministerul Dezvoltării a elaborat un singur cod legislativ pentru construcţii, urbanism şi teritoriu

Proiectul de act normativ, care a fost publicat miercuri în transparenţă decizională, prevede procurarea autorizaţiilor de construcţii online, de la un singur ghişeu, într-un timp semnificativ mai scurt, reducând, astfel, birocraţia – a arătat ministrul, adăugând că va fi evitat şi riscul expirării unui aviz în timp ce este aşteptat un altul.

”Reglementările vechi de mai multe decenii, stabilite prin 10 legi diferite, nu mai sunt viabile. Au fost schimbate de mai multe ori pe an, în încercarea de a corela vechile legi cu realitatea contemporană, dar acest fapt a dus la instabilitate legislativă în acest domeniu. Prin Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului şi Construcţiilor, vom renunţa la <<cârpirea>> legilor în vigoare şi vom adopta un singur act normativ, regândit eficient”, a declarat ministrul dezvoltării, Cseke Attila.

Ministrul a subliniat că, din cele 10 legi în vigoare, 5 vor fi eliminate şi 5 vor fi modificate şi introduse în noul Cod al Amenajării Teritoriului, Urbanismului şi Construcţiilor.

Proiectul de act normativ, după perioada de consultare publică, va fi adoptat de Guvern şi trimis Parlamentului. Fiind o reformă asumată de România în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Parlamentul trebuie să ia o decizie în prima parte a anului 2023 privind această propunere.

Cseke Attila a menţionat că va fi realizată şi o Platformă Digitală Naţională, pe care se vor încărca toate documentaţiile planurilor urbanistice generale (PUG) pe suportul Observatorului Teritorial, interconectată cu Registrul naţional al construcţiilor, şi care va constitui o importantă bază de date şi un suport pentru autorităţi pentru emiterea certificatelor de urbanism, a acordurilor unice şi autorizaţiilor de construire: ”Dacă, în prezent, un certificat de urbanism se eliberează în 1-2 luni, prin intermediul Platformei Digitale Naţionale, acesta va putea fi eliberat în 5 zile; la fel şi în cazul autorizaţiilor de construire, perioada se va reduce la 15 zile, faţă de 1-2 luni cât este în prezent”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici