Ministerul Energiei contribuie la crearea unui terminal strategic de bitum în Portul Constanţa

Ministerul Energiei transmite că se angajează să susţină diversificarea activităţilor Oil Terminal SA, inclusiv prin dezvoltarea unui terminal de bitum la Portul Constanţa. Producţia internă de bitum care acoperă doar 20% din necesar.

189 afișări
Imaginea articolului Ministerul Energiei contribuie la crearea unui terminal strategic de bitum în Portul Constanţa

Ministerul Energiei contribuie la crearea unui terminal strategic de bitum în Portul Constanţa

Ministerul Energiei sprijină o iniţiativă cheie pentru abordarea eficientă a crizei bitumului în România şi poziţionarea ţării ca lider regional pe piaţa terminalelor de bitum. Confruntându-se cu o producţie internă de bitum care acoperă doar 20% din necesar, Ministerul se angajează să susţină diversificarea activităţilor Oil Terminal SA, inclusiv prin dezvoltarea unui terminal de bitum la Portul Constanţa.

„Ne asumăm un rol activ în redefinirea peisajului energetic al României. Prin acest proiect ambiţios, nu doar că întărim o companie strategică, aşa cum este OIL Terminal, dar şi consolidăm o intreagă industrie a materialelor de construcţii şi a transporturilor în România. Demersul nostru reprezintă un pilon central în asigurarea unei economii durabile şi a unei securităţi energetice şi economice robuste, în special în contextul tensiunilor geopolitice actuale”, afirmă Sebastian Burduja.

Societatea Oil Terminal a purtat discuţii şi a asigurat vizite în teren pentru cei interesaţi, solicitându-le tuturor să depună oferte privind constituirea unui parteneriat până la data de 20.12.2023, indicându-le elementele principale ce trebuie incluse în ofertă şi criteriile de evaluare ale acestora.

Până la data limită de 20.12.2023, şapte dintre cele opt firme înscrise în procedura publică au prezentat ofertele lor pentru parteneriat, respectiv Socar Petroleum S.A., Takida Terminal S.R.L., Frial S.A., OMV Petrom S.A., Vitaro Energy S.R.L., Trafigura Pte Ltd şi Euronova Energies S.A..

„Următoarea procedură de selecţie reprezintă o etapă critică în implementarea strategiei de dezvoltare şi a planului de administrare în perioada 2023-2027 a OIL TERMINAL SA. Decizia finală privind selecţia partenerului va fi luată după o evaluare atentă, transparentă şi corectă, bazată pe regulile privind societăţile listate la bursă, având drept scop impulsionarea economiei şi a industriei naţionale, precum şi asigurarea unei poziţii solide a României pe piaţa regională de bitum. Acest terminal de bitum va fi amplasat pe actuala platformă a Secţiei Platformă Port, situată în incinta portului Constanţa, Dana 69, pentru care Oil Terminal are încheiat un contract de închiriere cu Administraţia Porturilor Maritime Constanţa. Poziţionarea strategică a platformei pe care se va construi terminalul de bitum constituie un avantaj imbatabil prin accesul la toate căile de transport (maritim, feroviar şi rutier)”, arată Ministerul Energiei.

OIL Terminal S.A. Constanţa, înfiinţată în baza Legii 15/1990 şi Hotărârii de Guvern nr. 1200/1990, este o societate publică listată la Bursa de Valori Bucureşti din 1998, cu un capital social de 299.717.713,2 lei. Specializată în servicii de manipulare şi depozitare pentru ţiţei şi produse petroliere, compania deţine acorduri de concesiune pentru exploatarea infrastructurilor critice şi este strategic situată la intersecţia importantelor coridoare de transport. Cu o experienţă de peste 125 de ani, OIL Terminal domină piaţa serviciilor de import-export petrolier în România şi dispune de facilităţi extinse, inclusiv 7 dane operative în Portul Constanţa şi 3 depozite cu o capacitate totală de 1,4 milioane m3. Această infrastructură avansată şi poziţionarea sa unică fac din Oil Terminal Constanţa un jucător esenţial în industria energetică şi logistică a României.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici