Ministerul Energiei face paşi rapizi pentru implementarea noii companii ”Complexul Energetic Valea Jiului”

  • Ministerul Energiei a încheiat un Acord-Cadru de Cooperare pentru a explora posibilitatea aplicării unei tehnologii inovative de stocare a energiei în şaptesprezece puţuri de mină din Valea Jiului.
  • România şi-a stabilit obiective pentru energia regenerabilă până în 2030.
197 afișări
Imaginea articolului Ministerul Energiei face paşi rapizi pentru implementarea noii companii ”Complexul Energetic Valea Jiului”

Complexul Energetic Valea Jiului (CEVJ), detinut de Ministerul Energiei, şi compania australiană Green Gravity au încheiat, joi, un Acord-Cadru de Cooperare pentru a explora posibilitatea aplicării unei tehnologii inovative de stocare a energiei în şaptesprezece puţuri de mină, în cele patru operaţiuni miniere din Valea Jiului.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei, acordul conturează domeniul şi obiectivele unui studiu comun pentru a evalua aspectele tehnice, economice şi de mediu ale conversiei minelor de cărbune existente ale CEVJ în facilităţi de stocare a energiei.

Studiul va evalua de asemenea beneficiile şi provocările potenţiale ale integrării sistemului de stocare a energiei cu reţeaua electrică existentă şi cu sursele de energie regenerabilă.

Acordul se aliniază de asemenea cu Pactul Verde al Uniunii Europene, care are ca obiectiv să facă Europa primul continent climatic neutru până în 2050.

România trece printr-o tranziţie energetică majoră, având ca scop creşterea ponderii energiei regenerabile în mixul său energetic şi reducerea dependenţei de combustibilii fosili.

România şi-a stabilit obiective pentru energia regenerabilă până în 2030.

„Salut această iniţiativă, care demonstrează potenţialul cooperării dintre România şi Australia în domeniul energiei curate şi al acţiunii climatice. Sprijin eforturile CEVJ şi Green Gravity de a explora fezabilitatea stocării energiei gravitaţionale din vechile puţuri de mină, care ar putea oferi o soluţie viabilă pentru îmbunătăţirea flexibilităţii şi rezilienţei sistemului nostru energetic, asigurând un viitor pentru Valea Jiului şi reducând treptat în acelaşi timp dependenţa noastră de combustibilii fosili. Iată că facem rapid primii paşi în reinventarea noii companii Complexul Energetic Valea Jiului, o şansă de dezvoltare şi noi locuri de muncă pentru întreaga regiune”, a spus ministrul Sebastian Burduja.

„Implementarea cu succes a stocării energiei gravitaţionale în Valea Jiului va oferi un exemplu de lider pentru tranziţia de succes a unei regiuni miniere de cărbune. Acest proiect are implicaţii globale pentru climă, locuri de muncă şi investiţii. Tehnologia de stocare a energiei Green Gravity reprezintă o inovaţie în căutarea stocării pe durată lungă şi economice a energiei regenerabile. Prin reutilizarea activelor miniere, costurile pot fi menţinute scăzute. Folosind gravitaţia ca şi combustibil, ne dispensăm de consumul critic de apă, teren şi substanţe chimice pe care alte tehnologii de stocare se bazează”, a declarat Mark Swinnerton, CEO al Green Gravity.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici