Ministerul Sănătăţii: de la începutul anului, în România au fost 29 de donatori de organe

Ministerul Sănătăţii anunţă că de la începutul anului, în România au fost 29 de donatori de organe. Pandemia a afectat activitatea, au stabilit specialiştii.

154 afișări
Imaginea articolului Ministerul Sănătăţii: de la începutul anului, în România au fost 29 de donatori de organe

Ministerul Sănătăţii: de la începutul anului, în România au fost 29 de donatori de organe

Statistica a fost prezentată vineri, cu ocazia Zilei Naţionale a Transplantului. Conform documentului, în 2005 au fost 11 donatori de organe, în 2013, numărul a crescut până la 132, iar în 2014, s-a ajuns până la 138. Ulterior, numărul donatorilor a scăzut, iar pandemia de COVID-19 a afectat activitatea de transplant. În 2020 au fost 66 de donatori, iar în 2021, 47. În primele luni ale anului 2022 au fost 29 de donatori.

Autorităţile anunţă că activitatea de donare a fost reluată în mai multe spitale din ţară. În plus, au fost semnate acorduri de colaborare în domeniul transplantului cu Italia şi Bulgaria.

„Ministerul Sănătăţii tocmai a terminat protocoalele şi ghidurile de practică medicală standardizate în domeniul transplantului, după care vor lucra medicii din toate centrele acreditate din ţară. Un proiect realizat în premieră în România, prin fonduri europene. În ghiduri sunt prevăzute şi criteriile după care vor fi aleşi bolnavii care vor beneficia de transplant. În plus, ne propunem să dezvoltăm şi să implementăm funcţionalităţile registrului naţional de transplant, astfel încât alegerea să fie bazată pe criterii obiective”, a spus ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

În prezent, mii de pacienţi din România sunt pe listele de aşteptare pentru transplant.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici