Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu: Nu am spus că Brădet a fost la originea îmbolnăvirilor. Dacă din brânza aceea mureau oameni?

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat, după ce Institutul Cantacuzino a anunţat rezultatele analizelor făcute în cazul copiilor din Argeş, că el nu a afirmat niciodată că brânza Brădet a fost la originea îmbolnăvirilor, dar că regulamentele CE îl obligau să comunice descoperirea E.Coli.

4861 afișări
Imaginea articolului Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu: Nu am spus că Brădet a fost la originea îmbolnăvirilor. Dacă din brânza aceea mureau oameni?

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu:Nu am spus că Brădet a fost la originea îmbolnăvirilor;dacă din brânza aceea mureau oameni? (Imagine: Silvia Ilie/ Mediafax Foto)

"Regulamentul european spune că trebuie să spui numele firmei respective ca să nu mai otrăvească alţi oameni. Nu am spus niciodată eu că Brădetul a fost la originea îmbolnăvirii copiilor, nu pot să spun aşa ceva. Doamne fereşte! Am spus doar că lotul respectiv avea E.Coli şi trebuia informată lumea ca să nu fie otrăvită. Este o obligaţie clară, prin Regulamentul 178, Regulamentul 273. Mars a retras un milion de batoane din toată lumea, Selgros anul trecut... Dacă, Doamne fereşte, din brânza aia mai mureau nişte oameni? Tot aşa mă întrebaţi dacă dau faliment cu 60 de oameni ai lui?", a declarat Irimescu, pentru MEDIAFAX.

Institutul Cantacuzino a anunţat miercuri rezultatele analizelor făcute în cazul copiilor din Argeş, Sibiu şi Bacău, îmbolnăviţi cu E.Coli, stabilind că profilul genetic al tulpinilor de E.Coli izolate de la pacienţi, din brânza de la Brădet şi din carnea de pui nu sunt identice.

Săptămâna trecută, premierul Dacian Cioloş a afirmat că ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, nu ar fi trebuit să comunice numele firmei Brădet în scandalul copiilor îmbolnăviţi în Argeş dacă nu avea toate elementele, reprosându-i că "în acest caz a comunicat prea repede".

Întrebat, vineri, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă susţinută la Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice şi Moleculare, dacă a discutat cu ministrul Agriculturii în urma declaraţiilor legate de firma Brădet şi dacă nu intenţionează să îl demită, Dacian Cioloş a răspuns că deciziile pe care le ia le pregăteşte înainte, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Deciziile nu le iau în acest fel atunci când le iau, ci le pregătesc. Nu vreau să comentez prea mult aceste lucruri pentru că, încă, nu ştiu să existe o legătură dovedită între E.coli, suşa care a fost găsită la copiii îmbolnăviţi şi acea suşă care a fost găsită şi în proba de brânză de la acea întreprindere. Am înţeles de la ministrul Sănătăţii că se va face o analiză genetică pentru a se vedea dacă există o legătură directă între brânza respectivă şi îmbolnăviri. Probabil că ministrul (Agriculturii – n.r.) nu ar fi trebuit să comunice dacă nu avea toate elementele, i-am spus că nu ar fi fost cazul să comunice dânsul. Ministrul Agriculturii a comunicat prea repede pe lucruri pe care ar fi trebuit să comunice ANSVSA, care e cea mai îndreptăţită”, a afirmat Cioloş.

Potrivit acestuia, Achim Irimescu i-a transmis că a existat o presiune pe el din partea presei să spună şi să nu ţină ascunse informaţiile pe care le are.

Ministrul Agriculturii declara, în urmă cu o săptămână, că bacteria E. Coli O26, care a fost cauza îmbolnăvirii bebeluşilor din Argeş, a fost descoperită în produse lactate ale firmei "Lactate Brădet" din Curtea de Argeş. Ulterior, Achim Irimescu a afirmat că dovada legăturii dintre brânza cu E.Coli de la "Lactate Brădet" şi cazurile bebeluşilor din Argeş îmbolnăviţi nu există, Ministerul Sănătăţii având datoria să finalizeze ancheta, el apreciind însă că, prin indicarea producătorului, poate a salvat alte vieţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici