Ministrul Agriculturii Petre Daea, despre informările SRI privind pesta porcină: Întrebaţi-l pe Cioloş, era premier în 2016/ Daea, despre criticile privind pesta porcină: Se urcă pe lacrimile de necaz căutând sprijin electoral

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, spus, vineri, că fostul premier Dacian Cioloş şi fostul ministru al Agriculturii din Cabinetul său, ar trebui să fie întrebaţi despre informările SRI din 2016 privind pesta porcină africană, transmite corespondentul MEDIAFAX. Petre Daea a mai adăugat că cei care critică autorităţile pentru intervenţia în cazul pestei porcine africane vor să se urce pe „lacrimile de necaz ale populaţiei”, pentru a căutat sprijin electoral, avertizând că nu vor reuşi.

1205 afișări
Imaginea articolului Ministrul Agriculturii Petre Daea, despre informările SRI privind pesta porcină: Întrebaţi-l pe Cioloş, era premier în 2016/ Daea, despre criticile privind pesta porcină: Se urcă pe lacrimile de necaz căutând sprijin electoral

Ministrul Agriculturii Petre Daea, despre informările SRI privind pesta porcină: Întrebaţi-l pe Cioloş, era premier în 2016/ Daea, despre criticile privind pesta porcină: Se urcă pe lacrimile de necaz căutând sprijin electoral

Întrebat, vineri, de presă la Cluj-Napoca, de presă, la finalul unei vizite efectuate la Festivalul Zilele Recoltei câte din cele 132 de informări ale SRI despre pesta porcină africană au ajuns la el, Petre Daea a spus că a primit informaţii referitoare la această boală de la autorităţile sanitar - veterinare care au semnalat problemele la Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaţilor.

”Întrebarea este foarte bună, dar trebui să o puneţi ministrului Agriculturii de atunci şi premierului de atunci, pentru că această afirmaţie este din 2016, când era altcineva premier, domnul Cioloş. Vă rog să îl întrebaţi pe dumnealui. Eu am aflat din momentul în care m-am aşezat pe scaunul de ministru şi am aflat din momentul în care eram în Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaţilor de la autorităţile sanitar – veterinare care au venit în 13 septembrie 2016 şi au depus o informare la comisie pentru a cere sprijin, întrucât erau într-o situaţie dificilă. Spuneau că autorităţile nu înţeleg gravitatea fenomenului şi ne-au cerut sprijin, astfel că am intervenit şi am avut o şedinţă a Comisiei pentru agricultură şi am transmis concluziile noastre primului ministru, rugându-l să intervină şi să accelereze măsurile pe care le impunea ANSVSA”, a spus Daea.

Acesta a precizat că de la preluarea funcţiei de ministru este informat şi primeşte informaţii la timpul potrivit.

Petre Daea a vizitat, vineri, festivalul Zilele Recoltei de la Cluj-Napoca împreună cu comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, şi eurodeputatul Daniel Buda.

Preşedintele Comisiei de Control SRI, Claudiu Manda, a declarat că directorul SRI, Eduard Hellvig, a informat comisia parlamentară, joi, că instituţia pe care o conduce a făcut prima informare cu privire la pericolul pestei porcine în iunie 2016, aceasta ajungând la premier, miniştri şi ANSVSA.

„Conducerea SRI ne-a informat că prima informaţie pe care au transmis-o beneficiarilor legali a fost în iunie 2016. Anunţau că exista riscul să apară peste porcină africană. Informările au fost la nivel de premier, miniştri, ANSVSA. Informări au fost făcute structurilor locale şi centrale. Primul focar de infecţie a fost descoperit în iulie 2017, undeva la Satu Mare. SRI şi-a executat misiunea pe care o avea de a informa beneficiarii legali despre acest pericol. Au informări în sensul pericolului la rumegătoarele mici", a declarat Claudiu Manda, preşedintele Comisiei de Control SRI.

Potrivit celor mai recente date, pesta porcină africană s-a răspândit în 207 localităţi din 12 judeţe, cumulând un număr total de 898 de focare şi 57 de cazuri la mistreţi.

La nivel naţional au fost sacrificaţi 232.722 de porci, informează joi Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Daea, despre criticile privind pesta porcină: Se urcă pe lacrimile de necaz căutând sprijin electoral

Petre Daea a declarat, vineri, presei, la Cluj-Napoca, după vizitarea festivalului Zilele Recoltei, că virusul peste porcine africane nu a venit „călare pe bicicletă sau cântând din fluier”, să încerce vigilenţa celor din frontieră.

„Îmi pare rău şi nu voi mai discuta niciodată despre acest episod urât în care unii vor să se urce pe lacrimile de necaz ale populaţiei căutând sprijin electoral. Eu le spun foarte clar că nu vor câştiga deloc, iar câştigul din necaz va fi cu urmări, pentru că niciodată românul nu trebuie să se supere pe vecinul lui. Este un blestem al răului care îl va urmări pe cel care înţelege că, astăzi, în România, nu să ne dăm mâna toţi şi să fim aproape unul de altul şi să reuşim să scoatem ţara din necaz şi să ne ducem acolo unde omul doreşte (...) Iar atunci când plâng să ne ducem spre ei. Guvernul României face eforturi extraordinare de a eradica boala, virusul nu a venit călare pe bicicletă sau cântând din fluier să încerce vigilenţa celor din frontieră. Este o boală care este una necunoscută din punct de vedere al tratamentului şi trebuie să acţionăm în consecinţă. Dacă azi nu ne dăm mâna şi stăm în această dispută zilnică, cu gândul că suntem mai deştepţi unii decât alţii, pierdem toţi”, a spus Daea.

Întrebat de corespondentul MEDIAFAX dacă s-a referit la reprezentanţii opoziţiei de la PNL şi USR, Petre Daea a precizat că se referă la toţi cei care nu înţeleg acest moment.

„În momentul în care te calcă maşina pe stradă şi un om mai are puţină viaţă în el îl ajuţi, nu îl calci pe cap şi să-l distrugi pur şi simplu. Această atitudine, antrenată de unul şi de altul, nu face bine ţării româneşti iar România trebuie să fie calmă, liniştită, să poată construi. 100 de ani ne găseşte uniţi? Din nefericire, nu”, a conchis ministrul Agriculturii.

Daea: Procesăm peste 5.000 de dosare de despăgubire la pesta porcină, am onorat 2.000 de plăţi

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat vineri că autorităţile procesează peste 5.000 de dosare de despăgubire a gospodarilor afectaţi de pesta porcină africană şi până în prezent au fost onorate 2.000 de plăţi.

„La despăgubiri, procesăm peste 5.000 de dosare. Aseară am încheiat aproape 2.000 care au fost onorate la plată”, a spus Petre Daea, într-o emisiune la Digi TV.

„La toţi gospodarii, la absolut toţi, vor ajunge sumele cuvenite”, a precizat ministrul Agriculturii.

Potrivit ultimei raportări, pesta porcină africană evoluează în 12 judeţe, în 207 localităţi, cu un total de 898 de focare, fiind eliminaţi 232.722 de porci afectaţi de boală. „Focarele au fost confirmate 13 în exploataţii comerciale industriale, unul în abatorul aparţinând unei ferme şi unul într-o exploataţie comercială de tip A, plus 57 de cazuri la mistreţi”, arată un comunicat transmis joi de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor - ANSVSA.

Pentru a obţine despăgubirile cuvenite, poprietarii gospodăriilor afectate de pesta porcină se vor adresa Direcţiilor Agricole judeţene, unde vor depune documentaţia eliberată de DSVSA, iar despăgubirea se va calcula în funcţie de greutatea standard de 110 kg, arată un proiect normativ lansat joi.

Într-o primă fază, gospodarii primesc de la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţeană - în judeţul de domiciliu - un proces-verbal de ucidere a porcilor infestaţi şi o fişă de evaluare.

Ulterior, potrivit proiectului normativ, beneficiarii depun la Direcţiile pentru Agricultură judeţene (respectiv, după caz, a municipiului Bucureşti) o cerere de plată a ajutorului de stat, însoţită de următoarele documente justificative:
a) copie de pe procesul verbal de ucidere, obţinută de la DSVSA judeţeană;
b) copie de pe fişa de evaluare, obţinută de la DSVSA judeţeană;
c) copie de pe cartea de identitate;
d) dovadă cont bancar.

„Cererile de plată se depun lunar, începând cu luna octombrie a anului 2018, dar nu mai devreme de primirea Deciziei Comisiei Europene de acordare a ajutorului de stat. Ultima lună de depunere a cererilor de plată este luna octombrie a anului 2020. Plata ajutorului se realizează în termen de 30 de zile pentru cererile de plată depuse în luna anterioară. Prin excepţie, plata ajutorului pentru cererile de plată depuse în luna decembrie, se realizează până în data de 10 martie, inclusiv”, menţionează iniţiatorii proiectului.

Potrivit viitorului normativ, beneficiari ajutorului de stat sunt „crescătorii de porci - persoane fizice - ale căror animale nu au ajuns la greutatea standard de abatorizare, respectiv 110 kg, şi care beneficiază de sprijin în baza Hotărârii Guvernului nr. 1214/2009 privind metodologia pentru stabilirea şi plata despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale tăiate, ucise sau altfel afectate în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu 1 ianuarie 2018”.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici