Ministrul Apărării: "România nu este în pericol. Noi suntem pregătiţi pentru efectele colaterale". A dat şi o replică ambasadorului rus la Bucureşti

  • România nu este în pericol, în contextul tensiunilor de la graniţa Ucrainei, declară ministrul Apărării, Vasile Dîncu.
  • El îi dă de asemenea o replică ambasadorului rus la Bucureşti, care a spus că Moscova şi-ar dori garanţii scrise că scutul de la Deveselu este pur defensiv.
4882 afișări
Imaginea articolului Ministrul Apărării: "România nu este în pericol. Noi suntem pregătiţi pentru efectele colaterale". A dat şi o replică ambasadorului rus la Bucureşti

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, spune, la RFI, că România nu este în pericol, în contextul tensiunilor de la graniţa Ucrainei.

El îi dă de asemenea o replică ambasadorului rus la Bucureşti, care a spus că Moscova şi-ar dori garanţii scrise că scutul de la Deveselu este pur defensiv.

Ambasadorul Rusiei în România, Valery Kuzmin, a criticat suplimentarea trupelor NATO în zona Mării Negre şi a spus că planurile Statelor Unite şi Franţei de a trimite militari în România contribuie la amplificarea tensiunilor.

Diplomatul a mai precizat că Rusia nu este interesată să viziteze scutul de la Deveselu, pentru a se convinge că este pur defensiv. El a declarat că Moscova ar prefera garanţii scrise din partea NATO şi a Statelor Unite în acest sens.

Întrebat dacă ar trebui să existe asemenea garanţii, Vasile Dîncu a răspuns: „Noi nu credem că este nevoie de garanţii scrise în această situaţie. De fapt, ceea ce încearcă Rusia este mai degrabă o reîmpărţire a lumii pe hârtie, a construi noi sfere de influenţă. La asta se referă Federaţia Rusă atunci când vorbeşte despre garanţii scrise. Garanţiile pe care le oferă NATO şi lumea occidentală sunt cele legate de valorile pe care le servesc aceste ţări, valorile de libertate, aceea de inviolabilitate a frontierelor, acelea legate de faptul că fiecare naţiune îşi poate alege destinul în mod liber, a nu ocupa teritorii, a lăsa naţiunile să-şi hotărască soarta singure, acestea sunt garanţiile civilizaţiei contemporane şi în numele acestor valori există această alianţă politico-militară care este NATO. Asta Rusia cred că a înţeles, dar evident că aici este vorba, sigur, de încercarea consolidării unei alte imagini, poate mai ales în mediul politic intern din Rusia”.

Întrebat dacă România este în pericol, în cazul în care Rusia atacă Ucraina, ministrul Apărării a declarat: „România nu este în pericol şi populaţia poate să stea liniştită din acest punct de vedere. Noi suntem pregătiţi pentru efectele colaterale care ar putea fi legate de un conflict, suntem pregătiţi pentru a primi refugiaţi în această situaţie şi pentru ajutoare de tip umanitar în această zonă, dar nu este cazul unui conflict care să afecteze direct România”.


Întrebat dacă există la nivelul Guvernului un scenariu pentru evacuarea românilor din Ucraina, în cazul unui atac al Rusiei asupra acestei ţări, Vasile Dîncu a precizat: ”Atât în ultima şedinţă a CSAT, cât şi în întâlnirile pe care le facem noi zilnic cu celelalte instituţii, managementul interinstituţional al crizei, avem pregătite scenarii nu pentru o evacuare, dar pentru a primi refugiaţi pe teritoriul nostru, atât români, cât şi de orice altă etnie. De asemenea, suntem pregătiţi şi pentru alte scenarii, pentru a sprijini umanitar o evacuare, să spunem, din zona Ucrainei, a oamenilor”.​

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici