Ministrul Corlăţean a participat la învestitura preşedintelui Georgiei

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a participat, duminică, la ceremonia de învestitură a preşedintelui Georgiei, Giorgi Margvelaşvili, organizată la Tbilisi, exprimând, într-o întrevedere bilaterală, sprijinul ferm pentru aspiraţiile euro-atlantice şi europene ale Georgiei, informează MAE.

92 afișări
Imaginea articolului Ministrul Corlăţean a participat la învestitura preşedintelui Georgiei

Ministrul Corlăţean a participat la învestitura preşedintelui Georgiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În cadrul unei întrevederi bilaterale cu preşedintele Georgiei, şeful diplomaţiei române a transmis un mesaj de felicitări din partea României şi urări de succes pentru îndeplinirea noului mandat. De asemenea, a subliniat că, prin participarea sa la ceremonia de învestitură, România doreşte să confirme încă o dată sprijinul ferm pentru aspiraţiile euro-atlantice şi europene ale Georgiei, cu precădere în contextul pregătitor al Summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius (28-29 noiembrie 2013). Ministrul Titus Corlăţean a exprimat angajamentul părţii române pentru valorificarea posibilităţilor de dezvoltare a dialogului politic româno-georgian de nivel şi de aprofundare a cooperării dintre România şi Georgia", potrivit unui comunicat MAE.

Oficialul român a reiterat susţinerea pentru soluţionarea pe cale paşnică, negociată, a conflictelor din Georgia, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Georgiei în cadrul frontierelor sale recunoscute pe plan internaţional.

"Preşedintele Georgiei, Giorgi Margvelaşvili, a transmis mulţumiri ministrului Titus Corlăţean pentru sprijinul constant şi substanţial acordat de România pentru aspiraţiile europene şi euroatlantice ale Georgiei, precum şi pentru respectarea principiului integrităţii teritoriale şi suveranităţii Georgiei în cadrul frontierelor sale recunoscute pe plan internaţional", se mai arată în comunicatul MAE.

Cu prilejul vizitei în Georgia, în perioada 16-17 noiembrie 2013, şeful diplomaţiei române a avut o întrevedere bilaterală cu omologul său georgian Maia Pandjikidze şi o întâlnire cu reprezentanţi ai contingentului naţional român din EUMM Georgia.

La 25 iunie 2012, s-au împlinit două decenii de relaţii diplomatice între România şi Georgia. Georgia este principalul partener comercial al României din Caucazul de Sud, schimburile comerciale dintre cele două ţări atingând cca. 200 milioane de Euro în 2011 şi 2012. România rămâne principalul contributor la activitatea misiunii civile EUMM Georgia, cu peste 32 de persoane în medie dislocate în teren, care monitorizează implementarea Acordului de Încetare a Focului, încheiat în august 2008.

În perioada 2013-2014, Ambasada României la Tbilisi desfăşoară, în calitate de Ambasadă Punct de Contact (CPE) NATO în Georgia, un program dens, variat, de activităţi destinate sprijinirii aspiraţiilor euro-atlantice ale Georgiei: seminarii, mese rotunde, conferinţe de prezentare a experienţei aderării României la NATO, vizite şi întâlniri de informare în teritoriu pe problematica NATO şi a relaţiilor Georgiei cu NATO, expoziţii de fotografii, redactarea şi difuzarea unor buletine informative CPE NATO.

Georgia este stat prioritar pentru politica internaţională de cooperare pentru dezvoltare a României. În anul 2013, MAE român contribuie cu 160.000 USD la proiectul implementat de PNUD Georgia în domeniul consolidării încrederii şi reconstrucţiei post-conflict în Georgia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici