Ministrul de Finanţe, despre taxarea bogaţilor: Noi impozităm foarte mult munca, asta descurajează performanţa

  • Ministrul de Finanţe, Adrian Câciu, spune, despre taxarea bogaţilor, că ceea ce trebuie o analiză atentă asupra taxării muncii versus taxarea capitalului, pentru că România impozitează foarte mult munca, or asta descurajează performanţa.
  • Românii nu vor depune declaraţii de avere personale,spune el.
5236 afișări
Imaginea articolului Ministrul de Finanţe, despre taxarea bogaţilor: Noi impozităm foarte mult munca,  asta descurajează performanţa

Adrian Câciu a fost întrebat despre discuţie din coaliţie, de la finalul anului 2021, despre taxarea bogaţilor, la care s-a renunţat, dar este posibil să se revină la acest lucru în 2022.

„Ceea ce trebuie să analizăm foarte atent, din punctul meu de vedere, este taxarea muncii versus taxarea capitalului. În România, spre deosebire de alte ţări, există un dezechilibru, iar munca şi valoarea adăugată sunt taxate mai puternic în contextul în care capitalul nu este la fel de echilibrat taxat sau nu la fel. (...) Această analiză o facem împreună cu mediul economic, o facem cu instituţiile financiare internaţionale. O nişă de genul <doar bogaţii sunt de vină şi trebuie să plătească taxe> nu cred că face bine analizei, dar într-adevăr, în situaţii de criză, pentru că, de fapt, discuţia despre taxa de solidaritate a plecat de la situaţia complicată prin care trece economia românească. Trebuie să existe o solidaritate. De aceea s-a numit ea taxă de solidaritate, prin care cei săraci plătesc taxele şi undeva poate şi cei bogaţi trebuie să dea societăţii înapoi anumite elemente. Dacă lucrurile ajung într-o astfel de discuţie, eu cred că nu o să ne ducem în această zonă bogaţi versus săraci. Cred că o să ajungem într-o zonă în care o să aşezăm regimul fiscal de aşa manieră încât să încurajăm dezvoltarea clasei de mijloc. Pentru că orice societate civilizată din lumea aceasta are o clasă de mijloc puternic dezvoltat. Din păcate, România nu are această clasă de mijloc puternic dezvoltată. Nu se creează aceasta dincolo de stimulii economici şi de accesul la capital, se creează şi printr-o fiscalitate stimulativă. Noi nu am avut această ă fiscalitate stimulativă. Noi impozităm foarte mult munca. Cu cât munceşti mai mult, cu atât plăteşti mai mult. Or asta descurajează performanţa. Este o chestiune care ar trebui să ne dea de gândit. Ar trebui să ne ducem într-o zonă de rezonabilitate, pentru că dacă tu taxezi performanţa vei inhiba acest lucru şi iar performanţa este calea către progres şi dezvoltare”, a spus ministrul de Finanţe la Digi 24, duminică seara.

Câciu a explicat că există o diferenţă între taxă de solidaritate şi impozitarea progresivă

„Sunt foarte diferite abordările: una e taxa de solidaritate şi una este impozitarea progresivă. România este o insulă, din punctul meu de vedere, a unei aşa zise cote unice, care nu există în România. Poate a existat în 2005, dar în momentul ăsta, România nu are o cotă unică. (...) Evident, eu cred că impozitarea progresivă şi-a dovedit valoarea, pentru că a dus la progrese în cvasimajoritatea statelor lumii. Taxarea pe bază de cotă unică poate fi sau a putut fi bună pentru România, într-un anumit context. În acest context sau în contextul actual, cred că ar trebui să ne uităm mai atent dacă să rămânem în această zonă a unei sintagme - că, încă o dată, nu avem cotă unică, gen cotă unică -, sau este util să utilizăm instrumente progresive”, a spus ministrul.

Câciu a mai declarat că dezbaterea dintre partidele din coaliţie pe aceste probleme va începe mai târziu, când membrii Guvernului vor avea primele analize făcute de instituţiile financiare internaţionale. Câciu a spus că a cerut asistenţă financiară Fondului Monetar Internaţional, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene, astfel încât analiză pe regimul fiscal să nu fie una politizată, ci să fie una tehnică şi ajustată la ceea ce înseamnă potenţialul economic.

Ministrul Finanţelor a mai spus, despre o posibilă renunţare la cota unică şi impunerea unui eventual impozit progresiv că poate să fie o abordare graduală de aplicare a noului regim fiscal.

„Analiza se va face pe mai multe etape. În cadrul ministerului de finanţe avem creat un Comitet consultativ la care din care vor face parte toate entităţile economice, asociaţiile reprezentative ale patronatelor, dar şi ale sindicatelor, precum şi experţi specialişti în consultant fiscal de top şi reprezentanţi ai pieţei de pieţe de capital şi reprezentanţi ai ASF şi reprezentanţi ai mediului academic şi evident alături de ceea ce înseamnă analiza sectorială sau pe grupuri de lucru din acel comitet, vom aştepta ceea ce înseamnă analiza din partea instituţiilor financiare internaţionale. În contextul în care vom avea un ansamblu de soluţii şi de evaluări şi de studii care să fie foarte bine fundamentate, vom începe să le prezentăm în guvern. După analiza din guvern sau chiar în paralel cu analiza aceasta din guvern - şi în paralel vom avea şi dezbateri publice -, le putem duce în zona de dezbatere politică. Important pentru România este să-şi regăsească echilibrul fiscal”, a precizat Adrian Câciu.

MInistrul a precizat că România este un context regional în care pierde competitivitate prin fiscalitate: „Atât vecinii noştri unguri, cât şi cei bulgari au impozite directe mai mici decât noi”.

Dacă noile impozite vor aplicate din 2023, ele se vor face gradual, a mai spus Câciu, însă esste exclus ca românii să fie puşi în situaţia de depune toţi declaraţii de avere.

„Vedem ce rezultă din această analiză. Decizia o vom lua probabil politic şi va fi va fi una gradual După ce va fi luată decizia se va aplica după 6 luni. Deci va fi un element de predictibilitate, iar acest calendar, dacă va fi unul gradual de aplicare, va fi stabilit public prin actele normative. Deci nu va fi o chestiune care, dacă ai luat o decizie astăzi, vei aplica de mâine. Asta este exclus. (...) Dar nu s-a discutat despre o declaraţie de avere. (...) Acum ştiţi cum este cu declaraţiile sau cu ceea ce înseamnă relaţia cu fiscul, unde vrem să ajungem. Cetăţeanul ar trebui să nu mai facă niciun efort pentru a fi fiscalizat. Pur şi simplu să primească de la bancă o notificare în care să i se spună: <anul acesta ai încasat 1.000 RON venituri. S-au reţinut impozite de 7 RON. Potrivit legii ar trebui să mai plătiţi 3 RON. Vă rugăm în 30 de zile să achitaţi> sau <anul acesta aţi încasat venituri de 1.000 RON. Vi s-au reţinut impozite de 13 RON. Ne cerem scuze că vi s-au reţinut cu 2 RON mai mult, aveţi banii în cont>. Deci nu cu efortul cetăţeanului trebuie să facă această relaţie, aceasta trebuie să fie exact cum este în America, America îşi face treaba singură şi te înştiinţează americanii dacă mai ai de plătit sau dacă ai de primit”, a explicat Adrian Câciu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici