Mitrea va candida la şefia PSD – surse

Senatorul PSD Miron Mitrea intenţionează să candideze la funcţia de preşedinte al PSD, la Congresul partidului, el urmând să îl sprijine pe Liviu Dragnea pentru funcţia de secretar general al partidului, au declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, surse din partid.

23 afișări
Imaginea articolului Mitrea va candida la şefia PSD – surse

Mitrea va candida la şefia PSD – surse

Potrivit surselor citate, unul dintre motivele pentru care Liviu Dragnea a demisionat din funcţia de ministru al Internelor a fost şi poziţia ambiguă a lui Mircea Geoană în ceea ce priveşte sprijinirea sa pentru preluarea funcţiei de secretar general al PSD, funcţie rămasă vacantă în urma depunerii mandatului de către Titus Corlăţean.

Aceleaşi surse au arătat că, înainte de a accepta funcţia de ministru al Internelor, Dragnea ar fi primit asigurări de la Geoană că, pe de o parte, va fi sprijinit pentru funcţia de secretar general al PSD şi că, pe de altă parte, nu îi vor fi impuse în conducerea MAI unele persoane propuse de liderul PSD, Marian Vanghelie.

În cadrul discuţiilor anterioare numirii lui la MAI, mai susţin sursele citate, Vanghelie şi-a exprimat sprijinul pentru Dragnea, cu condiţia ca acesta să-i numească în structurile de conducere ale MAI pe Mincu Silvestru şi pe Ionel Georgescu, agreaţi de liderul PSD Bucureşti.

Pe de altă parte, în discuţiile cu Geoană, Dragnea ar fi primit asigurări că nu va fi obligat să îi oficializeze în funcţii pe cei doi propuşi de Vanghelie, dar şi sprijin pentru preluarea funcţiei de secretar general al partidului.

Sursele citate au relatat că, imediat după instalarea în funcţie a lui Dragnea, Geoană a dat unele semnale în partid că l-ar dori în funcţia de secretar general pe Valeriu Zgonea, liderul PSD făcând, în acelaşi timp, şi diligenţe pe lângă Titus Corlăţean, pentru a-l convinge să îşi reia funcţia de secretar general.

De asemenea, Geoană a evitat să facă, în forurile partidului, o propunere de preluare cu titlu interimar a funcţiei de secretar general al PSD, în condiţiile în care, potrivit unor lideri ai PSD, ar fi existat o înţelegere prealabilă la vârful partidului pentru ca Dragnea să fie numit secretar general interimar, în cadrul CEX din 19 ianuarie, când Dragnea a fost şi validat ca ministru.

Desemnarea unui secretar general interimar a fost amânată, Geoană afirmând, după Comitetul Executiv Naţional, din 19 ianuarie, că în jur de 7 februarie va fi convocat un alt Comitet, pentru tranşarea acestei probleme.

Pe fondul acestor semnale şi a tergiversării numirii unui nou secretar general, Dragnea a pierdut şi calitatea de coordonator al filialei PSD Giurgiu, organizaţie pe care urma, potrivit unei decizii a CEXN luate încă din vară şi întărite la CEXN din 19 ianuarie, să o supervizeze în procesul de restructurare şi în cadrul alegerilor interne.

Restructurarea PSD Giurgiu, ca şi alegerile din interiorul acestei filiale, vor fi coordonate de Marian Vanghelie, care, de altfel, a şi negociat cu reprezentanţii PDL repartizarea între cele două partide a funcţiilor de conducere a serviciilor descentralizate din judeţ.

Dragnea a solicitat asigurări pentru preluarea funcţiei de secretar general, ca garanţie pentru ocuparea unei funcţii de forţă în partid şi după eventuala pierdere a funcţiei ministeriale, funcţie care implica renunţarea la preşedinţia CJ Teleorman şi la şefia UNCJR.

Pe de altă parte, iminenta convocare a Congresului PSD a declanşat şi o mişcare de fronturi în interiorul partidului, Miron Mitrea făcând lobby pe lângă mai mulţi lideri de organizaţii şi parlamentari ai partidului pentru a cere ca la Congres actuala echipă de conducere să îşi depună mandatul şi să fie organizate noi alegeri, pentru toate funcţiile de conducere din partid.

Mitrea intenţionează ca la aceste alegeri să candideze la funcţia de preşedinte al PSD, el promiţându-i lui Dragnea sprijin pentru funcţia de secretar general, în schimbul susţinerii la preşedinţia partidului.

Cei doi au avut, luni, la Senat, o convorbire prelungită, surse din PSD susţinând că Dragnea i-ar fi spus lui Mitrea de intenţia de a demisiona de la MAI, acesta propunându-i, pe lângă înţelegerea de sprijin reciproc în perspectiva Congresului, şi varianta de a ridica, în cadrul BPN, problema numirilor de la MAI.

Mitrea, au mai arătat sursele respective, i-a sugerat lui Dragnea să informeze oficial BPN că refuză să numească la MAI persoanele propuse de Vanghelie şi agreate de Geoană şi să încerce să obţină un vot de încredere care să îl elibereze din situaţia de fi obligat să susţină propunerile respective, sugestie pe care însă Dragnea nu a urmat-o pentru a nu risca pierderea unor potenţiali susţinători în candidatura pentru funcţia de secretar general.

Citeşte şi:

Mai mulţi parlamentari PSD au primit sms-uri de susţinere a lui Mitrea la şefia MAI – surse

Dragnea a demisionat din cauza numirilor la MAI - surse

Dragnea demisionează de la conducerea Ministerului de Interne

Dragnea a avut o discuţie cu Boc înainte de a-şi anunţa demisia - surse

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici