Mitrea: Văd rostul referendumului pe Constituţie în primul tur al prezidenţialelor, nu în al doilea

Deputatul PSD Miron Mitrea a declarat, vineri, că organizarea referendumului pentru revizuirea Constituţiei în turul doi al alegerilor prezidenţiale nu are rost şi că este bine ca acesta să aibă loc în primul tur.

114 afișări
Imaginea articolului Mitrea: Văd rostul referendumului pe Constituţie în primul tur al prezidenţialelor, nu în al doilea

Miron Mitrea (Imagine: Liviu Adăscăliţei / Mediafax Foto)

Întrebat în legătură cu organizarea referendumului pentru revizuirea Constituţiei în primul tur sau al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, Miron Mitrea a precizat: "Eu personal în primul tur îi văd rostul, în al doilea tur nu-i mai văd rostul. În al doilea tur problema prezenţei la vot va fi mult mai mare, deci referendumul pentru Constituţie în primul tur este şi un sprijin pentru prezenţa la vot. Haideţi să fim cinstiţi. Şi era şi singurul mod în care puteam să punem în discuţie referendumul pe Constituţie după o decizie specială, ca să fiu foarte elegant, a Curţii Constituţionale".

Mitrea a spus că până la urmă această problemă este o chestiune politică şi personal nu crede că are rost să fie referendumul în turul doi.

"Se uită proceduriştii pe treaba asta. Să-i lăsăm pe ei să discute şi dacă se poate în turul unu, atunci sunt de părere că este bine să fie referendum în primul tur. Dacă nu se poate în primul tur, să o lăsăm după", a mai spus Mitrea, precizând că este opinia sa personală.

La rândul său, liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a declarat, că problema lipsei de cvorum va exista indiferent dacă organizarea referendumului pentru revizuirea Constituţiei se va face în primul tur sau în al doilea tur.

"Depinde de calculele politice pe care şi le fac cei care organizează asemenea referendum, pentru că ce mi-e primul tur, ce mi-e al doilea tur, dacă e discuţia de 30% poate să existe o lipsă de cvorum şi la primul tur şi la al doilea tur", a precizat Mircea Toader.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, a declarat, joi, că şeful statului trebuie să-şi accepte înfrângerea în urma respingerii sesizării Curţii Constituţionale, pe legea referendumului, precizând că revizuirea Constituţiei poate fi realizată în turul al doilea al prezidenţialelor.

Curtea Constituţională a respins, joi, cu majoritate de voturi, sesizarea preşedintelui Traian Băsescu în cazul legii referendumului, care prevede reducerea cvorumului de participare la 30%.

"Cu majoritate de voturi s-a respins sesizarea preşedintelui", a anunţat preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean.

El a precizat că noua formă a legii referendumului va putea fi aplicată peste un an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici