Monica Macovei şi Silvio Berlusconi, pe o listă a celor mai proaste 12 candidaturi pentru PE

Partidul Socialiştilor Europeni (PES) a publicat, joi, o listă cu cele mai proaste 12 candidaturi pentru alegerile europene, în care figurează candidatul PDL Monica Macovei, dar şi premierul italian Silvio Berlusconi.

66 afișări
Imaginea articolului Monica Macovei şi Silvio Berlusconi, pe o listă a celor mai proaste 12 candidaturi pentru PE

Monica Macovei şi Silvio Berlusconi, pe o listă a celor mai proaste 12 candidaturi pentru PE

În prefaţa documentului PES, intitulat "Twelve terrible candidates - European Elections 2009", se arată că "nu candidaţii sunt cei criticaţi, ci opiniile lor" şi că "cei care votează au dreptul să cunoască nu numai candidaţii – pentru care pot vota direct - dar şi pe aliaţii europeni ai acestora".

Potrivit documentului, opiniile pe care le pot exprima cei incluşi în listă "nu vor contribui cu nimic pozitiv la activitatea Parlamentului European".

Pe primul loc al listei se află Silvio Berlusconi, despre care PES afirmă că a fost adus în faţa instaţei de şase ori, pentru chestiuni de ordin financiar şi deşi în trei cazuri a fost găsit vinovat, el a fost ulterior achitat.

În cazul Monicăi Macovei, aflată pe poziţia a şasea a listei întocmite de PES, este scris următorul text: "Un critic perpetuu al ritmului reformei în justiţie din România după ce a fost detronată din poziţia de ministru al Justiţiei, doamna Macovei este o persoană controversată. Ea foloseşte evenimentele externe ca o oportunitate de a-şi critica ţara şi de a califica ca fiind corupţi politicienii opozanţi. Macovei chiar a spus recent că România nu ar trebui să mai primească fonduri de la UE, în mod clar o chestiune contrară interesului acestei ţări. Se bucură de un puternic sprijin al PPE pentru poziţiile exprimate (această familie politică a fost întotodeauna un critic puternic al României), fiindu-i acordat titlul Femeia Europei în 2008, pentru presupuse merite în reforma justiţiei în 2005-2006 (şi nu 2007 sau 2008). Premiul a fost acordat de eurodeputata PPE Rodi Kratsa-Tsagaropoulou, preşedinta AIPFE (Asociaţia Internaţională pentru Protecţia Femeilor din Europa) şi înmânat de Hans Gert Poettering, fostul lider al Grupului popularilor europeni în Parlamentul European".

Pe lista PES mai figurează Derk Ian-Eppink, din Belgia, pentru afirmaţia potrivit căreia are impresia că viaţa unui olandez care locuieşte în Flandra "alb, heterosexual, cu o slujbă bună şi cu o maşină scumpă nu este tocmai uşoară". "Cum nu aparţine niciunui grup minoritar, e lipsit de noroc", a spus Derk Ian-Eppink.

Pe locul trei este Jaim Mayor Oreja, şeful delegaţiei spaniole din grupul PPE, căruia i se reproşează că nu a vorbit în sesiune plenară a PE din noiembrie 2007, precum şi faptul că a refuzat să susţină declaraţia de condamnare a regimului Franco. "Cum pot condamna ceea ce reprezintă, fără îndoială, cea mai mare parte a societăţii spaniole", ar fi spus Oreja.

El este urmat de Igor Grazin din Estonia, pentru declaraţii cu caracter rasist la adresa finlandezilor, de francezul Brice Hortefeux, care a spus că emigranţii ilegali nu sunt nici cinstiţi, nici curaţi şi pentru faptul că, în calitate de ministru al Muncii nu s-a implicat în dezbaterile pe tema crizei economice.

De asemenea, pe listă se mai află suedezul Gunnar Hokmark, pentru acuzaţiile de protecţionism aduse socialiştilor, care militau pentru protejarea drepturilor muncitorilor şi care a spus că UE nu trebuie să lupte împotriva şomajului.

Cehul Finek Hajmon se regăsesşte pe lista PES pentru că a votat împotriva Raportului PE referitor la politica UE în privinţa schimbărilor climatice.

Slovacului Peter Stastny i se reproşează că a iniţiat un grup de monitorizare pentru Slovacia în PPE, deşi Slovacia are un Parlament ales democratic şi un Guvern legitim.

Polonezul Marlan Krzaklweski este inclus în listă pentru afirmaţia potrivit căreia "Constituţia Poloniei este mai rea decât invazia sovietică".

Candidatului Fidesz Janos Ader i se reproşează că a comparat strângerea de mână dintre premierul Ferenc Gyurcsany şi ministrul de Finanţe Janos Veres, din decembrie 2008, după adoptarea bugetului, cu momentul în care preşedintele est-german Erik Honeker l-a sărutat pe gură pe fostul preşedinte sovietic Brejnev.

Britanicul Nick Griffin, de pe ultimul loc al listei, a fost condamnat pentru incitare la ură rasială şi negarea Holocaustului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici