Moșteanu: Industria românească de armament este „foarte rămasă în urmă”

Publicat: 16 07. 2025, 22:08

Ministrul Apărării Naționale, Ionuț Moșteanu, afirmă că achizițiile militare importante se fac prin programe multianuale complexe, subliniind că industria românească de armament este „foarte rămasă în urmă” și necesită modernizare.

Întrebat la Antena 3 CNN despre comenzile către industria de armament, Moșteanu a răspuns că „există un plan de înzestrare al armatei cu echipamente” și că „achizițiile se întâmplă în ani de zile”. A precizat că „nu există nicăieri să te duci să spui vreau și eu 10 din alea, 5 din alea”, explicând că procesul este mult mai complex.

Ministrul a detaliat că „toate achizițiile peste 100 de milioane de euro trec prin Parlament, apoi trec ani de zile până ajungi la faza de licitație”. Moșteanu a spus că „sunt lucruri foarte complexe” și că „parte din aceste achiziții sunt și negocieri”.

Referitor la industria românească, Moșteanu a menționat că aceasta „face anumite lucruri, partea de optică, arme de diverse calibre, însă există un potențial și mai mare”. A recunoscut însă că „ce avem noi e foarte rămas în urmă și ar trebui să vedem ce funcționează și ce nu și ce putem face pe bune în următorii ani”.

Întrebat despre strategia europeană, ministrul a explicat că „toată viziunea europeană este să avem mai multă producție pe teritoriul Europei, unul poate face scaune, unul face blindaje, toate astea creează locuri de muncă”. Obiectivul este, spune Moșteanu, să „punem bani europeni să cumpărăm echipamente europene, să ținem totul acasă, să ne mărim această reziliență, banii să stea la noi în curte, în Europa”.

Referitor la echipamentele în curs de achiziție, Moșteanu a confirmat că „vom avea tot spectrul de rachete necesare, avem o comandă de tancuri Abrams, avioanele F-35, 32 de avioane până în 2032″.

„Până atunci trebuie să fim gata cu infrastructura”, a spus ministrul, și a menționat că România are „centrul de training pentru F-16 de la Fetești, singurul din Europa”.