Moţiune finalizată: "Guvernul PDL-PSD a hotărât: Decât muncă fără rost, mai bine puţin şi prost"

Moţiunea de cenzură semnată de 121 de parlamentari PNL şi UDMR a fost depusă la secretariatele celor două Camere ale Parlamentului, a declarat, joi, deputatul liberal Eugen Nicolăescu.

62 afișări
Imaginea articolului Moţiune finalizată: "Guvernul PDL-PSD a hotărât: Decât muncă fără rost, mai bine puţin şi prost"

Deputatul PNL Eugen Nicolăescu (Imagine: Mediafax Foto)

Nicolăescu anunţase, anterior, că parlamentarii liberali şi UDMR au finalizat textul moţiunii de cenzură intitulată "Guvernul PDL-PSD a hotărât: "Decât muncă fără rost, mai bine puţin şi prost".

Liberalul a menţionat că moţiunea are ca scop "blocarea adoptării unei legi aberante şi trimiterea acasă a celui mai slab Guvern din 1990 încoace".

"Moţiunea de cenzură intitulată "Guvernul PDL-PSD a hotărât: "Decât muncă fără rost, mai bine puţin şi prost", iniţiată de grupurile parlamentare ale PNL şi UDMR se întemeiază pe un complex de argumente", a subliniat Nicolăescu, menţionând în acest sens faptul că nu se impunea adoptarea unei legi "de o complexitate deosebită", cum este cea a salarizării unitare, prin angajarea răspunderii.

Legea salarizării încalcă principiul solidarităţii şi nemulţumeşte partenerii sociali

Liberalul a adăugat că "prin adoptarea acestui proiect de lege, Guvernul ignoră principiul solidarităţii sociale, atât de necesar pe perioadă de criză", adăugând că, în opinia sa, "coaliţia PDL-PSD încurajează nemulţumirile sociale şi promovează discriminarea între diversele categorii de personal bugetar", şi apreciind că "adoptarea unei legi de salarizare unitară nu se poate face într-o perioadă de recesiune economică, ci într-una de creştere economică susţinută, când mediul privat poate să absoarbă potenţialul personal disponibilizat din sectorul public"

În plus, Nicolăescu a mai spus, citând din textul moţiunii de cenzură, că "Legea salarizării nu a întrunit consensul tuturor partenerilor sociali", fiind "o lege proastă, care impune arbitrariul", că "textul Legii demonstrează modul haotic în care s-a elaborat, neprofesionalismul, incompetenţa şi incapacitatea Guvernului de a înţelege sistemul public din România şi de a-l organiza", iar Executivul a "uitat" că în cazul unor legi complexe este nevoie de "dezbatere şi consens în cadrul societăţii şi mai ales de o dezbatere parlamentară serioasă".

El a evidenţiat şi faptul că "angajarea răspunderii Guvernului într-o singură zi pe trei proiecte de lege este o procedură neconstituţională, pentru că încală art. 114 din Constituţie", iar Executivul nu a ţinut cont, în faza iniţială a legii, "de semnalele primite din partea sindicatelor, a cadrelor didactice şi medicale, a magistraţilor care au invocat la unison o procedură democratică amplă, pentru dezbaterea legii salarizării unitare".

"Suntem pentru reformarea sistemului public din România. Dar nu la modul în care ni-l propune coaliţia PSD-PD-L: incoerent, inconsecvent, discriminatoriu şi incompetent. Nu în an de criză economică, nu pentru bifarea relaţiei cu FMI, nu în an electoral, nu prin pulverizarea categoriilor. Ignorând toate argumentele noastre şi lipsa unor criterii coerente de elaborare şi fundamentare, singurul criteriu în baza căruia s-a făcut evaluarea şi proiectarea grilelor de salarizare a fost cel politic, al Guvernului coaliţiei PD-L - PSD, care având pâinea şi cuţitul, poate tăia şi spânzura. Acest tip de politică nu are ce căuta în lumea democratică din România Uniunii Europene", a mai spus deputatul PNL.

El a subliniat că pentru toate aceste motive liberalii şi UDMR au depus prezenta moţiune de cenzură, "singurul instrument democratic care va pune capăt unei legi arbitrare, care nu se va putea aplica şi unui Guvern incompetent, care ignoră interesele majorităţii populaţiei".

În ceea ce priveşte voturile necesare pentru adoptarea moţiunii de cenzură, Eugen Nicolăescu a apreciat că acest aspect nu este important, ci ca Opoziţia să-şi facă datoria şi o temă importantă cum este salarizarea unitară să fie adusă în dezbatere publică şi a-i convinge pe ceilalţi parlamentari că "este în interesul României şi al cetăţenilor României şi nu al unui partid sau al altuia că o asemena lege trebuie blocată şi un asemenea Guvern trebuie să plece".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici