Moţiunea de cenzură, un obiectiv al PNL în Parlament. Orban: Am stabilit un calendar pentru negocieri/ Cioloş: Pro România şi Tăriceanu să fie clari. Vor să pice Guvernul sau să negocieze pe la spate?

Ludovic Orban a prezentat, luni, obiectivele PNL în sesiunea parlamentară, printre acestea fiind şi moţiunea de cenzură. Liderul liberalilor a afirmat că a fost stabilit calendarul pentru negocieri în următoarele două săptămâni. Dacian Cioloş, preşedintele PLUS a declarat că poziţia liderilor Pro România şi ALDE faţă de actuala guvernare ar trebui să fie una clară, care să nu lase loc de negocieri cu prim-ministrul Viorica Dăncilă, pentru a câştiga posturi la Ministere.

548 afișări
Imaginea articolului Moţiunea de cenzură, un obiectiv al PNL în Parlament. Orban: Am stabilit un calendar pentru negocieri/ Cioloş: Pro România şi Tăriceanu să fie clari. Vor să pice Guvernul sau să negocieze pe la spate?

Moţiunea de cenzură | Cioloş: Pro România şi Tăriceanu să fie clari. Vor să pice Guvernul sau să negocieze pe la spate?

„Ştiţi foarte bine că săptămâna trecută am anunţat că odată cu debutul sesiunii parlamentare vor începe negocierile cu toate formaţiunile politice şi cu toate grupurile parlamentare reprezentate în Parlamentul României, sigur, cu excepţia grupurilor PSD. Am stabilit un calendar de întâlniri pe parcursul următoarelor două săptămâni, cu toţi liderii formaţiunilor politice, cu toţi liderii grupurilor parlamentare din Cameră şi din Senat. În ceea ce ne priveşte, textul moţiunii de cenzură e elaborat de PNL, dar sigur că nu vă putem prezenta atâta timp cât el va fi obiectul negocierii cu toate grupurile parlamentare. (...)Vom purta negocieri extrem de serioase pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru a implica toate forţele politice de la nivel parlamentar în proiectul de demitere a Guvernului”, a declarat Ludovic Orban, la finalul BEX al PNL, luni la Parlament.

Un alt obiectiv al liberalilor este un proiect de revizuire a Constituţiei, precum şi mandatarea membrilor PNL pentru ocuparea poziţiei de procuror-şef al Parchetului European.

„Principalele obiective pe care ni le-am stabilit depunerea unei moţiuni de cenzură, care să aibă şanse maxime de adoptare, în cadrul acestei sesiuni parlamentare, dezbaterea şi adoptarea Proiectului de revizuire a Constituţiei României, în urma referendumului convocat de Preşedintele Iohannis în data de 26 mai. De asemenea, la nivelul Parlamentului European, am mandatat reprezentanţii PNL să atingă obiectivul de ocupare a poziţiei de procuror-şef al Parchetului European de către candidatul român care este, astăzi, revalidat ca şi candidat al Parlamentului European în cadrul procedurii de desemnare a procurorului-şef al Parchetului European”, a explicat Orban.

Liberalii doresc abrogarea anumitor prevederi ale Ordonanţei 114, însă susţin Legea pensiilor.

„În domeniul Economic, abrogarea prevederilor negative din cadrul OUG 114, din domeniul Energiei, din domeniul Fondurilor de pensii, din domeniul Comunicaţiilor, din domeniul Financiar Bancar, toate prevederile care au provocat grave perturbări în funcţionarea economiei româneşti şi a multor sectoare din economia românească. Fac precizarea că nu dorim modificarea prevederilor legate de pensii, pentru că Legea pensiilor este o lege adoptată, o lege care a fost promulgată de preşedintele României şi noi ne dorim ca pensiile să fie plătite, să existe resursele financiare pentru a putea susţine plata tuturor pensiilor din România”, a precizat liderul PNL.

‘’De asemenea, în domeniul Economic şi Fiscal, ne dorim anularea supraaccizei la combustibil, de asemenea, ne dorim anularea supraimpozitării contractelor part-time şi anularea supraimpozitării companiior privitor la angajarea persoanelor cu dizabilităţi. ‘’, a declarat Orban.

În legături cu amnistia fiscală, PNL s-a pronunţat împotrivă, criticând măsura adoptată de Guvernul Dăncilă, amintindu-l pe Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

„Suntem, categoric, împotriva amnistiei fiscale dată pe uşa din dos, de Guvernul Dăncilă-Teodorovici, iar obiectivul nostru este să îi bonificăm pe bunii platnici. Pe acei cetăţeni români şi acele firme care-şi plătesc taxele şi impozitele la timp, aşa cum prevede legea Ei trebuie premiaţi prin bonificaţii fiscale, şi nicidecum, cei care fac evaziune fiscală sau nu îşi plătesctaxele şi impozitele la termen”, a spus Orban.

PNL mai să respingă modificările aduse de PSD şi ALDE la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală.

„În domeniul Justiţiei, avem ca obiective clare punerea în acord a legilor Justiţiei cu recomandările Comisiei de la Veneţia şi cu recomandările cuprinse în cadrul Raportului Comiseii Europene, în cadrul Raportului Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Abrogarea prevederilor Legii Recursului compensatoriu, care au permis eliberarea înainte de termen a foarte multe categorii de deţinuţi.
Avem ca obiectiv respingerea modificărilor făcute de majoritatea PSD-ALDE la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală şi reluarea dezbaterilor privind modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală”, a conchis liderul PNL.

Ludovic Orban a mai afirmat că PNL vrea să reformeze şi domeniul administrativ.

,,În domeniul Administrativ, vom îmbunătăţi Codul Administrativ, care a fost adoptat, în mod neconstituţional, prin OUG, de către Guvrn. De asemenea, vom face tot ce depinde de noi să corectăm Mecanismul de alocare a resurselor financiare către autorităţile locale. Suntem după doi ani consecutivi de jaf făcut de Guvern în bugetele locale, doi ani consecutivi, autorităţile locale au pierdut peste şapte miliarde de lei, în bugetele locale, şi foarte multe autorităţi locale sunt astăzi în riscul de a intra în incapacitate de plată, în riscul de a nu putea co-finanţa proiectele de investiţii de care avem atâta nevoie la nivel local, şi care sunt finanţate fie din fonduri europene, fie din fondurile Programului Naţional de Dezvoltare Locală”, a explicat liderul PNL.

PNL susţine şi decontarea navetei şcolare, dar şi programul Şcoala după şcoală.

„Nu în ultimul rând, ne propunem adoptarea unor legi sau modificări legisaltive în domeniul Educaţiei, în domeniul Sănătaţii, cum ar fi corectarea Ordonanţei 51, care nu mai permite decontarea navetei şcolare pentru elevi în transportul interjudeţean, de asemenea, generalizarea programului „Şcoala după şcoală””, a mai prezicat Orban.

„În domeniul Sănătăţii, modificarea legii care să permită includerea orelor de gardă în cadrul vechimii şi în cadrul calcului sumelor pentru stabilirea pensiilor, de asemenea, măsuri de susţinere a zonei de medicină preventivă, în special a medicilor de familie şi a medicilor din ambulatoriu, în special în policlinică, care la ora actuală sunt cenuşăresele sistemului medical”. a cochis preşedintele liberalilor.

Cioloş: Pro România şi Tăriceanu să fie clari. Vor să pice Guvernul sau să negocieze pe la spate?

''Care Guvern să primească votul de încredere? Din Guvernul Dăncilă există două treimi acum, pentru că s-au retras miniştri, şi un partid politic care a făcut parte din alianţă s-a retras. Sau se construieşte din nou o nouă majoritate, şi atunci, ea trebuie să fie clară, şi domnul Ponta şi domnul Tăriceanu trebuie să fie clari, vor să pice Guvernul Dăncilă şi să vină alt Guvern? Sau vor să negocieze pe la spate, să pună la colţ, să o strângă cu uşa pe doamna Dăncilă, ca să mai prindă şi ei nişte posturi de miniştri în Guvern Cred că lcururile acestea trebuie să fie foarte clare pentru români'', a afirmat Dacian Cioloş , în cadrul conferinţei USR-PLUS, luni.

Liderul USR, Dan Barna, a afirmat că vor exista discuţii cu liderii politici din celelalte partide, pentru strângerea numărului de semnături necesare pentru trecerea moţiunii de cenzură,iar în cazul în care acest scop nu se va îndeplini, este dovada unei Opoziţii decorative.

''În zilele următoare voi avea discuţii cu liderii partidelor din Opoziţie, pentru a strânge semnăturile necesare trecerii moţiunii de cenzură. Jocul politic la nivel parlamentar presupune ca Opoziţia, aceia care pun la îndoială prezenţa majorităţii, să adune 233 de semnături minim, pentru ca moţiunea să treacă. Dacă nu trece moţiunea de cenzură, înseamnă că toată această Opoziţie, care s-a născut peste noapte şi pe care n-am văzut-o timp trei ani de zile, este una decorativă.'', a conchis Barna.

Preşedintele PNL Ludovic Orban, a declarat că partidul său a luat decizia depunerii unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului şi că procedurile au fost demarate. Orban a anunţat că a mandatat liderii gurpurilor parlamentare, în acest demers, şi că liberalii aşteaptă momentul oportun, strângerea semnăturilor, pentru depunerea moţiunii. Numărul necesar de semnături este 233.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici