Năstase aşteaptă noul Statut înainte de a reintra în cursa pentru şefia PSD

Preşedintele CN al PSD, Adrian Năstase, a declarat, la Parlament, că nu acceptă termenul stabilit de Comitetul Executiv privind depunerea candidaturilor până joi, la ora 16.00 şi că ar putea lua o decizie în privinţa reînscrierii în cursa pentru şefia PSD după ce vede cum va arăta Statutul partidului.

37 afișări
Imaginea articolului Năstase aşteaptă noul Statut înainte de a reintra în cursa pentru şefia PSD

Năstase ar putea reintra în cursa pentru şefia PSD (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Întrebat dacă se reînscrie în cursă, Adrian Năstase a menţionat că deocamdată discuţiile de joi şi vineri "sunt extrem de importante", precizând că nu este de acord cu termenul limită de depunere a candidaturilor până joi la ora 16.00, care în opinia sa este nestatutar.

"Decizia mea a fost legată de felul în care se organizează acest Congres. Lucrurile nu sunt încă perfect stabilite. Protestul pe care am vrut să-l fac şi pe care l-a dublat într-un fel domnul Iliescu a creat anumite reverberaţii la nivel de bază şi la nivel de lideri. Mâine (vineri - n.r.) va avea loc o întâlnire importantă a Comitetului Executiv şi vom vedea dacă unele dintre orbservaţiile mele vor fi acceptate. În opinia mea, termenul limită pentru înregistrarea candidaturilor, astăzi (joi - n.r.), la ora 16.00, este nestatutar, el este determinat de o hotărâre luată la Comitetul Executiv, dar care este contrară unui articol din Statut care permite depunerea candidaturilor inclusiv în Congres", a susţinut Năstase.

El a ţinut să invoce faptul că există mulţi preşedinţi de filiale şi colegi parlamentari care îl sună şi îi cer să candideze, precizând că nu-l va putea convinge nimeni să candideze dacă se agreează varianta listelor.

Năstase s-ar putea răzgândi în privinţa candidaturii

"Ei fac lucrul acesta conştienţi fiind de nevoia unei variante în care să fie cât mai mulţi oameni care nu au un interes personal într-o formulă de conducere şi, în măsura în care lucrul acesta va fi posibil, voi putea să regândesc această chestiune a candidaturii. (...) Mă vor convinge numai în măsura în care eu voi fi convins că regulile pentru participare la conducerea partidului vor fi corecte. Spre exemplu, în niciun caz nu mă va convinge o modificare a Statutului în sensul că alegerile se vor face pe liste. Dacă se va merge pe o astfel de variantă, în mod categoric nimeni nu mă va putea convinge să particip la un astfel de exerciţiu care nu ar însemna decât trasarea unei frontiere interne în partid", a spus Năstase.

Întrebat dacă aşteaptă să vadă cum arată Statutul pentru a lua o decizie în privinţa candidaturii la şefia PSD, Năstase a replicat: "Exact".

"Este unul dintre elemente, pentru că, în opinia mea, va conta foarte mult pentru viitorul partidului şi pentru responsabilităţile ce vor reveni celor care vor conduce partidul felul în care va fi gândit Statutul. Cu un statut care încearcă să împartă liderii partidului în buni şi răi, în cei de pe lista mea, cei de pe lista ta, nu avem o şansă să ne reunim şi nu avem o şansă de a genera o stare de solidaritate internă, singura care ne-ar putea permite să fim eficienţi şi performanţi în perioada următoare", a afirmat Năstase.

Liderul PSD a anunţat că le-a transmis în scris, joi, preşedintelui partidului şi secretarului general "faptul că unii dintre membrii CN, deşi era obligatoriu să fie incluşi pe listele de delegaţi, nu au fost incluşi pentru diverse raţiuni", pe care el preferă să nu le comenteze.

El a comentat faptul că "de la început toată organizarea asta" a Congresului, "făcută chiar de către unul dintre candidaţi", i-a ridicat semne de întrebare.

"De aici este protestul meu şi de aici este semnul de întrebare pe care am dorit să-l ridic pentru că de zile întregi opinia publică se amuză sau nu de ce facem noi încercând să punem rapid capacul peste o oală care fierbe. Nu cred că asta este soluţia. Cred că am fi avut nevoie de o soluţie înţeleaptă, de o variantă de tranziţie înţeleaptă, nu de o reglare de conturi, de o împărţire a partidului în prieteni şi adversari", a spus Năstase, adăugând că are impresia că PSD a intrat "într-o logică de tip negativ".

El a susţinut că doreşte ca o candidatură a sa să fie o "trambulină pentru un post de ministru sau prim-ministru sau o candidatură la Preşedinţie".

"Propunerea mea era ca în următorii doi ani, şi numai pentru doi ani, să am un mandat aşa cum l-am definit, de consolidare, prin care să oprim o hemoragie de cadre care în ultima vreme a apărut tot mai evident", a conchis Adrian Năstase.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici