Năstase: Constituţia din 2003, pentru NATO şi UE. PD a susţinut mandatul prezidenţial de 5 ani

Fostul premier Adrian Năstase afirmă, pe blog, comentând declaraţiile de sâmbătă ale şefului statului, că revizuirea din 2003 nu a fost făcută pentru el, ci pentru intrarea în UE şi NATO, că PD şi PNL au votat în unanimitate legea, iar mandatul prezidenţial de 5 ani a fost susţinut de PD şi PNL.

880 afișări
Imaginea articolului Năstase: Constituţia din 2003, pentru NATO şi UE. PD a susţinut mandatul prezidenţial de 5 ani

Adrian Nastase (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Ieşind de la o întâlnire politică, dintr-o clădire de protocol a şefului statului (ce comentarii s-ar fi făcut dacă Ion Iliescu şi-ar fi permis aşa ceva!), Băsescu - întrebat despre decizia Curţii Constituţionale referitoare la pragul referendumului pentru revizuirea Constituţiei, a afirmat: «E o gaşcă care s-a hotărât să-şi facă constituţie pentru ei, considerând că-s veşnici. Şi uită ce a păţit Năstase care şi el a făcut o constituţie pentru el»", scrie Năstase.

Fostul premier subliniază că Legea fundamentală din 2003 nu a fost făcută pentru el, ci pentru intrarea în UE şi NATO.

"Constituţia din 2003 nu a fost o constituţie pentru mine, ci pentru realizarea unui obiectiv major al României - aderarea la UE şi NATO. În al doilea rând, ceea ce am «păţit» eu se datorează nu Constituţiei, ci acţiunii politice, de după 2004, a uneltelor lui Băsescu - în principal, MoMonica Macoveii Daniel Morar", scrie Năstase.

Fostul premier invocă în postare un raportul al Comisiei speciale parlamentare din care rezultă metoda consensuală folosită şi, de asemenea, faptul că amendamentele acceptate au venit, "echilibrat", şi din partea Guvernului - 13, dar şi din partea parlamentarilor PD şi PNL - 5+9.

"Fără a intra prea mult în amănunte, menţionez că atât PD, cât şi PNL au votat în unanimitate legea de revizuire, iar declaraţiile liderilor de grup (Emil Boc, Valeriu Stoica, Mircea Ionescu-Quintus, Maria Petre) au menţionat că a fost vorba de o premieră sub semnul maturizării clasei politice, fiind vorba de un «acord constituţional» (V. Stoica), ce are foarte multe merite (E. Boc). Şi în cadrul procedurii de mediere au fost rezolvate favorabil opţiuni ale senatorilor PD şi PNL. De altfel, în declaraţia sa de după vot, explicând votul favorabil legii de revizuire, din Senat, la 1 septembrie 2003, Maria Petre a precizat că în aceeaşi zi avusese loc şedinţa Biroului permanent naţional al PD, în care se stabilise să se voteze în favoarea legii. Din câte îmi aduc aminte, la acel moment, Băsescu era preşedintele PD!", scrie fostul premier.

El precizează că singurii care nu au votat Constituţia, în 2003 - de fapt, nu au participat la vot- au fost parlamentarii PRM.

Legat de mandatul prezidenţial de 5 ani, fostul preşedinte al PDL precizează că amendamentul a fost depus de senatorul Antonie Iorgovan, împreună cu grupurile parlamentare PD şi PNL.

"Intenţia era de a separa «locomotivele» PSD de alegerile parlamentare. Am mai explicat faptul că această iniţiativă nu a fost a mea. Puteţi citi ceea ce am scris pe această temă, pe blog, în 18 martie 2011 («Mandatul de 5 ani»), inclusiv promisiunea «din acest moment, voi consideră că oricine mai lansează o astfel de minciună este fie idiot, fie rău-voitor». Honi soit qui mal y pense! P.S.: Mă impresionează pudoarea cu care reprezentanţii USL («gaşca») comentează aceste declaraţii iresponsabile", se arată în finalul postării lui Năstase.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, că referendumul din 2009 nu este respectat, iar "o gaşcă de politicieni" s-a hotărât să-şi facă o Constituţie, la fel, potrivit şefului statului, ca Adrian Năstase, el adăugând: "Şi de asta eu stau cu referendumul funcţie de reacţiile lor".

El a participat, sâmbătă, la Vila Lac 1, la o întâlnire cu liderii judeţeni ai Fundaţiei Mişcarea Populară. La plecare, a făcut o scurtă declaraţie presei şi a răspuns unor întrebări.

"Cum să o văd? Cum o vede toată lumea. Aşa cum e, aşa trebuie pusă în aplicare", a spus Băsescu, întrebat despre decizia CC legată de legea care reglementează pragul la referendum.

"Eu am iniţiat referendumul pe fondul faptului că majoritata parlamentară, USL, nu respecta referendumul din 2009. Aşa am speranţa că atunci când se vor hotărî să promoveze Constituţia vor deveni realişti şi vor promova un proiect care să ţină cont de acel referendum. Dacă nu, partea formală e deja parcursă, le voi reaminti, printr-un referendum, ce vor românii. Asta înseamnă că referendumul meu este strâns legat de referendumul constituţional pe care îl organizează USL", a spus Băsescu.

Întrebat dacă amână şi el pe anul viitor referendumul, Băsescu a răspuns: "Eu nu îl amân, eu îi urmăresc, da? Îi urmăresc cu referendumul. Funcţie de decizia lor, semnez şi eu decretul. Asta am spus de la bun început, că aştept două lucruri: să văd cum iese Legea referendumului, şi sunt convins că mult mai uşor trece referendumul meu cu 50% decât Constituţia lor, pentru că asta nu e Constituţia României, e Constituţia unei găşti, a unei găşti, a unui grup. Ca să fi fost o Constituţie pentru români, trebuia dezbătută public, trebuia să ia observaţii de la cetăţeni. E o gaşcă de politicieni care s-au hotărât să-şi facă o Constituţie pentru ei, considerând că-s veşnici, şi uită ce a păţit Adrian Năstase, care şi el şi-a făcut o Constituţie pentru el. Cel mai bine este să faci o Constituţie pentru popor. Şi de asta eu stau cu referendumul funcţie de reacţiile lor".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici