Nastasiu despre fuga lui Hayssam: A fost vorba şi de o intervenţie a unui lobby străin

Fostul procuror Ciprian Nastasiu a susţinut, luni, că, după ce a plecat din magistratură, a înţeles că în fuga lui Omar Hayssam din România au fost implicaţi şi un grup de intervenţie american, care a acţionat prin Ministerul Afacerilor de Externe, dar şi avocatul Mott Tzivin.

44 afișări
Imaginea articolului Nastasiu despre fuga lui Hayssam: A fost vorba şi de o intervenţie a unui lobby străin

Nastasiu despre fuga lui Hayssam: A fost vorba şi de o intervenţie a unui lobby străin (Imagine: Cătălina Filip/Mediafax Foto)

"Eu am considerat - după ce a fugit Hayssam, şi după ce am ieşit eu din sistem şi am avut acces şi la alte documente, nu din România - că a fost vorba şi de o intervenţie a unui lobby străin. Este vorba de intervenţia unui grup privat din SUA, care a acţionat prin MAE, şi de acel avocat Mott Tzivin, care a avut acces la Hayssam în trei rânduri, acces de care eu n-am ştiut", a declarat Ciprian Nastasiu, luni, cu ocazia lansării cărţii "Predarea României", volum ce conţine mărturii ale fostului anchetator privind cazurile Hayssam şi privatizările unor societăţi româneşti.

Întrebat care ar fi fost interesul în compromiterea sa, Nastasiu a arătat că el a fost cel care a cerut revocarea mandatului lui Omar Hayssam.

"Pentru că am fost cel care a participat în instanţă şi am solicitat revocarea, mi-am asumat public o poziţie şi o răspundere în acest dosar. Atunci, eram ţapul ispăşitor perfect, m-am oferit pe tavă: eu sunt cel care am participat, eu am solicitat, atunci construcţia lor a fost simplă. În acel caz lucram împreună cu ofiţerii SRI şi cu cei de la poliţie pentru documentarea unui dosar de trafic de armament, fiind Omar Hayssam sursa care oferea informaţiile, iar pe de altă parte altcineva şi-a făcut treaba. A fost ca la traficul de armament - un capac. Deci, sub noi cineva a lucrat în permamenţă", a declarat fostul anchetator DIICOT.

Nastasiu a precizat că a fost înlăturat.

Întrebat la ce persoane a ajuns în cadrul anchetei privind traficul de armament, în care Hayssam i-ar fi furnizat informaţii, Nastasiu a spus: "Nu pot să indic persoanele care fac parte din dosar. Am audiat persoane. Am făcut referire în carte la partea externă a traficului de armament. Este partea cu Transnistria, Rusia, Orientul Apropiat, Africa de Nord. M-am dus acolo cu ancheta pentru că sunt concretizate prin rechizitorii făcute de americani".

Întrebat care era scopul plecării ca procuror în Siria, deplasare despre care vobeşte în carte, Nastasiu a afirmat că urma să-l audieze pe Omar Hayssam.

"Obţinusem acordul lui de principiu să se prezinte la Ambasadă. El evita zona ambasadei. Dar, în final, a fost de acord şi urma să ne întâlnim ca să-mi spună varianta lui, căci era datoria mea să-l anchetez şi să-i iau declaraţie de învinuit, cu privire la modul în care a fugit din România. Pe mine mă interesa acest aspect. Pentru că dosarul «Fuga lui Omar» presupunea şi audierea învinuitului Omar Hayssam în acest dosar", a explicat fostul anchetator.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici