Neamţu: Ponta, diagnosticat xerox pozitiv, nu se poate răsti la UE când suntem repetenţi la absorbţie

Preşedintele Noua Republică, Mihail Neamţu, îi cere premierului Victor Ponta, pe care îl declară "diagnosticat xerox pozitiv", să nu se mai "răstească" la Bruxelles, în condiţiile în care România este "repetentă" la absorbţia de fonduri şi nu are nicio proiecţie a bugetului pe 2013.

236 afișări
Imaginea articolului Neamţu: Ponta, diagnosticat xerox pozitiv, nu se poate răsti la UE când suntem repetenţi la absorbţie

Mihail Neamţu (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Preşedintele Noua Republică, Mihail Neamţu, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă la Arad, că, prin afirmaţiile "anti-europene din ultima vreme", premierul Victor Ponta arată că "este incompetent şi nu înţelege dinamica negocierilor europene".

"Ponta îşi permite să creadă că are acelaşi statut precum David Cameron, care este premierul Marii Britanii, un important centru financiar al lumii. În cazul României, puterea noastră de negociere este foarte mică, iar domnul Ponta, dar şi domnul Corlăţean, ar trebui să-şi amintească de faptul că eşecul lor deplin în încercarea de a transmite o imagine pozitivă în lume nu poate fi azi urmat de o înmuiere a genunchilor acestor lideri europeni", a spus Neamţu.

Liderul Noua Republică a afirmat că ministrul de Externe, Titus Corlăţean, "după ce a fost refuzat de ministrul de Externe al Franţei, de Casa Albă, poate să meargă undeva în pădurile din Covasna şi să asiste eventual la înmormântarea unor secui, ca să fie sigur că iredentişţii nu ating pământul patriei".

"Altceva nu văd ce poate face, în condiţiile izolării guvernului actual în toată Europa", a spus Neamţu.

Referitor la premier, liderul Noua Republică a spus că "din punct de vedere academic, a fost diagnosticat xerox pozitiv, plagiatul său fiind de notorietate internaţională".

"Domnul Ponta trebuie să înceteze să mai fie ireverenţios, incompetent şi chiar isteric (în raporturile cu oficialii UE - n.r.). Ştim că nu ai voie într-un club select să te răsteşti la cei care sunt cu adevărat performanţi, tu fiind repetent la capitolul absorbţiei fondurilor europene şi neavând nici proiecţie bugetară pe 2013 (...). În septembrie, absorbţia fondurilor europene în România a fost zero. Aşa nu poţi merge la Bruxelles, încruntat, răstit, indignat şi să dai cu pumnii în masă", a spus Mihail Neamţu, care a adăugat că "retorica juvenilă a premierului face rău României".

Premierul Victor Ponta a comentat, luni, faptul că preşedintele Traian Băsescu se opune utilizării dreptului de veto de către România în Consiliu, el întrebând, retoric, ce soluţie are şeful statului care să fie mai inteligentă decât cea exprimată de premierii Cameron şi Rajoy.

"Dar ce altă soluţie inteligentă are domnul Băsescu, atât timp cât au declarat că propunerea domnului Van Rompuy este inacceptabilă şi va fi blocată prin veto atât primul ministrul al Marii Britanii cât şi alţi prim-miniştri, ultimul care a făcut-o ieri este primul-ministru Mariano Rajoy, al Spaniei. Deci, ce idee inteligentă, mai inteligentă decât alţi prim-miniştri are domnul Băsescu?", a spus Ponta.

Premierul Victor Ponta declara, sâmbătă, la Bistriţa, că propunerea preşedintelui Consiliului European privind bugetul UE este cu 8 miliarde mai puţin pentru România, "400 de euro mai puţin pentru fiecare român", iar Traian Băsescu trebuie să voteze împotriva acesteia.

"Propunerea lui Van Rompuy presupune o alocare cu 5 miliarde de euro pe coeziune şi 3 miliarde euro pe politica agricolă, mai puţin decât ceea ce a propus CE", spunea Ponta.

"Înseamnă 400 de euro mai puţin pe fiecare dintre dumneavoastră din fonduri europene. Dacă votează «da» ne ia 400 de euro de la fiecare, dacă votează «nu» merge pe propunerea CE", susţinea premierul.

Ponta spunea că Băsescu ar fi trebuit ca, în loc să facă "glume de doi bani", să explice ce se discută la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.

"Îmi doresc ca preşedintele Băsescu să nu mai meargă la Bruxelles să reprezinte interese personale, cum a făcut de multe ori, îmi doresc să reprezinte interese naţionale", susţinea Ponta.

"Noi nu am intrat în UE doar ca să ne facă ANI şi DNA, noi am intrat ca şi alte ţări Spania, Portugalia, Grecia, Bulgaria, Ungaria, pentru că Uniunea Europeană presupune coeziune şi presupune o dezvoltare comună. Dacă agricultorul român are subvenţie de trei ori mai puţin decât cel francez sau german, despre ce solidaritate vorbim? (...) Dacă ni se spunea în 2007 «nu o să aveţi nici drumuri, nici spitale, nici agricultură ca în vest, dar o să vă facem ANI şi DNA», poate că ne gândeam de mai multe ori. Eu sunt un proeuropean convins şi eu cred că domnul preşedinte Băsescu prin tot ce face inspiră în populaţie un sentiment anti-european", afirma Ponta.

Preşedinţia a transmis duminică un comunicat în care arăta că preşedintele Băsescu "regretă în mod profund iresponsabilitatea declaraţiilor unor oficiali şi politicieni români, care pun interesul lor electoral şi personal mai presus de interesul naţional".

De asemenea, în comunicat se preciza că preşedintele "le cere tuturor politicienilor să nu mai facă astfel de declaraţii iresponsabile, care vulnerabilizează poziţia ţării noastre în cadrul negocierilor pentru următorul exerciţiu bugetar al Uniunii Europene, 2014 - 2020, şi care afectează grav imaginea României în plan internaţional, cu efecte, în principal, asupra grupurilor de investitori".

Şeful statului consideră că "cel mai important argument în cadrul oricăror negocieri la nivelul Uniunii Europene îl reprezintă un grad mare de absorbţie a fondurilor europene şi invită instituţiile responsabile să facă toate demersurile pentru a creşte nivelul de absorbţie, iar reprezentanţilor Guvernului României le cere să pună în aplicare de îndată toate măsurile solicitate de Comisia Europeană în vederea deblocării programelor de finanţare care se află, în prezent, în situaţia de pre-suspendare", se mai arăta în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici