Negrescu (PSD) a prezentat în PE raportul prin care se solicită justificarea legală a veto-urilor

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în Parlamentul European raportul prin care se defineşte obligativitatea cooperării loiale la nivel european şi se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spaţiul Schengen.

304 afișări
Imaginea articolului Negrescu (PSD) a prezentat în PE raportul prin care se solicită justificarea legală a veto-urilor

Negrescu (PSD) a prezentat în PE raportul prin care se solicită justificarea legală a veto-urilor

Europarlamentarul român Victor Negrescu a prezentat, în Comisia pentru Afaceri Constituţionale din Parlamentul European, raportul prin care se defineşte obligativitatea principiului cooperării loiale în procesul decizional european, se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de guvernul din Austria privind aderarea României la spaţiul Schengen, se limitează amânarea deciziilor de către Consiliu şi se propune o procedură legislativă specială şi simplificată atunci când mecanismele interinstituţionale nu sunt funcţionale.

„Există la nivel european mai multe cazuri în care Consiliul nu a respectat principiul cooperării loiale prezentat în tratatele europene şi în care a blocat procesul decizional european, inclusiv prin aplicarea unor veto-uri nejustificate legal. Prin acest raport, Parlamentul European caută să clarifice din punct de vedere juridic aceste aspecte în aşa fel încât, în contextul discuţiilor privind aderarea României la spaţiul Schengen, al unui nou vot în cadrul Consiliului de Justiţie şi Afaceri Interne şi al unui posibil atac la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, să existe argumente legale suplimentare în favoarea obiectivului ţării noastre de a intra în zona de liberă circulaţie. Raportul solicită ca poziţiile statelor membre la momentul adoptării unui act de către Consiliu să fie prezentate public şi să se introducă obligativitatea unei justificări legale obligatorii, în toate cazurile în care statele membre aplică dreptul de veto asupra unei anumite decizii. Aceste justificări s-ar face în baza dispoziţiilor tratatului şi Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. Acest lucru ar conduce inclusiv la situaţia în care veto-ul aplicat de guvernul din Austria privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen să fie justificat legal”, spune europarlamentarul PSD.

Totodată, adaugă Negrescu, prin acest act, Parlamentul European dispune limitarea în timp a termenului de decizie la nivel de Consiliu, propune introducerea unor mecanisme decizionale simplificate atunci când principiul cooperării loiale nu este respectat şi solicită creşterea rolului avizului dat de legislativul european şi Comisia Europeană în privinţa aderării la spaţiul Schengen ceea ce ar putea presa Consiliul în adoptarea unui vot pozitiv inclusiv pentru România.

Propunerea de raport a eurodeputatului social-democrat, care este şi vicepreşedintele PES, urmează să fie aprobată în Comisia pentru Afaceri Constituţionale la finalul lunii noiembrie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici