Nemeth Zsolt: Ne gândim la relaţiile maghiaro-române, că a venit timpul unui parteneriat strategic

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria Nemeth Zsolt a declarat, sâmbătă, la primul Congres al PPMT care a avut loc la Miercurea Ciuc, că a venit timpul realizării unui parteneriat strategic între România şi Ungaria.

679 afișări
Imaginea articolului Nemeth Zsolt: Ne gândim la relaţiile maghiaro-române, că a venit timpul unui parteneriat strategic

Nemeth Zsolt: Ne gândim la relaţiile maghiaro-române, că a venit timpul unui parteneriat strategic (Imagine: Balazs Attila/Mediafax foto)

"La nivel mondial, la nivel european şi în contextul regional s-a creat o nouă relaţie în ceea ce priveşte relaţiile maghiaro-române. Noi ne gândim că a venit timpul unui parteneriat strategic şi să evaluăm relaţiile maghiaro-române în acest fel", a spus Nemeth Zsolt.

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria a afirmat că are încredere că maghiarimea "se va întări" în ţările vecine, atât la nivelul administraţiei locale, cât şi la nivel parlamentar.

Nemeth a declarat că este dreptul maghiarilor din Transilvania să decidă cui îi vor acorda încrederea şi pe cine vor sprijini.

"Noi lăsăm ca alegerea să aparţină comunităţii maghiare din Ardeal şi a celorlalte comunităţi. Dacă nu vom fi capabili să creăm acest lucru (parteneriatul strategic - n.r.), atunci vor fi perdante şi Ungaria şi România şi Europa centrală", a spus Nemeth Zsolt.

El a precizat că parteneriatul stategic, în opinia sa, vizează proiectele mari de infrastructură, conectarea infrastrucurii de transport a celor două ţări, perspectiva financiară europeană 2014-2020, politica de coeziune, politica agrară comună, strategia Dunării, politicile externe şi de securitate.

"Acestea sunt probleme care determină politica Europei centrale şi este foarte îmbucurătoare scrisoarea domnului Mihai Răzvan Ungureanu, tocmai în aceaste probleme doreşte o consultare şi o colaborare aprofundată între România şi Ungaria", a afirmat Nemeth.

El a afirmat că din acest parteneriat nu pot fi excluse minorităţile naţionale şi că se bucură de deschiderea pe care a manifestat-o Guvernul român faţă de garantarea drepturilor maghiarilor din România.

"Aş dori să vă atrag atenţia, în mod accentuat, că nu pot fi evitate comunităţile minoritare. Eu salut că Guvernul României şi-a manifestat intenţia că este deschis la Legea minorităţilor, cum s-a manifestat şi faţă de Facultatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş", a spus Nemeth.

Reprezentantul MAE din Ungaria a adăugat că poziţia statului vecin în ceea ce priveşte "autonomia administrativă" este cunoscută în România, aşa cum şi poziţia maghiarilor din Translvania este cunoscută, Guvernul Ungariei sprijinind poziţia maghiarimii.

"Există probleme în care nu suntem de acord, dar între prieteni buni o neînţegere şi o dezbatere sinceră este parte a cooperării şi asta nu pune sub semnul întrebării această relaţie strategică", a opinat Nemeth.

Cu toate acestea, el a apreciat că "dialogul este foarte intensiv şi continuu" între conducerile celor două state.

Totodată, Nemeth Zsolt a salutat înfiinţarea PPMT, despre care a afirmat că poate contribui ca politica maghiară din Transilvania să se reînnoiască.

"Eu sunt convins că această reînnoire va aduce şi o colaborare la nivelul politicilor maghiare din Transilvania. În relaţiile bilaterale, politica maghiară din Transilvania a avut întotdeauna un loc de onoare. În această relaţie de alianţă eu cred că şi PPMT este un aliat al acestei alianţe româno-maghiare", a conchis Nemeth Zsolt.

Primul Congres al PPMT a avut loc, sâmbătă, la Miercurea Ciuc, în cadrul acestuia Toro T. Tibor fiind ales preşedinte al formaţiunii.

La congres au participat peste 300 de delegaţi şi invitaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici