Nica: Desemnarea comisarului european revine Guvernului, nu şefului statului

Vicepremierul Dan Nica a declarat, marţi, după şedinţa coaliţiei de guvernare, că decizia privind desemnarea comisarului european revine Guvernului şi nu preşedintelui, "potrivit mecanismului de propunere".

11 afișări
Imaginea articolului Nica: Desemnarea comisarului european revine Guvernului, nu şefului statului

Nica: Desemnarea comisarului european revine Guvernului, nu şefului statului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

El a subliniat că în luarea deciziei privind numirea unui comisar european un rol important îl va avea PSD, în calitate de câştigător ale alegerilor europarlamentare.

"La formarea Parteneriatului pentru România, mandatul în plus obţinut de PDL a avut o pondere importantă, deşi numărul de voturi de atunci indica altceva. Dar acest criteriu de un mandat în plus a a fost adoptat la formarea Guvernului şi PDL a obţinut postul de premier, iar PSD pe cel de vicepremier", a explicat Nica.

El a subliniat că, în virtutea acestei logici, în desemnarea comisarului european un cuvânt important îl va avea câştigătorul alegerilor, respectiv PSD, dar de comun acord şi în urma consultării cu PDL.

Întrebat dacă preşedintele Traian Băsescu are un cuvânt de spus în privinţa numirii comisarului, Nica a spus: "Nu. Am întrebat şi acest lucru şi decizia aparţine Guvernului. Aşa spune mecanismul de propunere".

El a adăugat, răspunzând unei întrebări, că democrat-liberalii nu au mai susţinut în cadrul şedinţei coaliţiei că ei sunt câştigătorii alegerilor europarlamentare, şi a pus declaraţiile publice ale liderilor PDL - care se considerau câştigători - pe seama unui anumit tip de comunicare cu electoratul menită să atenueze eşecul.

Secretarul general al PSD, Valeriu Zgonea, a declarat, luni, că, potrivit numărătorii paralele a social-democraţilor, partidul său a câştigat euroalegerile, având 11 mandate, cu unul mai mult decât PDL, iar PRM ar putea primi trei mandate în Parlamentul European.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici