Nicio persoană numită într-o funcţie publică nu va putea face parte dintr-un partid politic - proiect de lege

Toate persoanele numite într-o funcţie publică vor fi obligate să nu facă parte dintr-un partid politic, potrivit unui proiect de act normativ iniţiat de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP).

346 afișări
Imaginea articolului Nicio persoană numită într-o funcţie publică nu va putea face parte dintr-un partid politic  - proiect de lege

Nicio persoană numită într-o funcţie publică nu va putea face parte dintr-un partid politic - proiect de lege (Imagine: Luiza Puiu/Mediafax Foto)

Proiectul legislativ prevede modificări la Legea nr. 188/1999, privind Statutul Funcţionarilor Publici.

Propunerile de modificare au la bază problemele identificate de ANFP ca urmare a consultărilor publice organizate cu sindicatele şi structurilor asociative, a acţiunilor de control desfăşurate, precum şi a dezbaterilor din cadrul seminariilor regionale organizate cu reprezentanţi ai instituţiilor şi autorităţilor publice, arată ANFP, într-un comunicat remis miercuri.

Potrivit acestui proiect de act normativ, devine obligatorie tuturor persoanelor numite într-o funcţie publică condiţia de a nu face parte dintr-un partid politic.

Totodată, ca un element de noutate, este prevăzută propunerea de modificare a Statutului funcţionarilor publici prin stabilirea datei de 19 iunie drept ziua funcţionarului public, declarată zi nelucrătoare pentru aceştia.

Proiectul mai prevede modificări care vizează delimitarea categoriei funcţionarilor publici de personalul contractual prin definirea clară a sintagmei prerogativă de putere publică, aplicarea regulilor privind mobilitatea tuturor categoriilor de funcţionari publici, inclusiv categoriei înalţilor funcţionari publici, protecţia juridică a funcţionarului public în ceea ce priveşte răspunderea civilă/penală.

Alte modificări vizează simplificarea procedurilor de ocupare a funcţiilor publice, descentralizarea competenţei de organizare a concursurilor, cu accent pe rolul de monitorizare al ANFP şi întărirea rolului formării profesionale în administraţia publică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici