Nicolae Mircovici: Sunt nemulţumiri în rândul minorităţilor naţionale. E posibil ca votul să nu fie unitar

Deputatul Nicolae Mircovici afirmă că există nemulţumiri în rândul minorităţilor pentru faptul că în coaliţie deciziile nu au fost în consonanţă cu punctele de vedere ale minorităţilor, iar joi fiecare reprezentant al acestui grup ar putea să voteze cum i-a cerut minoritatea din care face parte.

1027 afișări
Imaginea articolului Nicolae Mircovici: Sunt nemulţumiri în rândul minorităţilor naţionale. E posibil ca votul să nu fie unitar

Nicolae Mircovici: Sunt nemulţumiri în rândul minorităţilor naţionale. E posibil ca votul să nu fie unitar (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Deputaţii minorităţilor naţionale se întâlnesc, joi, la ora 10.00, pentru a lua o decizie privind susţinerea Guvernului.

Deputatul Nicolae Mircovici a declarat pentru MEDIAFAX că există unele nemulţumiri, neîmpliniri în rândul minorităţilor naţionale pentru faptul că în coaliţie deciziile nu au fost în consonanţă cu punctele de vedere ale minorităţilor.

"Grupul minorităţilor se întâlneşte la ora 10.00 pentru a discuta şi a lua o decizie în legătură cu învestirea Guvernului. Dacă în alte situaţii, deşi existau puncte de vedere diferite, decizia luată de grup era respectată de toţi reprezentanţii minorităţilor, acum este posibil să se întâmple ca fiecare deputat să voteze aşa cum i-a cerut minoritatea din care face parte", a declarat Mircovici.

El a spus că minorităţile au fost de acord cu măsurile de austeritate sub rezerva unor contramăsuri economice, precum Legea holdingului, iar acest lucru nu s-a întâmplat.

"Există în rândul minorităţilor unele neîmpliniri, nemulţumiri, unele decizii luate de guvern nu au fost în consonanţă cu punctele noastre de vedere. Am susţinut măsurile de austeritate, dar sub rezerva luării unor contramăsuri economice cum ar fi Legea holdingului, dar acestea nu au fost luate", a mai spus Mircovici.

Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale este alcătuit din 17 deputaţi.

Şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru prezentarea programului şi a listei Guvernului de către Mihai Răzvan Ungureanu, candidatul desemnat pentru funcţia de prim-ministru, este programată să înceapă la ora 11.00.

Pentru a fi învestit, Guvernul propus de Ungureanu trebuie să primească votul majorităţii de 232 de parlamentari, lucru fezabil, în absenţa unor elemente surpriză, în condiţiile în care grupurile din arcul guvernamental au, împreună, 244 de deputaţi şi senatori.

Mihai Răzvan Ungureanu a prezentat, miercuri, componenţa Cabinetului său. Marko Bela (UDMR) - vicepremier, Cătălin Predoiu (independent) - ministru al Justiţiei, Leonard Orban (independent) - ministru al Afacerilor Europene, Kelemen Hunor (UDMR) - ministru al Culturii, Laszlo Borbely (UDMR) - ministru al Mediului, Ritli Ladislau (UDMR) - ministru al Sănătăţii, Cristian Diaconescu (UNPR) - ministru al Afacerilor Externe, Gabriel Oprea (UNPR) - ministru al Apărării sunt cei opt membri ai Guvernului Boc propuşi să îşi continue activitatea la ministerele pe care le-au gestionat.

Cei nouă candidaţi PDL pentru a face parte din Cabinetul Ungureanu sunt: Lucian Bode - ministru al Economiei, Gabriel Berca - ministrul Administraţiei şi Internelor, Cristian Petrescu - ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, Alexandru Nazare - ministru al Transporturilor, Stelian Fuia - ministru al Agriculturii, Cătălin Baba - ministru al Educaţiei, Răzvan Mustea - ministru al Comunicaţiilor, Claudia Boghicevici - ministru al Muncii, Bogdan Drăgoi - ministru al Finanţelor. Democrat-liberalii, cu o medie de vârstă de 38 de ani şi diferite profesii - între care inginer, analist financiar, lector universitar - au fost propuşi să-i înlocuiască pe toţi reprezentanţii partidului în Guvernul Boc. Cinci dintre miniştrii desemnaţi de PDL sunt deputaţi, unul este senator şi trei au fost secretari de stat în ministerele pe care urmează să le conducă.

Miniştrii desemnaţi au fost audiaţi, miercuri, în comisiile parlamentare de specialitate, doar de către parlamentarii puterii, reprezentanţii opoziţiei absentând. Unii dintre ei au primit avizul favorabil al comisiilor, alţii doar o "recomandare" către plen, în situaţia în care cvorumul de şedinţă nu a putut fi întrunit.

Avizul comisiilor este consultativ.

La şedinţa de plen de joi, candidatul desemnat pentru funcţia de prim-ministru urmează să îşi prezinte programul şi lista Guvernului. La cererea reprezentanţilor grupurilor parlamentare, preşedintele le dă acestora cuvântul pentru exprimarea punctelor de vedere. După încheierea dezbaterilor se supune la vot propunerea de acordare a încrederii Guvernului. Votul este secret şi se exprimă prin bile.

Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere se semnează de preşedinţii Camerelor şi se înaintează preşedintelui României pentru numirea Guvernului. Primul-ministru şi membrii Cabinetului depun apoi jurământul, individual, în faţa preşedintelui. Guvernul îşi exercită mandatul începând de la data depunerii jurământului.

În cazul neacordării votului de încredere pentru formarea Guvernului, Parlamentul aduce de îndată această situaţie la cunoştinţa preşedintelui, în vederea desemnării unui alt candidat pentru funcţia de prim-ministru.

La votul din plenul Parlamentului vor participa doar grupurile parlamentare ale coaliţiei.

Conducerea PNL a confirmat, miercuri, decizia ca parlamentarii liberali să nu participe la şedinţele Legislativului pentru învestitura noului Guvern.

Coaliţia poate asigura în plen cvorumul şi majoritatea de voturi necesare dacă nu vor exista elemente surpriză, grupurile PDL, UDMR, UNPR şi al minorităţilor naţionale totalizând 244 de parlamentari.

La Senat, grupul PDL are 45 de membri, cel al UDMR - 8, grupul progresist - 14. La Camera Deputaţilor, grupul PDL are 122 de membri, cel al UDMR - 20, grupul progresist - 18, iar grupul minorităţilor naţionale - 17. Grupurile opoziţiei au, la Cameră şi Senat, 213 parlamentari. Alţi cinci deputaţi şi doi senatori sunt independenţi. În condiţiile în care câteva mandate din totalul de 471 sunt vacante, majoritatea ar fi de 233 de voturi.

Liderul grupului minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, declara, marţi, că parlamentarii grupului nu au ajuns la o decizie privind susţinerea Cabinetului Ungureanu, o hotărâre urmând să fie luată joi, înainte de votul de învestitură din plen.

Opoziţia a anunţat, pe de altă parte, că ar putea face o sesizare la Curtea Constituţională.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, miercuri, că dacă unele comisii parlamentare au întocmit, după audierea miniştrilor propuşi, avize fără existenţa cvorumului, opoziţia va sesiza CC.

Ponta a spus că opoziţia va verifica dacă au existat comisii parlamentare care i-au audiat pe miniştrii candidaţi unde au fost întocmite avize fără existenţa cvorumului. El a precizat că, dacă vor fi astfel de cazuri de nerespectare a procedurilor parlamentare, opoziţia va sesiza Curtea Constituţională, atacând eventuala hotărâre a Parlamentului de învestire a Cabinetului Mihai Răzvan Ungureanu. "Este o problemă de procedură, dar un nou guvern porneşte greşit dacă porneşte prin încălcarea regulilor de funcţionare a instituţiilor democratice. Avizul comisiilor nu este obligatoriu, este consultativ. Adică şi dacă era negativ, primul ministru putea decide să păstreze un ministru. Dar avizul este absolut necesar pentru a putea să vii în plen cu membrii Guvernului. Dacă Parlamentul emite o hotărâre fără respectarea procedurilor privind audierea miniştrilor o vom contesta la Curtea Constituţională", a spus Ponta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici