Nicolae Robu, reclamat la Comisia Europeană pentru rasism, după vizita într-un cartier în care locuiesc rromi

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a fost reclamat la Comisia Europeană pentru rasism, în urma unei vizite pe care a făcut-o într-un cartier în care locuiesc persoane de etnie rromă, iar edilul le-a transmis să meargă la muncă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

288 afișări
Imaginea articolului Nicolae Robu, reclamat la Comisia Europeană pentru rasism, după vizita într-un cartier în care locuiesc rromi

Nicolae Robu, reclamat la CE pentru rasism, după vizita într-un cartier în care locuiesc rromi

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a declarat, vineri, că a fost depusă o sesizare la Comisia Europeană în care este acuzat de rasism, după ce, în urmă cu câteva zile a făcut o vizită în cartierul Traian, pentru a discuta cu persoanele de etnie rromă care locuiesc în apartamentele sociale ale municipalităţii. Primarul i-a trimis la muncă pe aceşti cetăţeni, iar ei, revoltaţi, l-au blestemat. Vizita a fost efectuată după ce, săptămâna trecută, o familie din acest cartier a primit ordin de evacuare, iar cei care ar fi trebuit să părăsească locuinţa ar fi dat foc la casă.

“Am primit o sesizare de la nu ştiu ce de la Comisia Europeană, că intervenţia mea ar fi fost una rasistă. O prostie fără seamăn, probabil că cineva a făcut o sesizare acolo şi s-a luat drept bun ceea ce au spus cei ce au făcut sesizarea, încă nu ştiu detalii. Pe mine nu mă interesează etnia oamenilor, ci mă interesează faptele lor. Exact acestea mi-au fost cuvintele. Nu putem lăsa un cartier întreg, în plus şi unul cu semnificaţie istorică, cu potenţial foarte ridicat, sub teroarea unor indivizi. Nu ne interesează etnia lor, ne interesează că fac teroare în jur. Câţi timişoreni nu au avut neplăcerea, necazul de a li se fura din buzunare, din poşete? Câţi comercianţi din zonă nu suferă că nu vin clienţii la prăvăliile lor de teamă că până se uită la un exponat le dispare portofelul sau altceva? Noi putem să nu intervenim aici de teama nu ştiu cui că ne acuză de rasism? Să ne mai lase în pace, că ne tot dau lecţii tot felul de papagali, care nu fac eforturi să cunoască realităţile în care trăim şi vin cu clişee pe care ni le aplică fără să se informeze dacă acele clişee se potrivesc sau nu realităţilor în care trăim noi. Niciodată nu o să am nici cea mai vagă urmă de rasism în mine şi nu am avut-o niciodată, dar nici nu pot să stau timorat că mă acuză nu ştiu cine de rasism şi sper că timişorenii vor fi solidari cu mine şi în continuare în acest demers care nu este pentru mine, este pentru Timişoara şi noi toţi cei care trăim aici, până la urmă”, a afirmat Nicolae Robu.

Primarul Timişoarei a mai declarat că nu este de acord ca în oraş să se construiască locuinţe sociale, pe motiv că fiecare persoană ar trebui să-şi asigure o casă sau un apartament, iar astfel de spaţii ar trebui oferite doar celor care se află “în dificultate”.

“Eu sunt împotriva locuinţelor sociale. O spun răspicat, asumându-mi riscul de a pierde voturi de la un anumit segment de populaţie. Cred că este obligaţia fiecărui cetăţean să-şi asigure o locuinţă. Nu o poate avea de la început, stă în chirie, dar trebuie să aibă o ţintă în a-şi construi, realiza o locuinţă. A sta cu mâna întinsă să vină altul să-ţi dea o locuinţă nu este o soluţie pentru o societate sănătoasă, cred că asistenţa socială este extrem de nocivă pentru orice comunitate, dacă e făcută către oameni apţi de muncă. Trebuie să avem solidaritate între noi şi să venim şi cu asistenţă socială faţă de unii semeni, dar nu faţă de cei apţi de muncă, ci de cei care sunt în diferite dificultăţi”, a precizat Nicolae Robu.

De asemenea, primarul Timişoarei a mai explicat că în cazul în care s-ar construi locuinţe sociale în alte zone ale oraşului, pentru persoane de etnie rromă, s-ar ajunge la un soi de ghetou şi vor apărea focare de infecţie.

“Eu nu vreau să creez alte focare. Iată ce s-a întâmplat unde au fost concentraţi astfel de oameni (de etnie rromă – n.r.). Dacă noi le-am construi acum nişte locuinţe sociale, acolo s-ar ajunge să avem un soi de ghetou. Eu aş face legile altfel. Să se poată duce bani numai la cei sunt cu diverse dizabilităţi, sunt cu probleme, nu la oameni apţi de muncă”, a mai declarat Nicolae Robu.

Un incendiu puternic a izbucnit, în urmă cu o săptămână, la o casă cu mai multe apartamente, aflată în zona Traian din Timişoara. În urmă cercetărilor efectuate, pompierii au stabilit că focul a fost pus intenţionat. Martorii au povestit că focul ar fi fost pus intenţionat de locatarii unui apartament, de etnie rromă, nemulţumiţi că urmau să fie evacuaţi, spaţiul fiind deţinut de Primăria Timişoara, care au şi făcut ameninţări în acest sens. În acest caz, poliţiştii timişeni au deschis un dosar penal pentru distrugere prin incendiere.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici