Nicolai: Acuzaţiile la adresa României în scandalul închisorilor CIA, tentativă de discreditare

Acuzaţiile la adresa României în scandalul închisorilor secrete ale CIA sunt o "tentativă de discreditare" a ţării, susţine, potrivit RFI, europarlamentarul PNL Norica Nicolai, preşedintele fostei comisii parlamentare de anchetă pe acest subiect.

279 afișări
Imaginea articolului Nicolai: Acuzaţiile la adresa României în scandalul închisorilor CIA, tentativă de discreditare

Nicolai: Acuzaţiile la adresa României în scandalul închisorilor CIA, tentativă de discreditare (Imagine: Gabriel Petrescu / MediafaxFoto)

Acuzaţiile la adresa României sunt o "tentativă de discreditare" a ţării, spune într-un interviu la RFI preşedintele fostei comisii parlamentare de anchetă, Norica Nicolai.

Norica Nicolai, în prezent europarlamentar PNL, precizează că investigaţia pe care a coordonat-o s-a limitat la teritoriul naţional. Ea admite că acest lucru s-ar putea să nu fi fost suficient: "Eu nu pot să vorbesc despre suspiciuni, eu vorbesc despre ceea ce ştiu dintr-o anchetă parlamentară, despre care am spus în nenumărate rânduri că a avut limitele ei. Dar dacă se poate întâmpla ceva în plan politic şi România mai trebuie supusă unor presiuni, atunci mai putem avea şi rapoarte cu privire la închisorile CIA şi poate şi alte tipuri de rapoarte!".

Norica Nicolai consideră că "CSAT, preşedintele, Guvernul vor trebui să ia o decizie, dacă cer o anchetă judiciară sau nu".

"Dar nu este decizia mea, eu pot sugera lucrul ăsta. Nu ştiu ce poate spune mai mult o anchetă, pentru că o anchetă completă făcută de autorităţile române trebuie făcută obligatoriu în colaborare cu autorităţile americane. Multe răspunsuri la diverse întrebări se găsesc la Washington şi nu la Bucureşti", susţine

Europarlamentarul liberal spune că investigaţia pe care a coordonat-o s-a limitat la spaţiul românesc: "Am avut acces la toate informaţiile pe care le-am cerut, dar cu siguranţă n-am putut cere informaţii la Washington, nu aveam competenţă să fac lucrul ăsta şi nici un Parlament nu poate face anchete pe teritoriul altui stat".

Norica Nicolai acuză că "aceste reluări ale unor subiecte nu sunt decât o acţiune tipică de dezinformare, de manipulare publică şi de încercare de discreditare".

Norica Nicolai susţine că cei şase suspecţi de terorism care ar fi fost deţinuţi într-o închisoare secretă a CIA din România ar fi fost de fapt oficiali americani: "În legătură cu aceşti şase suspecţi, îmi amintesc din anchetă şi sper să-mi amintesc bine, că la un moment dat, cred că în 2005, un avion a aterizat pe Aeroportul Băneasa şi şi-a rupt trenul de aterizare în gropile de la Bucureşti. Şi atunci au coborât într-adevăr din avion şase persoane. Am verificat şi noi identitatea lor, erau toţi oficiali ai Pentagonului, ai armatei americane".

În fine, Norica Nicolai spune că "uneori devine deranjant să tot răspunzi la aceleaşi întrebări".

Cinci dintre cei şase bărbaţi care ar fi fost deţinuţi în România se numără printre cei 14 principali suspecţi de terorism transferaţi de administraţia SUA în 2006 din închisori secrete ale CIA la Guantanamo Bay, potrivit raportului "Globalizing Torture" publicat de Open Society Justice Initiative.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici