Nicolai: Nimeni din conducerea ALDE Europa nu a confirmat Consiliul pentru excluderea ALDE România

Europarlamentarul ALDE Norica Nicolai a declarat că nimeni din conducerea ALDE Europa nu a făcut declaraţii care să confirme un Consiliu al formaţiunii europene pe 9 noiembrie, la Madrid, în care ar urma să fie discutată excluderea ALDE România din familia europeană.

350 afișări
Imaginea articolului Nicolai: Nimeni din conducerea ALDE Europa nu a confirmat Consiliul pentru excluderea ALDE România

Nicolai: Nimeni din conducerea ALDE Europa nu a confirmat Consiliul pentru excluderea ALDE România

Aceasta a adăugat că partidul va clarifica la Bruxelles dacă face parte din ALDE Europa persoana care a făcut declaraţiile cu privire la excluderea din familia europeană a partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu.

Afirmaţiile Noricăi Nicolai vin în contextul în care şeful departamentului de comunicare al ALDE european, Didrik de Schaetzen, a afirmat, vineri, pentru MEDIAFAX, că situaţia excluderii ALDE România din grupul european va fi discutată în Consiliul ALDE Europa din luna noiembrie de la Madrid, cererea fiind formulată, în august, de un politician austriac.

"Am văzut şi eu acea declaraţie a domnului Ghinea. Am avut după aceea o declaraţie cu domnul Hans van Baalen, preşedintele ALDE european, şi domnia sa a spus clar că nu ştie despre acea declaraţie. Iar angajarea ALDE Europa o face preşedintele său, care nu este deloc acel oficial. Nici nu ştim dacă există acel oficial în structura administrativă a partidului, dar structura politică nu a făcut şi cu siguranţă nu va face astfel de declaraţii. ALDE este construit, ca orice partid, are un preşedinte, are un Birou şi nimeni din conducerea ALDE Europa nu a făcut declaraţii care să confirme acea pretinsă afirmaţie. Vom clarifica la Bruxelles dacă este chiar o persoană existentă în staff-ul ALDE, un funcţionar, dar nu suntem siguri că există", a afirmat Norica Nicolai, într-o conferinţă de presă susţinută duminică la sediul ALDE Bacău.

La rândul său, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că USR încearcă să denigreze partidul pe care îl conduce şi că o delegaţie ALDE Europa care a discutat, în luna aprilie, cu ALDE România, a făcut un raport în care a precizat că nu va exista nicio excludere din familia europeană.

"Am văzut zilele trecute o declaraţie a unui domn de la USR. Aceşti domni de la USR au bătut la poarta ALDE şi au fost refuzaţi, pentru că în luna aprilie a acestui an, a venit o delegaţie din partea ALDE Europa şi am avut o discuţie cu ei şi ştiu că s-au întâlnit şi cu cei de la USR care doreau neapărat să devină membri ai ALDE Europa. Ca urmare a acestui demers, cei de la Biroului Executiv al ALDE Europa au făcut un raport. În urma raportului au stabilit că lucrurile rămân aşa cum sunt, adică noi suntem membri ALDE Europa şi USR nu a fost primit. De atunci USR încearcă să ne denigreze pe noi în dreapta şi stânga. A bătut la poarta altor grupuri din Parlamentul European şi până acum nu i-a primit nimeni. Nu i-a primit nimeni pentru sunt un partid nou şi are un profil neo-marxist", a spus Tăriceanu, la duminică, la Bacău.

Totodată, eurodeputatul ALDE, Norica Nicolai a adăugat că "USR constant trimite la Bruxelles dezinformări, încercând să decredibilizeze ALDE. E un demers tipic USR, ceea ce-i caracterizează e un anumit tip de ostentaţie şi agresivitate de care ALDE nu are nevoie şi s-a şi desolidarizat".

Deputatul USR Cristian Ghinea a vorbit despre o posibilă excludere a ALDE România din grupul european din care face parte, la propunerea unui partid spaniol, Ciudadanos, lucru contrazis însă de Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele ALDE.

În schim, şeful departamentului de comunicare al ALDE european, Didrik de Schaetzen, a spus, vineri, pentru MEDIAFAX, că subiectul excluderii ALDE România din grupul european va fi abordat la Consiliul ALDE Europa din 9 noiembrie de la Madrid, cererea fiind formulată de un politician austriac în luna august.

Beate Meinl-Reisinger, lider al formaţiunii Forumul Liberal Noua Austrie (NEOS), i-a trimis o scrisoare preşedintelui grupului european ALDE, Hans van Baalen, în care cere excluderea formaţiunii omonime din România.

"Într-adevăr, confirm că în cadrul Consiliului ALDE de vineri, 9 noiembrie, este pe agendă excluderea ALDE România, o solicitare făcută nu de partidul spaniol Ciudadanos, ci de partidul liberal din Austria. Consiliul va decide dacă va fi doar o dezbatere, dar ei sunt în măsură să decidă, dar nu pot specula ce vor face. Au trei opţiunii - pot ţine cont de recomandarea făcută de autorii scrisorii, o pot ignora sau pot găsi o cale de mijloc. Nu au nicio obligaţie să pună în aplicare. Va fi pe agendă şi va fi discutat subiectul. Consiliul din Madrid poate lua decizia finală de a exclude sau nu ALDE România, nimeni altcineva", a afirmat Didrik de Schaetzen.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici