Niţă: Am propus sindicaliştilor un program de măsuri ca alternativă la cele iniţiate de Guvern

Vicepreşedintele PSD Constantin Niţă a declarat joi, după întâlnirea dintre social-democraţi şi reprezentanţii sindicatelor, că formaţiunea sa a propus spre analiză un material care conţine măsurile alternative care să fie propuse actualului Guvern pentru a înlocui programul de austeritate.

16 afișări
Imaginea articolului Niţă: Am propus sindicaliştilor un program de măsuri ca alternativă la cele iniţiate de Guvern

Niţă: Am propus sindicaliştilor un program de măsuri ca alternativă la cele iniţiate de Guvern (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"A fost o discuţie referitoare la programul de măsuri pe care atât sindicatele, cât şi PSD doresc să le propună Guvernului ca alternativă la măsurile de austeritate. Au fost discuţii referitoare la modul în care noi (PSD, n.r.) preluăm o parte dintre propunerile sindicatelor şi modul în care ele pot să conducă la un program care să înlocuiască reducerile de salarii, de pensii, de alocaţii", a spus Niţă după întâlnire.

El a precizat că PSD a propus un material pe care sindicatele îl vor analiza, urmând ca, la o ulterioară discuţie, ce va avea loc probabil vineri, să se stabilească exact care sunt măsurile care vor fi sprijinite de sindicate şi de PSD, având în vedere şi situaţia asumării răspunderii în Parlament de către Guvern şi viitoarea moţiune de cenzură pe care PSD o va introduce în Parlament.

Niţă a precizat că prin întâlnirea dintre PSD şi sindicalişti se doreşte să se arate opiniei publice că sunt şi alte măsuri pe care partidele şi sindicatele le pot propune actualului Guvern pentru a înlocui programul de austeritate care nu are nimic de-a face cu cerinţele populaţiei.

Vicpreşedintele PSD a precizat că programul cuprinde două părţi, prima vizând măsurile ce trebuie luate pe termen scurt şi a doua care se referă la măsurile pe termen mediu şi lung şi care are în vedere modificarea Codului fiscal şi trecerea la impozitarea diferenţiată, la măsuri de creştere economică şi de relansare economică cu diverse proiecte.

Întrebat dacă, atunci când va fi finalizat acest material, PSD va cere o întrevedere cu Guvernul, Niţă a precizat că PSD are prilejul prin moţiunea de cenzură să spună care sunt măsurile dorite de social-democraţi, în timp ce sindicatele au posibilitatea de a prezenta aceste măsuri în discuţiile pe care le vor avea cu Guvernul şi cu Ministerul de Finanţe.

Niţă a precizat că PSD propune ca măsuri pe termen scurt reducerea cheltuielilor cu bunurile şi serviciile la 75%, reducerea numărului de ministere, a numărului de agenţii, a numărului de servicii deconcentrate.

"O altă măsură care vizează un mai bun control al cheltuirii banului public e trecerea controlului financiar preventiv de la Ministerul Finanţelor la Curtea de Conturi, în aşa fel încât să putem verifica cât mai bine dacă banii cheltuiţi sunt eficienţi şi direcţionaţi acolo unde trebuie", a mai spus Niţă.

El a arătat că PSD susţine propunerea PNL de reducere a numărului de ministere şi agenţii.

"Am stabilit că se impune să reducem cu 50% numărul de ministere, agenţii guvernamentale, servicii deconcentrate, inclusiv la administraţia publică locală", a mai arătat Niţă.

El a precizat că vineri va avea loc o întâlnire între conducerea PSD şi principalele confederaţi sindicale, unde se va stabili modul de colaborare pe acest program, având în vedere şi acţiunile viitoare referitoare la asumarea răspunderii de către Guvern şi depunerea moţiunii de cenzură.

Niţă a precizat că în cadrul întrevederii cu sindicaliştii nu s-a discutat despre greva generală.

La întâlnirea de joi, desfăşurată la Palatul Parlamentului, la sala grupului parlamentar PSD, au participat nouă sindicalişti, reprezentând CNSLR Frăţia, Cartel Alfa şi BNS, la nivel de lideri executivi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici