Niţă: Sper că PSD nu va fi pus în situaţia de a alege între coaliţie şi Educaţie

Vicepreşedintele PSD Constantin Niţă a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că speră ca formaţiunea sa să nu fie pusă în situaţia de a alege între între coaliţie şi Educaţie, comentând afirmaţiile premierului şi ale liderilor PDL privind asumarea răspunderii Guvernului pe Legile Educaţiei

11 afișări
Imaginea articolului Niţă: Sper că PSD nu va fi pus în situaţia de a alege între coaliţie şi Educaţie

Vicepreşedintele PSD Constantin Niţă (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Niţă a precizat că miza pe care PDL o ataşează asumării răspunderii Guvernului pe Legile Educaţiei este una exclusiv politică, obiectivul PDL fiind acela de a provoca sistematic PSD şi de a căuta pretexte de ceartă.

El şi-a exprimat speranţa ca liderii PDL care vor să testeze coaliţia să nu facă acest test pe spatele elevilor şi al studenţilor.

Niţă a mai spus că asumarea răspunderii Guvernului pe Legile Educaţiei reprezintă, de fapt, un experiment cinic şi incorect, reforma în acest domeniu având toate şansele să eşueze în astfel de condiţii.

El a arătat că PSD îşi menţine opinia ca dezbaterea publică şi parlamentară pe Legile Educaţiei este cea mai bună soluţie, având în vedere că în ultimii ani aceste legi au fost modificate de zeci de ori.

Niţă a mai spus că, în urmă cu doar câteva luni, preşedintele Traian Băsescu şi fostul ministru al Educaţiei, Mircea Miclea, spuneau că aceste legi privind Educaţia trebuie dezbătute public, fără a se asuma răspunderea Guvernului.

Vicepreşedintele PSD a precizat că acest "mod de lucru" în privinţa asumării răspunderii Guvernului pe Legile Educaţiei este inacceptabil pentru PSD, care nu îşi explică, totodată, atitudinea de forţă prin care ministrului Ecaterina Andronescu i s-a impus finalizarea acestor legi în două săptămâni.

"Noi credem că testul politic al coaliţiei este depăşirea crizei. Sper că PSD nu va fi pus în situaţia de a alege între coaliţie şi Educaţie", a spus Niţă.

Asumarea răspunderii pe legile educaţiei va fi discutată de liderii PSD şi apoi în coaliţie

Constantin Niţă a declarat că PSD va decide în forurile statutare – BPN şi CExN – în privinţa asumării răspunderii Guvernului pe Legile Educaţiei, el precizând că decizia finală pe această temă se va lua în şedinţa coaliţiei.

Niţă a spus, totodată, comentând afrimaţiile premierului Emil Boc, care vrea să testeze voinţa politică a coaliţiei prin asumarea răspunderii Guvernului pe mai multe legi, că o astfel de acţiune a Executivului nu se face la televizor.

"Asumarea nu se face nici la televizor. Asumarea şi discutarea acestor legi se face în coaliţie. Prin urmare vom avea o discuţie serioasă pe aceste legi în coaliţie şi vom lua o decizie", a subliniat Niţă.

Întrebat dacă PSD este gata să iasă de la guvernare, Niţă a dat de înţeles că nu, în condiţiile în care PSD şi-a asumat guvernarea într-o perioadă grea. El a precizat, totodată, că suprapunerea unei criză politice peste una economică nu este o soluţie.

Niţă a comentat, totodată, şi declaraţiile liderilor PDL, potrivit cărora Guvernul cade dacă PSD nu doreşte asumarea răspunderii.

"Dacă aşa se pune problema într-un sistem de guvernare democratic, este un punct de vedere pe care îl respectăm dar nu îl comentăm"”, a spus Niţă, care a subliniat că problema asumării răspunderii este "încă o bătălie politică" şi că PSD nu se teme de niciun fel de ameninţare sau şantaj "practicat de alţii".

Întrebat dacă PSD va depune moţiune de cenzură în varianta asumării răspunderii Guvernului pe Legile Educaţiei, Niţă a spus că aceasta este o chestiune de ordin politic care va fi discutată în forurile partidului. 

Premierul Emil Boc i-a anunţat, sâmbătă, pe membrii Cabinetului că doreşte asumarea răspunderii Guvernului pe legile salarizării, pensiilor şi educaţiei, dorind astfel să verifice şi dacă există voinţă politică şi dacă există susţinere parlamentară la nivelul coaliţiei pentru realizarea acestor reforme.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici