Nominalizarea lui Dan Nica pentru funcţia de vicepremier, avizată de comisii

Comisiile reunite de politică externă şi Comisiile economice reunite au avizat, sâmbătă, nominalizarea lui Dan Nica (PSD) pentru funcţia de vicepremier.

89 afișări
Imaginea articolului Nominalizarea lui Dan Nica pentru funcţia de vicepremier, avizată de comisii

Nominalizarea lui Dan Nica pentru funcţia de vicepremier, avizată de comisii (Imagine: Mediafax Foto)

Comisiile reunite de politică externă au avizat, sâmbătă, nominalizarea lui Dan Nica (PSD) pentru funcţia de vicepremier, cu 19 voturi pentru, 5 împotrivă şi o abţinere.

Avizul comisiilor este consultativ.

Comisiile economice reunite au avizat, sâmbătă, nominalizarea lui Dan Nica (PSD) pentru funcţia de vicepremier, cu 28 de voturi pentru, un vot împotrivă şi 3 abţineri.

Audierea lui Dan Nica a generat unele polemici între acesta şi actualul ministru al Finanţelor, senatorul PNL Varujan Vosganian.

După ce viitorul vicepremier şi-a prezentat obiectivele în faţa senatorilor şi deputaţilor din cele două comisii, Vosganian i-a spus lui Dan Nica că nu a înteles dacă postul de vicepremier este rezultatul negocierilor dintre partidele de la putere sau rezultatul reformei guvernamentale.

"Nu am înţeles care este rolul dumneavoastră de coordonare dintre diversele ministere", a adăugat Vosganian.

El a mai spus că România trebuie guvernată şi a precizat că se va abţine la votul din comisie.

Nica a răspuns întrebărilor lui Vosganian, însă discursul său l-a iritat pe actualul ministru al Finanţelor pentru că a început cu "Dacă aţi fi fost atent...".

"Să nu mai spuneţi niciodată «dacă aţi fi fost atent» că sugeraţi că am fost neatent şi nu este aşa. (...) Vă rog să fiţi mai politicos pe viitor", a remarcat Vosganian, care precizat că respectă noua majoritate şi aşteaptă acelaşi lucru din partea aceasta.

Vosganian a precizat, după acest schimb de replici, că va vota în comisie împotriva lui Dan Nica.

"Suntem într-o fază postelectorală",a fost de părere Dan Nica.

Noul vicepremier le-a spus parlamentarilor din comisile economice că unul dintre obiectivele sale este legat de creşterea gradului de absorţie a fondurilor europene şi a transparenţei activităţii agenţiilor din subordine. "Nu cred în utilitatea unor agenţii care sunt create pentru diverse interese de grup. Ceea ce se vede din punct de vedere al cetăţeanului la unele agenţii sunt salariile mari şi măsdurile netransparente", a opinat Nica.

El a pledat pentru "debirocratizarea societăţii româneşti", pentru "utilizarea calculatorului" şi "punerea serviciilor ca opţiune on-line".

Nica a mai spus că România are nevoie să promoveze serviciile societăţii informaţionale pentru că, în opinia sa, "calculatorul nu ştie nici de şpagă şi nici de cafea".

Iniţial, Nica nu ar fi trebuit să apară pentru avizare în faţa niciunei comisii, însă s-a procedat la aceste audieri în urma solicitărilor PNL şi UDMR.

"A existat şi o solicitare a partidelor de opoziţie ca domnul Dan Nica, care nu era repartizat la nicio comisie, să fie audiat de măcar două comisii. În final s-a stabilit ca dumnealui să fie audiat de membrii comisiei economică şi ai celei de politică externă", anunţa sâmbătă dimineaţă, după şedinţa conducerii Camerelor, chestorul Senatului, Ioan Chelaru.

Nica vrea să elimine 272 de taxe "nenecesare"

Vicepremierul nominalizat Dan Nica le-a spus, sâmbătă, parlamentarilor din Comisiile de politică externă că printre obiectivele sale se află creşterea gradului de absorţie a fondurilor europene şi eliminarea a 272 de taxe "care sunt nenecesare".

"Sunt 450 de taxe şi impozite, iar 300 dintre ele sunt taxe şi impozite colectate de la români, iar costurile de administrarea a acestor taxe sunt superioare sumelor încasate", a susţinut Nica.

Nica le-a vorbit parlamentarilor din Comisiile de politică externă despre rolul Departamentului de Afaceri Externe aflat în subordonarea sa şi despre perspectivele României în contextul crizei economice. "Trebuie să avem un optimism moderat despre perspectivele României în anul 2009", a arătat Nica, care crede că "rating-ul României va creşte în perioada următoare".

Nica a mai spus că are serioase rezerve faţă de modul în care rating-urile au fost stabilite pentru România.

Dan Nica a fost întrebat de deputatul PNL Bogdan Olteanu, membru al comisiei, despre relaţia dintre sistemul de impozitare a politicii naţionale şi cel european. Nica a răspuns că fiecare stat european are propriul sistem de taxare şi că un sistem rigid unic nu ar favoriza România. "Nu cred că un sistem rigid unic ar favoriza România", a opinat vicepremierul nominalizat.

Citeşte şi:

Vicepremierul nominalizat, Dan Nica, va fi audiat de două comisii

Propunerile PSD şi PDL pentru viitorul Guvern

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici