NOUA CONSTITUŢIE: Preşedintele va propune candidaţii pentru şefia serviciilor şi prezintă starea securităţii naţionale

Preşedintele ar urma să propună Parlamentului candidaţii pentru şefia SRI şi a SIE, că numească şeful Statului Major General, la propunerea ministrului Apărării şi cu avizul premierului şi să prezinte anual în Parlament starea securităţii naţionale, potrivit unor amendamente adoptate la Constituţie.

164 afișări
Imaginea articolului NOUA CONSTITUŢIE: Preşedintele va propune candidaţii pentru şefia serviciilor şi prezintă starea securităţii naţionale

NOUA CONSTITUŢIE: Preşedintele va propune candidaţii pentru şefia serviciilor şi prezintă starea securităţii naţionale (Imagine: Shutterstock)

Grupul parlamentar al PNL a propus o serie de amendamente care completează articolul 92 din Constituţie privind atribuţiile şefului statului în domeniul apărării.

Astfel, "preşedintele propune Parlamentului candidaţii pentru funcţia de director al Serviciului Român de Informaţii şi director al Serviciului de Informaţii Externe".

"Preşedintele numeşte şeful Statului Major General, la propunerea ministrului Apărării, cu avizul primului-ministru. În maxim 6 luni de la depunerea jurământului, preşedintele înaintează Parlamentului Strategia Naţională de Securitate. Preşedintele prezintă anual Parlamentului, reunit în şedinţă comună, un mesaj privind starea securităţii naţionale", reprezintă completarea la actualul text constituţional, adoptată în comisia de revizuire a Constituţiei.

O prevedere similară există în cazul numirii şefilor serviciilor de informaţii în actuala formă a legii fundamentale, precizându-se la articolul 65 din Constituţie că plenul celor două Camere ale Parlamentului numeşte la propunerea preşedintelui directorii serviciilor de informaţii.

De asemenea, la propunerea PNL, a fost schimbată denumirea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării în "Consiliul Naţional de Securitate".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici