NOUA CONSTITUŢIE: Tricolorul va avea stema ţării. 10 Mai zi naţională şi "Tricolorul" imn, amendamente respinse de comisia de revizuire

Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat, marţi, un amendament al deputatului PSD Gheorghe Emacu, prin care va fi menţionată în legea fundamentală înscrierea stemei României pe tricolor. Mai multe amendamente, printre care instituirea prin legea fundamentală unei zile naţionale de 10 Mai, schimbarea imnului naţional actual cu "Tricolorul" şi institutuirea "Nihil Sine Deo" drept deviza României au fost respinse.

7177 afișări
Imaginea articolului NOUA CONSTITUŢIE: Tricolorul va avea stema ţării. 10 Mai zi naţională şi "Tricolorul" imn, amendamente respinse de comisia de revizuire

NOUA CONSTITUŢIE: Tricolorul va avea stema ţării (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Potrivit amendamentului la articolul 12 alineatul 1 adoptat de către membrii Comisiei pentru revizuirea Constituţiei, "drapelul României este tricolor, având pe fondul galben stema ţării; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu".

În forma actuală, Constituţia stabileşte că "drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu".

Membrii comisiei pentru revizuirea Constituţiei au respins toate amendamentele care ar fi introdus în legea fundamentală o zi naţională de 10 Mai, formulate de senatorul PNL Victor Ciorbea, dar şi de grupurile parlamentare al PNL.

De asemenea, a fost respinsă propunerea formulată de senatorii Ioan Ghise, Paul Ichim, Dorin Dobra, Valeriu Boeriu şi Ion Luchian pentru ca ziua naţională a României să fie stabilită pentru 22 Decembrie. Aceeaşi iniţiatori au mai avut un amendament respins, respectiv ca imnul naţional al României să fie schimbat cu "Tricolorul".

Totodată, membrii comisiei au respins propunerea deputatului Eugen Nicolicea şi a senatorului Ioan Toma ca deviza României să fie "Nihil Sine Deo".

Comisia de revizuire a revenit asupra amendamentului privind România membru al UE şi l-a adoptat

Comisia de revizuire a Constituţiei a revenit marţi, la solicitarea senatorului PSD Ioan Chelaru, la amendamentul respins iniţial privind consacrarea în textul legii fundamentale a statutului de membru al Uniunii Europene al României.

Solicitarea lui Chelaru a venit la reluarea lucrărilor comisiei după pauza de prânz, în condiţiile în care iniţial amendamentul propus de grupul minorităţilor naţionale a fost respins cu votul mai multor membri ai PSD.

Astfel, la articolul 10 este introdus un alineat care prevede că "România este stat membru al Uniunii Europene".

Textul a fost susţinut de către deputatul Varujan Pambuccian şi a fost adoptat în unanimitate, cu ocazia reluării votului asupra acestuia.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici