OFF/ON THE RECORD. Dan Barna: „Categoric, da! Voiculescu face bine. Mă uit la televizor în Guvern cu Vlad şi Cîţu şi nu poţi să nu râzi”

  • Dan Barna, despre scandalul de la metrou: „În casele Cosa Nostra s-a folosit ranga sau berbecul. Nu se foloseşte un sul de hârtie prin gaura cheii. Uşile cu lacăt nu se deschid cu scobitori”
  • Dan Barna: „Nu toţi aplaudă reforma în coaliţie. Cei mai dinamici sunt cei de la USR- PLUS. Rezultatul este mai puţin energic decât ne-am dori. Câteodată şi cu ranga poţi să faci paşi înainte”
  • Dan Barna: „Formula la care s-a ajuns pe desfiinţarea SIIJ este de compromis. Ca să elimini o cangrenă nu te cerţi pe culoarea protezei. Nu transformăm CSM în instanţă de judecată”
  • Dan Barna: „În campania la Preşedinţie din 2019 poate că trebuia să fiu mai ofensiv. Acea construcţie media a fost speculată mult. Sper să nu rămână un zurgălău şi în 2024”
  • Dan Barna: „Identificarea persoanei care va fi Avocatul Poporului este în vârful agendei. Avem câteva persoane în gând. Este consens în coaliţie să nu fie de la USR-PLUS, PNL sau UDMR”
4590 afișări
Imaginea articolului OFF/ON THE RECORD. Dan Barna: „Categoric, da! Voiculescu face bine. Mă uit la televizor în Guvern cu Vlad şi Cîţu şi nu poţi să nu râzi”

FOTO: Dan Barna (dreapta) şi Vlad Voiculescu (stânga)

Preşedintele USR, Dan Barna, vicepremier al Guvernului România, declară că Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii, este susţinut „fără ezitare” de USR PLUS.
 
„Îl susţinem (n.r. pe Vlad Voiculescu) fără niciun fel de ezitare. Asta cu cearta este atât de marketing. Pentru că deseori sunt cu Vlad şi cu Florin Cîţu la masă în Guvern, în biroul premierului sau în şedinţa de guvern, ne uităm la televizor şi nu poţi să nu râzi când vezi ce se inventează că ai fi spus sau ai fi declarat sau care ar fi fost scopul din spate, multe dintre ele neavând nicio legătură cu realitatea. Dar bine, asta ştim, că na, media de marketing aşa funcţionează”, a declarat Dan Barna.
 
Vicepremierul României consideră că Vlad Voiculescu este „un manager foarte bun” şi „este normal să fie în lumina ştirilor” iar ministrul Sănătăţii „îşi asumă loviturile”, „îşi asumă când greşeşte”, şi-a cerut scuze „foarte franc” pentru greşeli şi este ca „un tanc din frunte care primeşte loviturile”.
 

Pandemie şi proteste anti-guvernamentale

Sorina Matei: Aş începe cumva cronologic acest interviu, având în vedere că în România au existat proteste câteva zile şi dumneavoastră aţi făcut o serie de declaraţii care au fost intens mediatizate în legătură cu oamenii care au ieşit în stradă. Aţi spus că avem în mod oficial un partid extremist în Parlamentul României, care şi-a asumat aceste proteste. Au strigat oamenii „repertoriul fascist”, ceea ce este de neacceptat, au strigat „Asasini!”, oamenii sunt „huligani si derbedei”. Menţineţi această declaraţie?

Dan Barna: Da. Sunt două planuri ale discuţiei. Pe de-o parte este dreptul fiecărui cetăţean de a protesta. Este ceea ce şi eu, personal, am facut şi la 10 august. Când modalitatea de protest se duce într-o zonă în care nu mai suntem la un protest paşnic şi democratic, ci sunt proliferate mesaje de tip fascist ... Ce s-a strigat la casa primarului USR Plus din Timişoara, dl. Fritz, au fost mesaje fasciste, clare, din dicţionar. Despre Auschwitz. Nu este de acceptat. La fel sunt şi declaraţiile şi scandările din curtea spitalelor, ori să vină nişte indivizi care să le strige medicilor „Asasinilor!”, exact celor care luptă de luni de zile pentru a le salva bunicii, prietenii, rudele, acele persoane care au strigat „Asasini!” către medici sunt huligani. Nu este o chestie de opinie civică. Opinie civică înseamnă un protest legal şi corect pe care eşti îndreptăţit să-l faci.

Sorina Matei: Ce a fost extremist? Au fost o mână de oameni care au protestat în faţa casei primarului.

Dan Barna: Ceea ce au spus este ilegal în primul rând.

Sorina Matei: „Ieşi afară, javră ordinară.”

Dan Barna: Ceea ce au spus este ilegal, da, dar au strigat şi scandări. Dar nu despre asta vorbesc.

Sorina Matei: Au strigat şi la Cotroceni „Ieşi afară, javră ordinară”. Care era elementul fascist?

Dan Barna: Timişoara nu este Auschwitz.

Sorina Matei: Ce a înţeles Guvernul român din aceste proteste? Au fost proteste în multe oraşe, nu doar în faţa casei domnului Fritz.

Dan Barna: Din fericire, aceste proteste s-au stins repede pentru că nu sunt consistente într-un sens de mişcare socială semnificativă.

Sorina Matei: Deci în spatele protestelor este un partid sau nu?

Dan Barna: Sunt două planuri. Printre acei protestatari erau şi oameni care au fost afectaţi într-adevar în mod dramatic de această pandemie. Şi-au pierdut locurile de muncă sau companiile unde lucrează sunt închise. Deci sunt şi oameni afectaţi care au protestat paşnic. Sunt alţii cei din zona asta de extremă, din zona de huliganism, care au aruncat cu pietre în jandarmi. Am văzut un jandarm rănit.

Sorina Matei: La 10 august au aruncat cu pietre în jandarmi şi încercau să intre în guvernul României şi USR susţinea aceste proteste.

Dan Barna: USR susţinea protestele paşnice.

Sorina Matei: Aţi fost şi dumneavoastră în piaţă.

Dan Barna: Întrebarea firească este ce faci cu astfel de persoane. Cei care sunt violenţi şi agresivi trebuie pur şi simplu extraşi de către forţele de ordine din mulţimea care are dreptul să protesteze. Nicio toleranţă pentru cei care duc protestul la o zonă extrem. Iar faptul că un partid politic din Parlamentul României şi-a asumat aceste proteste şi am aflat că, de fapt, este periculos să stăm în casă şi că ne îmbolnăvim în casă, nu îmi spuneţi că aceasta este părerea omului.

Sorina Matei: Da, este părerea omului.

Dan Barna: Când momentul în care inciţi la nerespectarea legii, la a nu respecta restricţiile, la a nu purta mască...

Sorina Matei: Sunt oameni care nu sunt de acord cu deciziile Guvernului şi au dreptul lor.

Dan Barna: Nu contează asta. Dar când un partid se urcă pe acest val şi îşi asumă aceste mesaje dintr-o zonă extremă este un partid extremist.

Sorina Matei: Înţeleg că USR a fost extremist la 10 august. Domnule Barna, erau oamenii din Partidul dumneavoastră care se aruncau în faţa maşinilor la Izvor. Sunt imagini, domnule Barna.

Dan Barna: Asta cu aruncatul în faţa masinii, nu ştiu despre ce vorbiţi. Eram într-o manifestare civilizată, nu a existat violenţă.

Sorina Matei: Nu a existat violenţă la 10 august?

Dan Barna: La 10 am fost printre victime. Eu am luat 5 doze de gaz, cu ochii plini de lacrimi de la gazul încasat de la jandarmi. Da, a fost un abuz al statului acolo.

Sorina Matei: Care era abuzul statului la 10 august?

Dan Barna: Atacul Jandarmilor împotriva cetăţenilor care au protestat.

Sorina Matei: Jandarmi care au reacţionat pentru că manifestanţii voiau să intre în guvernul României. Nu vă aduceţi aminte? Şi erau domnii de la USR Constanţa.

Dan Barna: Atacul Jandarmilor împotriva cetăţenilor paşnici care erau în piaţă nu avea nicio legatură cu atacul guvernului.

Sorina Matei: A fost mai târziu pentru că oamenii au reacţionat. Nu aţi văzut imaginile când se arunca cu diverse lucruri din jandarmi?

Dan Barna: Există un membru USR care a dat cu bolovani? Exista un USR-ist care a luat bataie de la jandarmi. Jandarmii l-au bătut pe un coleg de al meu. Asta e realitatea 10 august.

Sorina Matei: Acum jandarmii sunt buni că vă apără.

Dan Barna: În aceste zile nu au fost agresivi şi nu cred că sunt imagini cu jandarmii agresivi. Acesta este un reproş, cred că au fost prea relaxaţi faţă de anumite manifestări.

Sorina Matei: Au fost şi incidente.

Dan Barna: Jandarmii trebuie să respecte legea şi suntem în regulă. Şi protestatarii trebuie să respecte legea.

Sorina Matei: Şi când manifestanţii sunt susţinuţi USR?

Dan Barna: Nu este niciun fel de dubiu. Nu zic că sunt proteste bune şi proteste rele. Este dreptul fiecăruia să susţină ce crede.

„Specialiştii” restricţiilor

Sorina Matei: Deci când relaxaţi măsurile de restricţie?

Dan Barna: Vom vedea. Este un obiectiv ca începând din iunie să reuşim să relaxăm o mare parte dintre aceste măsuri, însă am văzut şi declaraţia premierului. Foarte clară. Că practic vom lua măsurile în ordinea inversă în funcţie de momentul în care se stabilizează răspândirea pandemiei.

Sorina Matei: De ce trebuie să intre oamenii în casă la 20:00 seara, vineri, sâmbătă şi duminică ?

Dan Barna: Logica acelei măsuri prezentă şi luată în multe state europene - nu este o invenţie a României - ţine de reducerea timpului de interacţiune în societate.

Sorina Matei: Ce studii aţi avut pe mobilitatea din România? Pentru că am văzut exemple de la domnul Arafat - Franţa, Andreea Moldovan - Elveţia. Noi nu suntem Elveţia şi nici Franţa. V-aş întreba în baza a ce studii de mobilitate?

Dan Barna: Comparaţia cu Franţa, nu este mare diferenţă dacă vorbim despre aglomerări urbane. Paris, Bucureşti. Paris este de câteva ori mai mare, dar în rest, ca tip de societate, nu este mare diferenţă. E un stat European mare.

Sorina Matei: Credeţi că românul are aceleaşi obiceiuri de consum ca francezul sau elveţianul înainte de pandemie?

Dan Barna: Pandemia nu este uşoară pentru nimeni. Nu zic că e vreo bucurie pentru cineva.

Sorina Matei: Întrebarea era ce studii ştiinţifice aţi avut?

Dan Barna: Studiile vin din analizele pe care specialiştii profesionişti în domeniul epidemiologiei ni le prezintă şi care ne spun că o reducere a perioadei de interacţiune cu nişte ore are un impact la răspândire, impact care, pe cifrele pe care le are România acum, ar putea să amelioreze situaţia. Nu a fost o decizie politică, a fost o decizie bazată pe nişte asumţii ştiinţifice în care am avut încredere pentru că sunt oameni care au această meserie şi această experienţă.

Sorina Matei: Cine sunt specialiştii? În afară de domnul Arafat?

Dan Barna: Domnul Arafat este reprezentantul lor.

Sorina Matei: Mă uitam aseară. Sunt mai mulţi oameni politici care încearcă să afle, şi presa, cine sunt specialiştii care iau aceste decizii? Cu nume şi prenume. Presupun că sunt nişte oameni. Cine?

Dan Barna: Sunt medici din zona de epidemiologie. Medici din zona INSP. Persoane care lucrează în acest domeniu.

Sorina Matei: Aveţi vreun nume?

Dan Barna: O persoană care comunică aceste decizii, care este reprezentat prin domnul Arafat. Nu o să merg mai departe pe această linie. Acestea sunt deciziile pe care le-am asumat în guvern.

Plecarea lui Vlad Voiculescu

Sorina Matei: Domnule Barna, când îl schimbaţi pe domnul Voiculescu?

Dan Barna: De ce să îl schimbăm?

Sorina Matei: Pentru ca uitaţi, vă citesc o declaraţie a dânsului în legătură cu înmormântările. Hotnews: „Vlad Voiculescu îşi cere scuze pentru că a insistat că morţii de COVID sunt puşi în sicriu dezbrăcaţi şi în saci de plastic”. Ce scrie de fapt în ordinul de Ministru. Sunt o serie evenimente care îl implică aproape zilnic pe domnul Voiculescu. Consideraţi că domnul Voiculescu face bine ce face la Ministerul Sănătăţii?

Dan Barna: Categoric, da. Să le luăm pe rând. Publicarea datelor. Domnul Voiculescu şi-a asumat şi este unul dintre obiectivele foarte ferme ale USR PLUS în această guvernare, şi-a asumat transparentizarea informaţiilor şi datelor de care statul dispune, inclusiv în domeniul sănătăţii. Cea mai mare temă sau tema actuală a României în acest moment este lupta cu pandemia. Acesta este subiectul zero al ştirilor în fiecare zi pentru că este normal să fie aşa. Subiectul care ne afectează pe toţi. Deci prima luptă o duce Ministerul Sănătăţii. Este normal ca Vlad Voiculescu, ministrul sănătăţii să fie în fiecare zi în lumina ştirilor pentru că este vârful de lance al războiului pe care statul român şi statele europene îl duc cu această pandemie. Deci din această perspectivă nu e niciun fel de problemă.

A transparentiza datele este un lucru foarte bun şi firesc. Claudiu Năsui a transparentizat datele de la ministerul economiei. Vlad îşi cere scuze, adică este un om care îşi asumă atunci când greşeşte. Ceea ce sunt puţini şi de acest soi în politică. A zis „am insistat pe o informaţie inexactă. Nu aveam dreptate.” Câţi politicieni au verticalitatea ca atunci când greşesc - şi dumneavoastră, presa, tocmai asta faceţi, le arătaţi politicienilor când greşesc pe bună dreptate - câţi spun am greşit sau a fost o informaţie greşită.

Sorina Matei: S-a certat cu jurnaliştii.

Dan Barna: Asta spun.

Sorina Matei: Vi se pare normal ca un ministru al Sănătăţii, de un an în pandemie să nu ştie ce scrie într-un ordin al Ministerului Sănătăţii? Pe un subiect sensibil şi delicat.

Dan Barna: Este un subiect foarte sensibil şi este un subiect care are o reglementare foarte complexă. Nu este o situaţie banală, modalitatea prin care persoanele decedate ajung în procesul de înmormântare este una mai complexă în cazul epidemiilor. Dacă există un risc ca persoana decedată să fie în continuare în riscul de a răspândi această boală. Atunci este o reglementare legală destul de complexă. Vlad a admis foarte franc: Nu ştiam toate detaliile din ordinul respectiv.

Sorina Matei: S-a contrazis cu jurnaliştii.

Dan Barna: Să vedem despre ce a fost vorba. A admis, şi-a cerut scuze.

Sorina Matei: Are 23 de consilieri.

Dan Barna: Dar întrebarea a primit-o el. Sunt convins că din cei 23 consilieri, 7 8 ştiau detaliile ordinului respectiv. Dar dacă nu a apucat Vlad să ştie şi el pe de rost sau tot conţinutul, omul a recunoscut foarte franc că avea o altă reprezentare a situaţiei. Lucrurile merg mai departe. Ştiu că fiind în prima luptă, întotdeauna într-un război, omul din frunte sau tancul din fruntea bătăliei primeşte cele mai multe lovituri. Vlad şi le asumă şi este foarte vertical şi ferm.

Sorina Matei: Deci USR, mă rog, alianţa dumneavoastră îşi menţine susţinerea pentru Vlad Voiculescu.

Dan Barna: Categoric.

Sorina Matei: Am văzut şi reprezentanţi ai PNL care sunt deranjaţi.

Dan Barna: Declaraţii politice este firesc să existe. Chiar dacă este un exerciţiu de comunicare care se dezvoltă de la o zi la alta.

Sorina Matei: De ce l-aţi pus ministru al Sănătăţii?

Dan Barna: Este un om cu experienţă.

Sorina Matei: Experienţă în ce?

Dan Barna: Având experienţă în Sănătate era ciudat să îl propunem la energie.

Sorina Matei: Mă refer că nu are studii în domeniul Sănătăţii.

Dan Barna: Vlad Voiculescu este un om care are ...

Sorina Matei: Are o apetenţă.

Dan Barna: O să port diploma lui în buzunar să o scot de fiecare dată, că am văzut o ştire falsă că nu ar fi avut studii superioare.

Sorina Matei: Eu vorbesc despre specializare. În fiecare zi îşi pune diploma şi-o agaţă pe facebook.

Dan Barna: Cam aşa este. Când sunt atacuri care nu au legătură cu realitatea este bine să raspunzi cu variante cât mai inedite ca să arăţi că ştirea nu este reală. Este un manager foarte bun pentru că niciun alt minister nu este atât de în prima linie cum este Ministerul Sănătăţii. Şi de asta da, îl susţinem fără niciun fel de ezitare.

Sorina Matei: Indiferent dacă se mai cearta cu domnul Cîţu, cu PNL.

Dan Barna: Asta cu cearta este atât de de marketing pentru că deseori ...

Sorina Matei: Adica vă iubiţi în coaliţie.

Dan Barna: Deseori sunt cu Vlad şi cu Florin Cîţu la masă, în guvern, în biroul premierului ...

Sorina Matei: Şi vă uitaţi la televizor.

Dan Barna: Ne uităm la televizor şi nu poţi să nu râzi când vezi ce se inventează că ai fi spus sau care a fost scopul din spate. Multe dintre ele nu au nici o legătura cu realitatea. Da, asta ştim. Media de marketing aşa funcţionează, dar ideea că este ceartă în guvern o resping şi este falsă. Şi unde au fost puncte de vedere diferite.

Legea sau ranga?

Sorina Matei: Domnul Drulă (spune că n.r.) „un cartel se destructurează cu ranga”. Sunteţi de acord cu această formulare?

Dan Barna: În contextul în care a formulat acest lucru, da, categoric. Avem o situaţie, cred că în puţine state pretins civilizate se întâmplă să ai o situaţie cum era la metrou, cum este la Metrorex.

Sorina Matei: De 27 de ani.

Dan Barna: Cu un contract expirat în 2018 şi timp de trei ani toate veniturile din acele spaţii comerciale, unele mai degradate, altele mai pricopsite, să le încaseze pe nume personal nişte oameni dintr-un cartel sindical.

Sorina Matei: Este un sindicat.

Dan Barna: Este Sindicatul, dar aţi prezentat dumneavoastră, presa, semnificativ interesele domnului Radoi şi ce se întâmplă cu acele resurse. Nu spun nimic nou sau vreo taină. Faptul că în sfârşit cineva şi-a asumat să desfiinţeze acel spaţiu şi să ne întoarcem la o normalitate în care beneficiar trebuie să fie statul prin concesionarul său, compania naţională, Metrorex.

Sorina Matei: Şi cetăţeanul. Eu mă refeream doar la acest stil care cumva este amprenta USR.

Dan Barna: Ieri era: Am venit să dărâmăm să intram în legalitate dar nu are nimeni cine să deschidă uşa. Nu se poate.

Sorina Matei: Puteţi să deschideţi uşa sau să folosiţi ranga.

Dan Barna: Dacă uşa este încuiată cu lacătul nu ai cum.

Sorina Matei: Există poliţie, forţe de ordine.

Dan Barna: Erau acolo. Acţiunea a fost legală cu documentele. Ştiţi de ce s-a întâmplat asta? Pentru că toţi oamenii aceia de ADP, de la Metrorex erau terifiaţi de oamenii domnului Rădoi care făceau semne de genul acesta, dacă vă atingeţi de chioşc.

Sorina Matei: Deja a devenit un meci Drulă.

Dan Barna: E statul român care impune legalitate.

Sorina Matei: Cu ranga.

Dan Barna: În general, o uşă nu se deschide cu o scobitoare. De obicei se folosesc unelte. Ranga este o unealtă.

Sorina Matei: FBI când a distrus Cosa Nostra a folosit legea RICO, nu ranga.

Dan Barna: Eu sunt gata să fac pariu cu dumneavoastră că intrările în casele respective ale Cosa Nostra s-au făcut cu ranga sau cu berbecele.

Sorina Matei: Eu zic să vă mai documentaţi.

Dan Barna: Să nu confundăm

Sorina Matei: Au folosit o lege.

Dan Barna: O lege deschide uşa încuiată?

Sorina Matei: Au reuşit să probeze aceşti lideri de cartel.

Dan Barna: Toată lumea este de acord că nu mai există niciun contract acolo din 2018.

Sorina Matei: Da. Eu vorbesc de formulare. Sunteţi de acord şi cu formularea ca un cartel se destructurează cu legea?

Dan Barna: Categoric Da. Drulă nu a spus numai cu ranga. A spus cu ranga. Asta înseamnă libertate de instrumente alternative necesare pentru a ajunge la acelaşi rezultat, de a aduce legalitatea într-un spaţiu public.

„Succesele” Poliţiei Române

Sorina Matei: Vă place cum funcţionează Poliţia Română?

Dan Barna: Dacă ne uităm după eşecul de la Oneşti, nu.

Sorina Matei: Sau secţia 16.

Dan Barna: Sau secţia 16 nu mai spun. Este clar că sunt zone, şi nu puţine, unde este nevoie de o reformă foarte fermă şi foarte dură. Acesta este un alt domeniu în care sunt aşteptări mari din societate să se vadă un progres.

Dan Barna: Componenta cea mai dificil de abordat este nepotismul în sens propriu. Faptul că mai multe instituţii au structură ierarhică, structură de funcţii împănată cu componente, unchi, rude, nepoţi, cumnaţi, veri, face ca acea instituţie să nu mai fie funcţională. Pentru că decizionalul şi asumarea şi responsabilitatea nu mai există.

Sorina Matei: De ce nu îi daţi afara? Dumneavoastră sunteţi statul acum.

Dan Barna: Legea nu permite să dai afara un funcţionar public. În momentul în care am creat cadrul normativ...

Sorina Matei: Cadrul normativ este făcut de politicieni.

Dan Barna: Şi este una dintre dezbaterile pe care le avem în coaliţie în acest moment. Legată fix de posibilitatea aceasta, cum faci cu funcţionarii publici care nu mai sunt performanţi, care în mod clar au avut activitate sub mediocră şi totuşi, dacă îi dai afară, după un an sau doi câştigă, se întorc înapoi, le plăteşti salariile din urmă şi este un continuu carambol de fake reformă.

Sorina Matei: Cum măsuraţi dumneavoastră în guvern performanţa unui funcţionar public? Nişte criterii obiective.

Dan Barna: Vrem să impunem şi astfel de norme la stat dar asta nu este uşor. Să nu vă imaginaţi că dacă sunt într-o coaliţie toată lumea aplaudă şi hai să facem reforma.

Sorina Matei: Cine nu aplaudă?

Dan Barna: Coaliţia aceasta, cei mai dinamici şi cu chef de reformă USR PLUS.

Sorina Matei: Şi domnul Cîţu nu are chef de reformă.

Dan Barna: Are, dar fiecare pas înainte pe care îl facem este de fapt rezultanta interesul lor şi aşteptărilor UDMR cu interesele şi aşteptările PNL şi interese şi aşteptări USR PLUS. Rezultă o rezultantă mai puţin energică decât ne-am dori-o noi.

Candidatura la preşedinţie 2024

Sorina Matei: Candidaţi la preşedinţie?

Dan Barna: Asta este o decizie pe care o voi lua mai încolo.

Sorina Matei: Pentru că au zis că intenţionaţi să candidaţi la preşedinţie.

Dan Barna: Este una dintre opţiunile politice ale USR PLUS. Sunt câteva opţiuni, împreună cu colegii vom decide. Acum marea provocare este ca acest guvern să performeze.

Sorina Matei: În 2024 vor fi alegeri prezidenţiale, parlamentare şi locale.

Dan Barna: Va fi un an foarte electoral. Până atunci trebuie să trecem de pandemie şi să repornim economia şi după aia discutăm şi despre perspectivele anului 2024.

Sorina Matei: Apropo, că aţi mai candidat o dată la preşedinţie. Aţi învăţat ceva din candidatura la preşedinţie? A fost o luptă strânsă pe dreapta.

Dan Barna: Am învăţat foarte multe. O metaforă foarte bună. Este important să fii bine pregătit, poate puţin mai ofensiv. Acea construcţie, ca să vorbesc despre media, acea construcţie care a fost speculată foarte mult

Sorina Matei: De unde credeţi că a venit? Acum presupun că puteţi trage nişte concluzii.

Dan Barna: Păi este un demers legitim al media de a verifica trecutul profesional al unui candidat şi de acolo lucrurile au evoluat într-o formulă foarte interesantă, dar asta ţine exact de lucruri pe care le înveţi într-o campanie electorală, ca să îmi reproşez lucrurile care depindeau de mine. Că ce n-a depins de mine e retorică şi asta ştie fiecare. Probabil că trebuia să fiu mult mai ofensiv în raspunsul la acele acuzaţii, care s-au dovedit false dar nu a contat pentru că...

Sorina Matei: Nu s-au dovedit false. S-a închis problema cu DLAF?

Dan Barna: Nu ştiu. Sper să se închidă cât mai repede. Speranţa mea este să nu rămână aşa ca un zurgălău şi în 2024 pentru că a fost de fapt o verificare administrativă, că asta este, care a consumat foarte multă energie în media dar a cărei conţinut este aproape inexistent. Discutăm despre nişte lucruri în urma cărora s-a concluzionat că nu este nimic în neregulă.

Garanţii sau nu pentru judecători?

Sorina Matei: 75 de judecători ICCJ au fost supravegheaţi. 7 Curţi de apel, majoritatea judecătorilor de la Curţile de apel. Ştiu cazul unui judecător din Timişoara care a avut măsuri de supraveghere 12 ani, pe dosar ţinut în rem şi uneori clasat. Ok, desfiinţaţi SIIJ dar consideraţi, ca partid, că trebuie să existe o garanţie pentru judecători împotriva abuzurilor? Având în vedere că judecătorii înfăptuiesc actul de justiţie şi nu procurorii.

Dan Barna: Drumul este foarte lung. Nu am susţinut că prin desfiinţarea SIIJ am făcut reformă în justiţie şi lucrurile sunt ceas. Aceste trei legi ale justiţiei sunt încă un pas în direcţia aceea. România nu întâmplător a avut mecanismul MCV, că au fost nişte probleme reale. Procesul de a găsi acest echilibru funcţional este foarte complicat. Că sunt mecanisme, că le numim garanţii, ca extraordinare de apel la o decizie, asta este subiectul discuţiei care se întâmplă şi acum şi care se va întâmpla de acum Luncii ani de zile în România. Dar hai să facem nişte paşi către o normalitate la care sper să ajungem în ceva timp. Nu mă aştept în şase luni să fie o justiţie perfectă şi nici nu cred că este undeva în lume justiţie perfectă. Mecanismul de fond, trebuie să evităm să inventăm apa caldă. Găselniţa asta cu SIJ s-a dovedit un eşec. Desfiinţarea este recunoaşterea faptului că nu a fost o soluţie pentru problemele din România.

Sorina Matei: Le oferiţi garanţii judecătorilor?

Dan Barna: În acest moment, aşa cum arată legea desfiinţării, SIIJ urma acordului din coaliţie, acord de care nu sunt încântat, dar care este compromisul posibil pentru a desfiinţa SIIJ, avem acest aviz al CSM înainte de trimiterea în judecată. Aici suntem în acest moment. Vom vedea şi discuţiile din parlament. Colegul meu, Stelian, a fost foarte deschis. În Avizul negativ s-a spus: Dacă ar fi fost un aviz de înainte de trimiterea în judecată ar fi dat aviz pozitiv.

Sorina Matei: Nu este logic. Important este să protejezi judecătorul. Logic este să îi dai, dacă vreţi, aviz la începerea urmăririi penale ca omul acela să nu stea în anchetă hăituit nu ştiu cât timp şi nu este logic să dai la trimiterea în judecată.

Dan Barna: În momentul în care dai aviz la început de tot, de fapt atunci pui o super imunitate în sensul că nimeni nu se atinge de tine. Ideea este să se poată verifica dacă există sau nu elemente, dar înainte de trimiterea în judecată să mai fie cineva convins de aparenţă pentru că dosarul acela să ajungă în instanţă fără să fie prejudecat cazul.

Sorina Matei: Vă dau exemple care reflectă realitatea.

Dan Barna: 500 proiecte normative în care avizele au mers ceas şi aţi menţionat trei sau patru în care nu a funcţionat. La fel este şi în instanţă.

Sorina Matei: Avizele secţiei de procurori.

Dan Barna: Sunt folosite ca o generalizare că nu funcţioneaza. Nu este chiar aşa.

Sorina Matei: Aviz pozitiv de la secţia de procurori, vorbim despre procurori de exemplu, pentru arestarea Alinei Bica. Achitare pe fond. Deci s-a dat aviz pozitiv pe achitare...

Dan Barna: Este o dovadă de normalitate, de funcţionare a instanţei, a sistemului. Ideea este că dacă nu este un abuz grotesc sau ceva aberant...

Sorina Matei: Ce filtru este CSM, secţia de procurori, dumnezeii Justiţiei. De la CSM spun mergi cu Popescu la arestare pentru că noi credem că sunt probe suficiente şi Popescu este achitat definitiv în probe.

Dan Barna: Ideea nu este să se transforme CSM în instanţă de judecată.

Sorina Matei: Pai asta faceţi.

Dan Barna: Dacă te judecă CSM ... Este un aviz de aparenţă juridică. E ca la ordonanţa prezidenţială dacă pot să spun aşa. În care, cum spunea regretatul profesorul Ciobanu, judecătorul trebuie să pipăie fondul. Aşa trebuie să facă şi CSM. Să vadă dacă sunt elemente credibile ca dosarul să ajungă la judecător. Dacă merge şi judecătorul achită, foarte bine, înseamnă că aceasta este decizia instanţei. Acesta este compromisul pe care l-am putut găsi în coaliţie.

Sorina Matei: Deci rămâneţi cu această trimitere în judecată, aviz pe trimitere în judecată.

Dan Barna: Aici suntem acum.

Condamnări cu motivări 

Dan Barna: Din înţelepciunea CCR. Deja discută colegii la Ministerul Justiţiei. O să vedem cum vor arăta de fapt prevederile tranzitorii pentru această situaţie pentru că într-adevăr se schimbă o paradigmă. Până acum aveai o decizie şi apoi era o motivare care venea într-un timp.

Sorina Matei: Vreo doi ani.

Dan Barna: Venea şi într-o săptămână, depinde de dosar şi de cauze.

Sorina Matei: La unii au venit după ce au ieşit din puşcărie.

Dan Barna: Eu sunt împotriva acestor generalizări de convenienţă. Dacă priveşti un pic aşa, sistemic, nu sunt toate motivările la doi ani.

Sorina Matei: Dacă priviţi sistemic, în statele europene atunci când bagi un om în puşcărie trebuie să îi spui şi de ce. Inclusiv la arestări preventive.

Dan Barna: Nu am apărat o motivare care vine după doi ani.

Sorina Matei: Şi dacă vă uitaţi pe soviet aşa, veţi vedea că noi suntem mai spre soviet.

Dan Barna: Eu sunt un om care a urmărit Memorialul Durerii în toată studenţia şi liceul.

Sorina Matei: Deci este bună decizia CCR?

Dan Barna: Este o decizie care stabileşte un nou cadru de funcţionare al Justiţiei în România. Va trebui să adaptăm sistemul şi modalitatea de funcţionare în săptămânile şi lunile următoare astfel încât această decizie să fie respectată. Aici suntem. În rest, speculaţii se pot face, că e mai bine, că e mai rău.

Sorina Matei: Am înţeles. Nici nu aveţi cum să nu o respectaţi că este obligatorie şi definitivă.

Dan Barna: Practic o să vedem care sunt consecinţele pentru dosarele pe rol. Pentru cele care nu sunt pe rol vom avea nişte decizii care vor mai trena, chiar dacă instanţa rămăsese în pronunţare. Acum o să rămână probabil în pronunţare mai mult până scrie şi motivarea.

Sorina Matei: Sunt 400 de decizii numai la ICCJ care nu sunt motivate, oameni sunt în puşcărie şi nu au habar de ce.

Dan Barna: Asta va pune o presiune suplimentară, poate benefică, pe organizarea de concursuri şi aducerea de persoane în sistem pentru că, în realitate, dincolo de un caz sau altul cu istoria lui, în realitate vorbim despre instanţe de judecători cu o încărcare uriaşă raportat la capacitatea umană de a scrie pe bune o motivare.

Sorina Matei: Credeţi că un om arestat trebuie să ştie de ce a fost arestat?

Dan Barna: Categoric. Aici nu este nimic de discutat.

Sorina Matei: După decizia Curţii până la motivare, v-aţi consultat cu domnul Ion? Cu domnul Cîţu? Pentru că necesită o soluţie legislativă. Este nevoie de o soluţie legislativă prin guvern sau parlamentar.

Dan Barna: Este o discuţie în desfăşurare.

Sorina Matei: Şi o luaţi prin Parlament sau prin Guvern?

Dan Barna: Dacă avem o discuţie în desfăşurare vom decide varianta care beneficiază de celeritate maximă pentru a nu intra într-un blocaj în care să rămână toată lumea fără răspuns şi persoanele aflate în proces, cele mai afectate, civile sau penale, să fie în situaţia să le fie afectate drepturile în mod suplimentar.

CCR şi Avocatul Poporului

Sorina Matei: Ce părere aveţi despre CCR? Sunt pesediştii ciuma roşie?

Dan Barna: Este o instituţie de o inconsecvenţă îngrijorătoare. Eu nu voi judeca o decizie sau alta. Sunt unele cu care am fost de acord şi altele cu care nu. Este normal într-o societate, dar faptul că sunt decizii care se băteau cap în cap între ele ca decizii ale instituţiei respective

Sorina Matei: Ce se bătea cap în cap?

Dan Barna: Decizie care acum cinci ani era într-un fel după care este în alt fel. În general în statele cu o justiţie mai echilibrată

Sorina Matei: Şi cu o democraţie mai avansată.

Dan Barna: Se merge cumva, curtea, cutuma sau jurisprudenţa curţii este în această direcţie. Când vezi decizii care sunt în altă direcţie total faţă de decizia anterioară, este firesc să ... Nu o să deschid speţe punctuale din nou, evit să abordez un subiect sau altul.

Sorina Matei: Decizia 51 de rupere a binomului a fost bună sau nu?

Dan Barna: Au fost decizii contradictorii cu decizia anterioară şi mă opresc aici.

Sorina Matei: V-am întrebat. CCR şi a făcut o jurisprudenţă pe interferenţa serviciilor secrete în cercetarea penală. Au spus nu. Este o decizie europeană?

Dan Barna: Cât timp rămâne consecventă. Şi foarte clar, serviciile de informaţii au un rol într-o societate distinct de rolul de administrare a justiţiei...

Sorina Matei: Şi de cercetare penală.

Dan Barna: Categoric. Deci în momentul în care lucrurile sunt separate şi fiecare instituţie şi decizia respectă legea de organizare şi obiectivele permise de lege, lucrurile sunt foarte clare.

Sorina Matei: Deci votaţi în Senat modificarea legii 51 sau nu? Din câte spuneţi înţeleg că nu.

Dan Barna: Cât timp lucrurile sunt separate şi este foarte clar cine, ce atribuţii are şi acest lucru este foarte clar în mod public pentru toţi cei care exercită justiţia statului sau autoritatea statului, lucrurile sunt foarte clare.

Sorina Matei: M-aţi aburit, nu răspundeţi la întrebare. Avocatul Poporului.

Dan Barna: Aici în coaliţie există un consens să spun aşa. 

Sorina Matei: Surpriză.

Dan Barna: Nu este nici o surpriză. În linia de a găsi o persoană care să nu fie USR PLUS, PNL.

Sorina Matei: Dar de ce îl schimbaţi?

Dan Barna: Să fie o persoană care să aibă integritatea morală şi profesională de care România are mare nevoie pentru că această instituţie Chiar are nevoie să fie recredibilizată. Nu trebuie să fie de la un partid sau altul. Trebuie să fie o persoană care să aibă acceptarea şi recunoaşterea societăţii, nu ca o plată pentru un serviciu anterior sau suport anterior ci pur şi simplu eu am foarte mare încredere că în societatea noastră există şi profesionişti în domeniul dreptului şi libertăţilor care nu sunt sub o suspiciune de partizanat politic. Un astfel de Avocat al Poporului este necesar în acest moment.

Sorina Matei: Dar ştiţi cum se poate schimba Avocatul Poporului?

Dan Barna: Prin Parlament. Sau care este sensul întrebării?

Sorina Matei: Legea de organizare de funcţionare a Avocatului Poporului stabileşte clar, da, prin Parlament, în anumite condiţii. Să încalce legile ţării sau Constituţia. Adică luaţi dumneavoastră, daţi un vot politic aşa cum s-a mai dat. Vă aduceţi aminte la suspendarea din 2012, atunci chiar PDL şi USL, vă aduceţi aminte, acuzau schimbarea Avocatului Poporului prin vot politic şi neconstituţional. Acum dumneavoastră, mă refer la colegii dumneavoastră de la guvernare PNL, fostul PDL, spuneţi că ... Adică face exact ceea ce a acuzat atunci, la suspendare a fostului preşedinte. Avocatul Poporului poate fi schimbat prin vot politic doar dacă încalcă legile, asta îţi spune într-o lege.

Dan Barna: Poate fi schimbat în cadrul unui proces parlamentar foarte bine definit de lege.

Sorina Matei: Aveţi probe că Avocatul Poporului a încălcat legile României şi Constituţia?

Dan Barna: Fiind un proces democratic în cadrul Parlamentului, evident că nu se poate întâmpla decât în cadrul acestui context normativ. Nu e ca şi cum găsim o altă soluţie magica. Va fi dezbatere în Parlament, propunere, exact cum este normal să fie.

Sorina Matei: Pleacă ai noştri, pleacă ceilalţi, vin ai noştri.

Dan Barna: Nu este vorba de ai noştri.

Sorina Matei: În societatea civilă aţi identificat pe cineva?

Dan Barna: Am câteva persoane în gând dar trebuie să ajungem la un acord asupra acestei persoane.

Sorina Matei: Când se va întâmpla?

Dan Barna: Săptămâna viitoare sau săptămâna cealaltă sper. Este una dintre temele din vârful agendei noastre, identificarea unei astfel de persoane.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici